Heinenoord

Plaats
Dorp
Binnenmaas
Hoeksche Waard
Zuid-Holland

heinenoord dorpsstraat 1905 [640x480].jpg

Heinenoord Dorpsstraat 1905

Heinenoord Dorpsstraat 1905

ZH gemeente Heinenoord in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Heinenoord in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Heinenoord in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Heinenoord

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Heinenoord (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Heinenoord is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Hoeksche Waard, gemeente Binnenmaas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983.

- Wapen van de voormalige gemeente Heinenoord.

- Onder het dorp Heinenoord vallen ook de buurtschappen Blaaksedijk (grotendeels), Kuipersveer en Reedijk (deels, waarvan deels alleen voor de postadressen). Voor de postadressen valt ook het dorp Goidschalxoord onder het dorp Heinenoord.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Heineoord ligt aan de rivier de Oude Maas en ligt verder ZW en Z van het dorp Barendrecht, Z van de stad Rotterdam, Z en ZO van het dorp Rhoon, O van de dorpen Goidschalxoord en Oud-Beijerland, N van de dorpen Mijnsheerenland en Westmaas, NW van de dorpen Maasdam en Puttershoek, W van het dorp Zwijndrecht en WZW van het dorp Heerjansdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Heinenoord 167 huizen met 1.077 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 88/599 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Zomerland 3/21, Kuipersveer 8/53, De Blaak 42/237, Reedijk 8/50 en 't Lage Eind en Sluisschendijk samen 18/117. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.200 inwoners (dit is exclusief de aantallen voor het dorp Goidschalxoord).

Terug naar boven

Geschiedenis

- In Museum Hoeksche Waard in Heinenoord kun je zien hoe men in deze streek vroeger woonde, leefde en werkte. Het museum is ook van genealogische betekenis: als je voorouders uit de Hoeksche Waard komen, kun je in het museum dankzij het werk van vele vrijwilligers ook je stamboom uitzoeken en/of uitbreiden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heinenoord heeft 12 rijksmonumenten.

- Hervormde Kerk.

Terug naar boven

Links

- Muziek: - Binnenmaas Fanfare Orkest (BFO) Da Capo is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen Muziekvereniging Leeuwenstein uit Heinenoord en Mastlands Fanfare uit Westmaas. Het repertoire is divers; van mars tot musical, van klassiek tot pop en natuurlijk ook eigentijdse composities.

Reactie toevoegen