Valkenburg aan de Geul

Gemeente
Valkenburg aan de Geul
Zuid-Limburg Heuvelland
Limburg

Valkenburg aan de Geul

Terug naar boven

Status

- Valkenburg aan de Geul is een gemeente in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland. Hoofdplaats van de gemeente is Valkenburg.

- De gemeente Valkenburg aan de Geul is in 1982 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Valkenburg-Houthem en Berg en Terblijt.

- De gemeente Valkenburg aan de Geul omvat de stad Valkenburg, de dorpen Berg, Houthem, Oud-Valkenburg, Schin op Geul, Sibbe en Vilt, het voormalige dorp en de tegenwoordige wijk en 'dorp in de stad' Broekhem, de buurtschappen Arensgenhout (deels), Emmaberg, Engwegen, Geulhem, Heek (grotendeels), IJzeren, Keutenberg, Schoonbron, Strucht, Terblijt en Walem, en de voormalige buurtschap en tegenwoordige wijk Strabeek. Dat zijn dus 1 stad, 6 dorpen, 1 voormalig dorp/tegenwoordige wijk/'dorp in de stad', 11 buurtschappen en 1 voormalige buurtschap/tegenwoordige wijk in totaal.

- Wapen van de gemeente Valkenburg aan de Geul.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar de ligging aan de rivier de Geul, ter onderscheiding van het Zuid-Hollandse dorp Valkenburg.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Valkenburg aan de Geul ligt centraal in de streek Zuid-Limburg en ligt verder O van de stad Maastricht, de 'dorpen in de stad' Amby en Heer en de dorpen Meerssen, Rothem en Bemelen, NO van het dorp Cadier en Keer, N van de dorpen Margraten en Scheulder, NW van de dorpen Wijlre, Eys en Gulpen, W van de dorpen Ubachsberg en Ransdaal, ZW van de dorpen Klimmen, Voerendaal, Kunrade, Hulsberg, Wijnandsrade en Nuth en de stad Heerlen en Z van de dorpen Schimmert en Ulestraten. De hoofdplaats Valkenburg ligt centraal tot O in de gemeente. Het riviertje de Geul stroomt centraal tot N door de gemeente en doet dat, stroomafwaarts en van O naar W, door of langs de volgende plaatsen: O langs de buurtschap Engwegen, W langs de buurtschap Schoonbron, door het dorp Schin op Geul, Z langs de buurtschap Walem, N langs de buurtschap Strucht en het dorp Oud-Valkenburg, door de stad Valkenburg, Z langs het 'dorp in de stad' Broekhem en de Valkenburgse wijk Strabeek, N langs het dorp Vilt, Z langs het dorp Houthem, en, ten slotte, N langs het dorp Berg; N van de Geul loopt de A79 door de gemeente, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Valkenburg aan de Geul is bij haar oprichting in 1982 als volgt samengesteld:
van de gemeente Valkenburg-Houthem*: 2.466 hectare met 12.284 inwoners;
van de gemeente Berg en Terblijt: 745 hectare met 4.336 inwoners;
van de gemeente Wijlre: 180 hectare met 331 inwoners (= met name buurtschap Schoonbron);
van de gemeente Hulsberg: 273 hectare met 303 inwoners (= met name de buurtschappen Emmaberg en Heek (deels). De A79 is toen de grens geworden tussen Hulsberg N ervan en Valkenburg en Klimmen Z ervan);
van de gemeente Klimmen: 20 hectare met 36 inwoners.
* Verdere opdeling van de gemeente Valkenburg-Houthem: 99 hectare met circa 40 huizen en 117 inwoners - het gebied O van Walem - naar Voerendaal, en 1 hectare met circa 4 huizen en 12 inwoners naar Nuth.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Valkenburg aan de Geul ca. 8.000 huizen en ca. 18.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de (kernen in de) gemeente Valkenburg aan de Geul, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Kring Land van Valkenburg en Heuvelland.

- Stichitng In onsen Lande van Valckenborgh (archeologie).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Intergemeentelijke Structuurvisie Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Vaals.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Werkgroep Religieus Erfgoed Valkenburg.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN Valkenburg aan de Geul zet zich al sinds 1967 in voor natuur en milieu in eigen omgeving, o.a. middels excursies, lezingen, cursussen en jeugdactiviteiten. Tevens beheert en onderhoudt zij de Kasteeltuin Oud-Valkenburg. In deze tuin zijn zo'n 80 vrijwilligers actief.

Terug naar boven

Beeld

- Stichting Beeldarchief Valkenburg heeft een ruime collectie historische foto's van deze stad en omliggende dorpen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Valkenburg aan de Geul (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Valkenburg aan de Geul. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Stichting TV Valkenburg verzorgt TV uitzendingen, kabelkrant en een website voor alle inwoners van de gemeente en andere geïnteresseerden. - Magazine KijK op Valkenburg verschijnt 4x per jaar en wordt bij alle inwoners van de gemeente huis-aan-huis bezorgd. Het is ook bij veel winkels te verkrijgen en ze zijn via de link ook online te lezen.

- Dialect: - Veldeke Limburg, krink Valkeberg.

- Zorg en welzijn: - Informatie over aspecten van zorg en welzijn in en van de gemeente Valkenburg aan de Geul. - Regionale Vrijwilligerscentrale Heuvelland is er voor de inwoners van de gemeenten Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg aan de Geul. De centrale helpt mensen bij het zoeken van passend vrijwilligerswerk. Daarnaast ondersteunt zij onder meer organisaties op het gebied van vrijwilligerswerk en Maatschappelijke Stages, verzorgt zij het cursusaanbod en is het aanspreekpunt op het gebied van mantelzorg. Hierbinnen heeft Vrijwilligerscentrale Valkenburg aan de Geul een eigen Facebookpagina.

Reactie toevoegen