Maurik

Plaats
Dorp
Buren
Betuwe
Gelderland

GL gemeente Maurik in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Maurik in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Maurik in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Maurik

Terug naar boven

Status

- Maurik is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1998.

- Wapen van de voormalige gemeente Maurik.

Terug naar boven

Ligging

Maurik ligt N van Tiel, ZO van Wijk bij Duurstede, NW van Lienden. In het N grenst het dorp aan de Nederrijn (iets naar het W, bij Rijswijk en Wijk bij Duurstede, gaat de Nederrijn over in de Lek).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Maurik 415 huizen met 2.917 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 194/1.370 (= huizen/inwoners), dorp Eck 71/518, buurtschap Wiel 21/125, dorp Rijswijk 76/536 en dorp Ravenswaaij 53/368. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.700 huizen met ca. 4.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mourik heeft 8 rijksmonumenten.

- Maurik heeft 25 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Beijenkorf.

- De RK kerk O.L.V. ten Hemelopneming heeft een heel bijzonder orgel. Het is een pijporgel, dat via MIDI met computers en elektronische instrumenten kan communiceren. Het geheel is een volledig mechanisch orgel, dat voorzien is van elektronische instrumenten die per uitvoering/organist van gedaante / samenstelling kunnen verschillen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Eiland van Maurik bestaat uit twee recreatieterreinen: het surfterrein en het strandbad. Het waterrecreatiegebied staat in open verbinding met de rivier de Neder-Rijn, waardoor watersporters prima hun sport kunnen beoefenen. Het recreatiegebied is het hele jaar - gratis - geopend. Toegankelijk van 6.00 uur tot 22.00 uur. Honden zijn - behalve op de toegangsweg - niet toegestaan. Het is ook het grootste vakantiepark in de Betuwe, met o.a. een camping en vakantiehuisjes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Maurik (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Het kleurrijke en informstieve maandblad Maurik Rond, dat maandelijks gratis huis aan huis wordt bezorgd in het gelijknamige dorp plus Eck en Wiel en Rijswijk, is via de link ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang Maurik.

- Muziek: - Muziekvereniging Kunst en Vriendschap.

Reactie toevoegen