Strucht

Plaats
Buurtschap
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

LB gemeente Strucht in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Strucht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Strucht in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Strucht

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Strucht.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Strucht.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Strucht.

Terug naar boven

Status

- Strucht is een voormalige gemeente, thans wijk/buurt in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. Het was een zelfstandige gemeente t/m 7-8-1878. Per 8-8-1878 over naar gemeente Schin op Geul. Het burgerlijk armbestuur bleef overigens bestaan tot 1942.

- De wijk/buurt Strucht valt onder het dorp Schin op Geul.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Sjtröch.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Strucht ligt aan de provincialeweg van Valkenburg naar Wijlre, die ter plekke ook Strucht heet. Er staan nog witte plaatsnaamborden die de ‘kern’ Strucht aanduiden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 had de gemeente Strucht 52 huizen met 286 inwoners, verdeeld in dorp Strucht 48/264 (= huizen/inwoners) en buurtschap Gerendal 4/22.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de 14e eeuw worden verschillende leden van een geslacht Van Strucht aangetroffen als vazallen van de Hertog van Brabant. Strucht is in 1383 door Conrad van Bensenrade tot heerlijkheid verheven. Tot 1624 bleef het in het bezit van de familie. De heerlijkheid was onderdeel van het land van Valkenburg. Ooit stond er een kasteel. Strucht had geen eigen kerk en viel kerkelijk onder Oud-Valkenburg en Schin op Geul. In 1785 verruilden de Oostenrijkers de heerlijkheid Strucht met de Republiek tegen bezittingen elders. De Fransen schaften de heerlijke rechten af en maakten van Strucht een gemeente.

 

Reactie toevoegen