Schin op Geul

Plaats
Dorp
Valkenburg aan de Geul
Heuvelland
Limburg

schin op geul panorama [640x480].jpg

Schin op Geul panorama

Schin op Geul panorama

DK_20110817_3160_Wegkruis_te_Schin_op_Geul.jpg

Schin op Geul, fraai wegkruis

Schin op Geul, fraai wegkruis

DK_20110817_3163_Spoorweegviaduct_Schin_op_Geul.jpg

Schin op Geul, plaatsnaambord voor het spoortunneltje

Schin op Geul, plaatsnaambord voor het spoortunneltje

DK_20110817_3164_Station_Schin_op_Geul.jpg

Schin op Geul, heeft een station die de stoomtrein aandoet

Schin op Geul, heeft een station die de stoomtrein aandoet

schin_op_geul_st._mauritiuskerk.jpg

Schin op Geul, St. Mauritiuskerk

Schin op Geul, St. Mauritiuskerk

schin_op_geul_gerendal_wandelweg_naar_de_orchideeentuin.jpg

Schin op Geul, Gerendal, de wandelweg naar de Orchideeëntuin

Schin op Geul, Gerendal, de wandelweg naar de Orchideeëntuin

schin_op_geul_miljoenenlijn.jpg

Schin op Geul wordt aangedaan door de stoomtrein die op de 'Miljoenenlijn' pendelt.

Schin op Geul wordt aangedaan door de stoomtrein die op de 'Miljoenenlijn' pendelt.

LB gemeente Schin op Geul in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Schin op Geul in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Schin op Geul in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Schin op Geul

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Schin op Geul.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Schin op Geul.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Schin op Geul.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Schin op Geul (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Schin op Geul is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Heuvelland, gemeente Valkenburg aan de Geul. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-9-1940. Per 1-10-1940 over naar gemeente Valkenburg-Houthem, in 1982 over naar gemeente Valkenburg aan de Geul.

- De gemeente Schin op Geul is per 2-1-1879 vergroot met de gemeente Strucht.

- Onder het dorp Schin op Geul vallen ook de buurtschappen Engwegen, Keutenberg, Schoonbron, Strucht en Walem (ged.).

Terug naar boven

Naam

Lokale schrijfwijze en uitspraak
Sjin.

Oudere schrijfwijzen
Schin op Geulle, midden 11e eeuw kopie 18e eeuw de Schina, 1147 Sch(i)nna, 1152 Schinna, 1154 Skinam, 1603 Schin op de Geule, 1883 Schin op Geul.

Naamsverklaring
Betekenis onzeker, misschien Indo-Europees Skinion (gereconstreerde vorm) 'nederzetting aan de Schin (oude waternaam?)'. (1)

Terug naar boven

Ligging

Schin op Geul ligt ZO van Valkenburg, O van Oud-Valkenburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Schin op Geul 67 huizen met 348 inwoners, verdeeld in dorp Schin op Geulle 20/92 en de buurtschappen Walem (ged.) 25/123, Ransdaal (ged.) 7/38, Opscheumert 6/24 en Sint Pieter 9/71.

- Per 2 januari 1879 (de wet dateerde van 8 augustus 1878) is de gemeente Schin op Geul vergroot met de gemeente Strucht (303 hectare met ca. 60 huizen en ca. 325 inwoners).

- Per 1 oktober 1940 is de gemeente Schin op Geul opgeheven en opgegaan in de gemeente Valkenburg met 691 hectare, ca. 400 huizen en 1.692 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Schin op Geul ca. 700 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De eerste vermeldingen van Schin op Geul dateren uit de 12e eeuw. De gemeente Schin op Geul omvatte oorspronkelijk naast het dorp verder Valkenburg’s ‘voorstadje’ Sint Pieter, Oost op Geul, de Schaesberg en Walem. Koning Philips II verhief Schin op Geul in 1557 tot een heerlijkheid met lage, middelbare en hoge rechtspraak. De eerste ‘heer’ was Jan van Strijthagen, voogd en stadhouder van het graafschap Valkenburg. De heerlijkheid Schin op Geul is in 1661 bij de verdeling van het graafschap Valkenburg tussen de Staten-Generaal en Spanje van de hoofdbank Klimmen afgescheiden, omdat Klimmen toen aan de Republiek werd toegewezen. Schin op Geul bleef Spaans resp. Oostenrijks tot aan het Verdrag van Fontainebleau (1785). De Fransen verhieven Schin op Geul tot een gemeente.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Schin op Geul, kunt u terecht bij Heemkundevereniging Schin op Geul.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Schin op Geul heeft 19 rijksmonumenten.

- De kerk van St. Mauritius staat op een helling die al sinds de 9e eeuw ruimte biedt aan kerken. In de loop der eeuwen hebben de godshuizen hier uiteenlopende posities gehad. Op enig moment had de kerk van Schin op Geul de leidende rol in de regio - welke status later weer is veranderd en geworden tot parochiekerk van het dorp. De Mauritius laat aardig zien hoe de veranderende context waarin de kerk opereerde van invloed is geweest op de architectuur.

Eerdere bedehuizen gingen geheel verloren, maar het tegenwoordige gebouw nam toch een 11e- of 12e eeuwse kerk in zich op - ofschoon men kan zeggen dat deze romaanse kerk meer in de ruimte van de drie traveeën van het schip dan in de muurmassa behouden bleef. De toren en zijbeuken werden gebouwd in het laatste kwart van de 18e eeuw en de oostelijke delen - transept en koor - omstreeks 1925. Dat voor de laatstgenoemde toevoeging neoromaanse vormen werden gekozen, terwijl het oorspronkelijke romaans inmiddels bijna onherkenbaar was geworden, maakt zo’n bouwgeschiedenis boeiend en bizar: Weer lezen we van de kerk de botsing van modieuze en historiserende architectuur af. De kerk (rijksmonument) bevat onder meer een houten Madonnabeeld uit circa 1300. Kerkpatroon is de H. Mauritius, Romeins heilige en martelaar die rond 300 na Chr. leefde. (3324)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bourgondisch Aspergefestijn (op een zondag in juni) in het Gemeenschapshuis, Mauritiussingel 17. Nadere informatie op tel. 043-4592278.

- Op een zondag in juni is er een Open Dag in natuurgebied Gerendal met diverse attracties en demonstraties voor kinderen en volwassenen. Nadere informatie op tel. 043-4599138.

- Zomermarkt (op een zondag in juli). Nadere informatie bij de heer Jennekens, tel. 043-4591449.

- De Sjinse Kerstroute (op de zondagavond voor Kerstmis) is een natuurwandeling door en rond Schin op Geul, met mooie kerststallen en levende kerstfiguren. De route is geschikt voor kinderwagens. Nadere informatie op tel. 043-4591906, op werkdagen van 17-19 uur.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Schin op Geul heeft een halte aan de zogeheten Miljoenenlijn (stoomtrein).

- Schin op Geul en Strucht liggen aan de voet van de Sousberg, die prachtige uitzichten biedt.

- Schin op Geul is o.a. bekend vanwege de zeldzame orchideeën die er groeien en bloeien in het Gerendal (Z van Schin op Geul en Strucht). Vanwege de kwetsbaarheid is een groot deel van deze gebieden niet toegankelijk. Maar Staatsbosbeheer beheert er een Orchideeëntuin die wél toegankelijk is, en waar een groot deel van de in ons land nog in het wild voorkomende orchideeën is bijeengebracht. In totaal zijn hier ca. 20 inheemse soorten te vinden. Deze parasieten (want dat zijn orchideeën eigenlijk) gedijen uitstekend op de schrale grond. De tuin ligt in een dal op kalkgrasland. De bloemen worden bestoven door nachtvlinders, die met hun tong de nectar uit de bloemen halen. Natuurmonumenten heeft in het Gerendal de Korenwolfwandelroute uitgezet. De route begint bij kasteel Schaloen. Ook Staatsbosbeheer heeft hier diverse routes uitgezet. Nadere informatie over de geschiedenis van de orchideeën in Schin op Geul.

* Achter de boswachterswoning op Gerendal 2. Van de parkeerplaats tot de tuin is het circa 15 minuten lopen. Geopend van begin mei tot eind juni (de bloeitijd van de orchideeën), dagelijks van 10-17 uur. De toegang is gratis. Er is een gids aanwezig die u van informatie kan voorzien.

Terug naar boven

Links

- Pagina met beschrijving en tientallen afbeeldingen van het voormalige station Schin op Geul.

- Site van en over Schin op Geul.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Schin op Geul.

 

Reactie toevoegen