Puttershoek

Plaats
Dorp
Hoeksche Waard
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

ZH gemeente Puttershoek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Puttershoek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Puttershoek in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Puttershoek

Terug naar boven

Status

- Puttershoek is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Hoeksche Waard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983. In 1984 over naar gemeente Binnenmaas, in 2019 over naar gemeente Hoeksche Waard.

- Wapen van de voormalige gemeente Puttershoek.

- In de praktijk valt wellicht de buurtschap Kuipersveer ook tot Puttershoek te rekenen, omdat het er direct NW van ligt. Formeel valt Kuipersveer echter onder het dorp Heinenoord.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Puttershoek ligt ZW van het dorp Zwijndrecht en ZO van het dorp Barendrecht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Puttershoek 168 huizen met 1.585 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.750 huizen met ca. 6.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Oud-Puttershoek, op welker site o.a. een pagina over de geschiedenis van Puttershoek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het monumentale (maar formeel geen monument) gemaal 't Hooft van Benthuizen uit 1870 is, na jarenlange procedures die voor behoud pleitten, helaas in 2014 gesloopt, om plaats te maken voor woningbouw.

- De suikerfabriek van Puttershoek was sinds begin 20e eeuw de grootse en belangrijkste werkgever in het dorp. Na een jarenlange leegstand is de oude fabriek in 2012 grotendeels gesloopt. Alleen de schoorsteen en de mechanische werkplaats staan nog overeind. Deze restanten zijn, samen met het nog resterende wandreliëf en tegeltableau, tot gemeentelijk monument benoemd en blijven gehandhaafd. De Suiker Unie gaat op het terrein een nieuw bedrijfsterrein ontwikkelen. De concrete wijze van invulling is nog onzeker. - Stand van zaken Suiker Unie-terrein Puttershoek anno 2015.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Puttershoek heeft 14 rijksmonumenten.

- Hervormde kerk.

- Molen De Lelie.

- Poldermuseum, Molendijk 1. Tel. 078-6764341.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Hoekschewaard Jazz (april).

- Al sinds 1968 is er in Puttershoek op een zaterdag in augustus het NK Sprietlopen; lopen over een 20 meter lange paal over de haven. In de 1e ronde is de paal nog droog, de meeste deelnemers - in 2017 waren dat er ruim 120 - halen dan ook de overkant. In de 2e ronde is de paal over een lengte van 2 meter ingesmeerd met groene zeep. En dan haalt bijna niemand de overkant, in 2017 op één deelnemer na, die dan ook de winnaar is geworden. Op de vrijdag eraan voorafgaand is er rodeostier rijden, met daarna een afterparty met een DJ. Na afloop van het NK Sprietlopen op zaterdag is er feest met optredens van diverse artiesten. Voor een indruk van hoe het eraan toegaat, zie de videoreportage NK Sprietlopen 2017 van RTV Rijnmond.

- Ibiza Dream Event (weekend eind augustus).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Puttershoek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Puttershoek.

- Nieuws: - Nieuws uit Puttershoek op Facebook.

- Muziek: - Muziekvereniging MaasMuziek is in 1994 ontstaan uit een fusie van de toen 93 jaar oude Harmonie Puttershoek en het 75 jaar oude Wilhelmina Maasdam. De vereniging omvat een opstap- en opleidingsorkest, een blaaskapel, een slagwerkgroep en een harmonieorkest.

Reactie toevoegen