Walem

Plaats
Buurtschap
Valkenburg aan de GeulVoerendaal
Heuvelland
Limburg

DK_20111015_4078_Plaatsnaambord_Walem_met_mariakapel..jpg

De buurtschap Walem heeft een bebouwde kom en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden. Tevens heeft het een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

De buurtschap Walem heeft een bebouwde kom en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden. Tevens heeft het een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

DK_20111015_4082_Woonhuis_in_vakwerk_en_mergel_Walem.jpg

Walem, woning met uitbouw in vakwerk

Walem, woning met uitbouw in vakwerk

Walem

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Walem.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Walem.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Walem.

Terug naar boven

Status

- Walem is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio Heuvelland, in grotendeels (bebouwde kom) gemeente Valkenburg aan de Geul (t/m 30-9-1940 gemeente Schin op Geul), deels (het oostelijke deel, landbouwgrond) gemeente Voerendaal (t/m 1981 gemeente Klimmen).

- Walem heeft als enige buurtschap van de gemeente Valkenburg aan de Geul een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee formeel een aparte woonplaats. Sterker nog, de buurtschap heeft zelfs 2 postcodes (6341-6342) (omdat een 4-cijferige postcode altijd maar in 1 gemeente mag liggen); 1 voor het deel onder Schin op Geul / gem. Valkenburg aan de Geul en 1 voor het deel onder Klimmen / gem. Voerendaal.

- De buurtschap Walem heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een eigen 'bebouwde kom'.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1835 Walin, 1840 Walem, 1842 Waalhem. Een hoeve genaamd Walem wordt in 1626 voor het eerst genoemd.

Naamsverklaring
Mogelijk een samenstelling van heem 'woonplaats' en wala 'van Walen', vergelijk Wahlwiller.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Walem ligt rond de gelijknamige weg O van Valkenburg, N van Schin op Geul, ZW van Klimmen. Tot de buurtschap behoren nog - delen van - enkele omliggende wegen*, waaraan echter geen huizen liggen. De grens tussen de gemeenten Valkenburg aan de Geul en Voerendaal loopt hier oostelijk parallel langs de weg Walem.
* Zoals de Groeneweg, Kleineweg, Molenweg en het Molenvoetpad.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Walem 32 huizen met 167 inwoners, waarvan 25/123 onder Schin op Geul en 7/44 onder Klimmen. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 170 inwoners, nu in ca. 70 huizen (excl. de recreatiewoningen in het bungalowpark op nr. 1).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Walem heeft 5 rijksmonumenten.

- Als u, vanuit Schin op Geul gezien, halverwege Walem linksafslaat de Molenweg op, komt u aan het eind van die weg bij Kapel De Kluis (Molenweg 2, formeel op grondgebied van Valkenburg gelegen). Het complexje is in 1975 grondig gerestaureerd. Uniek zijn de graven van de twee kluizenaars, Laurens Plum en Arnold Haesen, die respectievelijk zijn gestorven in 1706 en 1764. Vreemd is dat alleen deze twee kluizenaars hier zijn begraven. De ‘ermitage’ moet namelijk tussen 1688 en 1930 door tal van kluizenaars bewoond zijn geweest. Volgens (3085) zijn er in heel Nederland nog slechts twee kluizenaarswoningen bekend. Met de andere wordt dan blijkbaar de Sint Janskluis* in Geleen bedoeld.

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is De Kluis van Hemelvaart tot eind oktober elke zon- en feestdag van 13-17 uur te bezichtigen. In de maanden juli en augustus en in de herfstvakantie bovendien op maandag t/m donderdag op dezelfde tijden. Na een bezoek aan de kluizenaarswoning, komt u onderaan de helling bij een oude calvariegroep: De Drie Beeldjes.

Bij de kapel en kluis werd sinds het begin van de 18e eeuw op de laatste zondag van juni het feest van de heilige kluizenaar Leonardus gevierd met het opdragen van een hoogmis. Mensen uit de wijde omgeving trokken die dag te voet naar de heuvel. Die bedevaart werd de 'Schaesbergergank' genoemd. Kort voor de Tweede Wereldoorlog kwam een einde aan deze traditie. In 1969 is de viering hersteld, maar slechts weinigen maken de tocht nog te voet. Het geheel draagt nu een sterk folkloristisch karakter. Zie verder bij Jaarlijkse evenementen. (3121)

* Zie verder bij Geleen > Bezienswaardigheden.

- Hoeve Walem (adres?, red.) wordt in 1626 voor het eerst genoemd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op de laatste zondag van juni trekken al sinds mensenheugenis elk jaar vele mensen naar de monumentale kluizenaarswoning in het Schaesbergerbos. Ooit was deze Schaesbergergank een pure bedevaart ter ere van Sint Leonardus. Nu combineert men de tradionele bedevaart met een Limburgs volksfeest. Mis om 10 uur met aansluitend feest, met onder meer diverse spelletjes voor kinderen, fancy fair, rad van avontuur en livemuziek. Nadere informatie op tel. 043-6013064.

- Op de laatste zondag van juli is er in Walem de Zomermarkt, georganiseerd door schutterij St. Mauritius. Dit feestgebeuren in Walem is door de jaren heen een begrip geworden tot in de verre omgeving. Duizenden mensen, waaronder veel toeristen, weten jaarlijks de weg te vinden naar deze markt, gelegen in het prachtige buitengebied van Schin op Geul. De markt staat in het teken van standwerkers, marskramers en marktkooplui. Tevens vrijmarkt en rommel-/hobbymarkt. Totaal ca. 200 kramen, waarvan ca. 80 rommelmarkt stands. Tevens is er muziek, zijn er kinderattracties en uiteraard wordt ook goed voor de inwendige mens gezorgd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- ZW van Walem, aan het eind van de Kleineweg, ligt rond de Schaesberg (die op sommige plattegronden ook Schaelsberg wordt genoemd) het Schaesbergerbos. Het Schaesbergerbos is uit archeologisch oogpunt zonder meer uniek in Nederland. In de flanken van dit hellingbos werd tijdens het Neolithicum, ruim 5.000 jaar geleden, vuursteen uit de kalksteen gedolven, voornamelijk voor de productie van bijlen. Aangrenzend (ten oosten) bevindt zich de steilwand Däölkesberg. In deze wand is een ruime holte die mogelijk uit de prehistorie stamt. Een opgraving door archeologen uit Leiden in 2009 heeft helaas geen sluitend bewijs geleverd doordat in historische tijden de bodem aanzienlijk werd vergraven. Wel werd vuursteenafval verzameld dat qua datering in de steentijd thuishoort. Verder bevond zich tijdens de middeleeuwen in het hart van het hellingbos (nabij de spoorbrug) de grootste wijngaard van deze streek. Het toponiem "Wiegert" ter plaatste verwijst hier nog naar. (bron: Hub Pisters)

Het Schaesbergerbos is een hellingbos, dat door Natuurmonumenten wordt beheerd. Het bestaat voornamelijk uit zomereik, es, beuk en ‘boskriek’ (zoete kers). Dankzij het hakhoutbeheer is hier een keur aan wilde planten te zien, zoals kleine kaardebol, heelkruid en Christoffelkruid. Daarnaast komen er ook veel zangvogels voor zoals de tjiftjaf, tuinfluiter en diverse lijsterachtigen.

Vroeger gebruikte men het hout voor werktuigen of als brandhout. Ieder jaar werd een gedeelte gekapt en zo ontstond een bijzonder landschap met een waardevolle flora en fauna. Tegenwoordig kapt Natuurmonumenten hier om een van de mooiste biotopen van Zuid-Limburg te behouden. Vanaf de Schaesberg heeft u een mooi uitzicht over het golvende landschap. Ook eventuele wielerrondes vanaf de tegenovergelegen Keutenberg kunt u vanaf hier goed bekijken. Een ruim en prachtig panorama is uw beloning voor de klimtocht naar boven. Informatie over excursiemogelijkheden op tel. 045-5630355.

- Beschrijving van Walem vanuit wielrenners-perspectief.

Reactie toevoegen