Beesd

Plaats
Dorp
Geldermalsen
Betuwe Tielerwaard
Gelderland

beesd_e.o._aan_de_linge_collage.jpg

Collage van landschappen aan de Linge in en rond Beesd (© Jan Dijkstra, Houten)

Collage van landschappen aan de Linge in en rond Beesd (© Jan Dijkstra, Houten)

beesd voorstraat 1929 [640x480].jpg

Beesd Voorstraat 1929

Beesd Voorstraat 1929

Beest,.jpg

Skyline van Beesd.

Skyline van Beesd.

Beest..jpg

De Hervormde kerk van Beesd.

De Hervormde kerk van Beesd.

Beest.jpg

De vluchtterp midden in Beesd.

De vluchtterp midden in Beesd.

Beest (2).jpg

Beesd op een vroege voorjaarsdag.

Beesd op een vroege voorjaarsdag.

beest_0.jpg

Bij een hevige vloed in 1855 braken de dijken bij Beesd.

Bij een hevige vloed in 1855 braken de dijken bij Beesd.

beesd_2.jpg

Alles over De Vrijheid.

Alles over De Vrijheid.

beesd.jpg

Molen De Vrijheid aan de Linge in Beesd.

Molen De Vrijheid aan de Linge in Beesd.

GL gemeente Beesd in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Beesd in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Beesd in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Beesd

Terug naar boven

Status

- Beesd is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe en daarbinnen in de Tielerwaard, gemeente Geldermalsen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1977.

- Wapen van de voormalige gemeente Beesd.

- Onder het dorp Beesd valt ook buurtschap en landgoed Mariënwaerdt.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1129 falsum? kopie midden 14e eeuw de Bisde, 1224 in Beseth, 1244 Beesde, 1265 en 1883 Beesd, 1840 Beest.

Naamsverklaring
Betekenis onbekend. De vorm Bisde lijkt op een afleiding van bies (plantnaam) met het verzamelsuffix iþi in de betekenis 'gebied met veel bies'. De klankstand in de jongere vormen komt daarmee echter niet overeen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Beesd ligt W van Geldermalsen, O van Leerdam en ligt ingesloten door de A2 in het O, de Linge in het Z en W en de spoorlijn Leerdam-Geldermalsen in het N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Beesd 319 huizen met 2.094 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 204/1.282 (= huizen/inwoners), de dorpen Rhenoy 47/319 en Acquoy 50/352 en de buurtschap Mariënwaard 18/141. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.400 huizen met ca. 3.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Elementen uit de geschiedenis van Beesd (even naar onderen scrollen tot je bij het deel over dit dorp bent of zoeken met ctrl-F).

- In 2013 is het boek Oorlog achter het front. Beesd en de Tweede Wereldoorlog verschenen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beesd heeft 55 rijksmonumenten.

- Pieterskerk of Petruskerk van de Protestantse Gemeente Beesd. De kerk heeft een markante, forse, onvoltooide toren. In de toren waren schuilzolders gebouwd voor als de Linge buiten haar oevers trad.

- RK kerk H. Kruisverheffing uit 1876. Samen met de RK kerk in Gellicum vormen zij tegenwoordig de Geloofsgemeenschap Linge, die de dorpen Acquoy, Beesd, Enspijk, Gellicum, Rhenoy en Rumpt omvat. Deze geloofsgemeenschap is op zijn beurt onderdeel van de Parochie H. Suitbertus, die het westen van de Betuwe omvat.

- Molen De Vrijheid is in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door het verzet om boodschappen te versturen via de stand van de wieken. Ter herdenking hiervan heeft de tot dan toe naamloze molen na de renovatie in 1968 haar huidige naam gekregen.

- Gevelstenen in Beesd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjefeesten (eind april).

- Jaarmarkt (op een vrijdag in juni).

- Triathlon Beesd (op een zaterdag in juni).

- Vrouwentriathlon (op een zondag in augustus).

- Sinterklaasintocht.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Uilen- en Dierenpark De Paay, gelegen in het buitengebied van Beesd, is sinds 2000 voor het publiek geopend. De eigenaar woont zelf in een huis in het park. Zijn liefde voor dieren is er al met de paplepel ingegoten. Ook zijn vader was namelijk een verwoed dierenliefhebber. Zijn voorkeur gaat uit naar uilen, waarbij de Europese Oehoe favoriet is. Naast het uilenbos zijn er nog veel meer bijzondere dieren te vinden, allemaal door de eigenaar in de loop der jaren bijeengebracht. Eigenlijk niet met de bedoeling om publiekelijk te worden bezichtigd. Op aandrang van vrienden en bekenden heeft hij besloten zijn park toch open te stellen in het weekeinde en op afspraak. Sindsdien zijn er al vele bezoekers geweest die hebben genoten van de ongedwongen sfeer in het park.

Het park is ongeveer een hectare groot en biedt plaats aan ca. 80 verschillende diersoorten. Alle dieren zijn gehuisvest op zeer korte afstand van de paden, waardoor je als bezoeker een goed contact hebt met elk dier. Echt bijzonder is de kangoeroeweide. Hier wonen een aantal Benett Wallaby’s, een klein soort kangoeroes. Zij lopen vrij rond in de weide net als de bezoekers en daardoor is er een rechtstreeks contact mogelijk. De caviaweide biedt net zoiets. Tijdens de warme lentedagen en de zomer lopen er tientallen cavia’s los rond en vinden het heerlijk om door de bezoekers geaaid te worden.

Een bijzondere ervaring zijn ook de stokstaartjes, die zijn 'kampioen wachtpost'; de hele dag staat er eentje op zijn post om de rest te waarschuwen voor een gevaar. Bij alarmfase 1 roetsen ze allemaal tegelijk hun holen in, om vervolgens na een korte tijd weer hun parmantige kopjes naar buiten te steken. Het viel toch wel mee met het gevaar... Rondlopen tussen al deze dieren is een unieke ervaring. De teksten op de infoborden met bijbehorende foto geven je een extra stukje informatie. De toegangsprijzen zijn bescheiden; voor een redelijk bedrag ben je er een middagje uit met het hele gezin. Voor de kinderen is er een leuke puzzeltocht.

Op de Facebookpagina van De Paay vinden we een mooie recensie van Jeroen de Bruijn: "De Paay ligt in een stukje ongelooflijk mooie natuur aan de Linge net buiten Beesd. Het park heeft daar op verschillende manieren geweldig gebruik van gemaakt. Ik denk daarbij aan de verblijven aan de waterkant. Ook de bomen, die het park donkerder maken dan je van de meeste parken gewend bent, hebben een mooie functie. Hoewel het de hele dag bloedheet was, heb ik er weinig last van gehad. En ook de uilen die het park rijk is, vinden de schemer wel erg prettig. In het park word je begroet door een aantal loslopende dieren: diverse pauwen (waaronder een mooie witte), een koppeltje parelhoenders, en een paar ontzagwekkend grote duiven. Daarnaast loopt er een kolossale Deense dog rond, die net zo lief is als hij groot is. Zelf hou ik wel heel erg van al die loslopers. Ze geven zo'n park net wat meer sjeu.

Ik vond de dierencollectie vrij indrukwekkend. Nog niet zo zeer in aantal als wel in soorten. Uiteraard zijn er heel veel soorten uilen, maar ook de andere dieren in de collectie zijn interessant. Een paar soorten die me goed zijn bij gebleven: Tayra's, Maleise Bonte Marters, Ocelot (een die zichtbaar was!), Grison (de enige in de Benelux, en 1 van de 3 in europa), Caracals, Mara, Dwerg Ottertjes, Canadese Oehoe, Zwarte Ooievaar, Victoria kroonduif, en Kamelen (het enige grote dier in het park. OK, de Deense dog was ook groot)."

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Beesd op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De Dorpskrant Beesd is via de link ook online te lezen.

- Dorpshuis: - Dorpshuis het Klokhuis.

- Onderwijs: - Basisschool de Lingelaar heeft ca. 130 leerlingen, verdeeld over 6 groepen. De school is ingedeeld in groepen, volgens het lesstofjaarklassensysteem. Leerlingen die de lesstof te ‘moeilijk’ of te ‘makkelijk’ vinden bieden zij aangepaste lesstof aan, zodat ze toch op eigen niveau kunnen leren. Voor leerlingen die extra ondersteuningslessen nodig hebben bieden de remedial teachers extra individuele instructie zodat zij snel weer met de leerlingen in de klas kunnen meedoen.

- Muziek: - Harmonie Concordia is opgericht in 1901. De vereniging bestaat uit een harmonie-orkest, een slagwerkgroep, een leerlingenorkest, twee blazersklassen en een blaaskapel. Zij verlenen op de eerste plaats medewerking aan dorpsactiviteiten zoals de optocht op Koningsdag en de Sinterklaasintocht. Verder werken ze mee aan de oecumenische openluchtkerkdienst en het jaarlijkse Kerstconcert. - Zangschool Beesd is een muziekschool met de focus op zingen, gerund door enthousiaste en professionele muziekdocenten. Ze hebben een compleet lesaanbod voor leerlingen van alle leeftijden, met daarin zangles, pianoles, muziekles, gitaarles, zingen in een koor en een eigen band waarmee je kunt repeteren.

- Sport: - v.v. Beesd (voetbal).

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemers Vereniging Beesd.

Reactie toevoegen