Varik

Plaats
Dorp
Neerijnen
Betuwe
Gelderland

Varik.JPG

In de verte zien we de Dikke Toren van Varik al.

In de verte zien we de Dikke Toren van Varik al.

Varik..JPG

Op de Waalbandijk in Varik.

Op de Waalbandijk in Varik.

Varik (2).JPG

Dorpsgezicht Varik vanaf de dijk.

Dorpsgezicht Varik vanaf de dijk.

Varik (3).JPG

Dorpsgezicht Varik vanuit de uiterwaard bij het veer.

Dorpsgezicht Varik vanuit de uiterwaard bij het veer.

Varik. (2).JPG

Scheepvaart op de Waal bij Varik.

Scheepvaart op de Waal bij Varik.

GL gemeente Varik in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Varik in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Varik in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Varik

Terug naar boven

Status

- Varik is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe en daarbinnen in de streek Tielerwaard, gemeente Neerijnen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1977. Onder deze gemeente viel naast het gelijknamige dorp ook het dorp Heesselt.

- Wapen van de voormalige gemeente Varik.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Varik ligt aan de W oever van de rivier de Waal en ligt NO van de dorpen Heesselt en Rossum, NW van het dorp Heerewaarden, ZW van het dorp Ophemert en de stad Tiel, Z van de A15, ZO van de dorpen Est en Geldermalsen en OZO van het dorp Opijnen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Varik 153 huizen met 1.007 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 113/749 (= huizen/inwoners) en dorp Heesselt 40/258. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Elementen uit de geschiedenis van Varik (naar onderen scrollen op die pagina tot je bij dit dorp komt of zoeken met ctrl-F).

- Tientallen verhalen uit de geschiedenis van Varik en Heesselt, met daaronder honderden oude ansichten en foto's van deze dorpen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Varik heeft 9 rijksmonumenten.

- Varik heeft 14 gemeentelijke monumenten.

- RK Kerk van de HH Petrus en Paulus parochie Varik en omstreken.

- Kerk van de Protestantse kerk Varik.

- Molen De Bol.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Voet- en fietsveer Varik - Heerewaarden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Varik (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Varik en Heesselt.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Toevershof is een initiatief van de verenigingen uit Varik en Heesselt. De "Vereniging tot oprichting, exploitatie en instandhouding van het dorpshuis" heeft tot doel onderdak te bieden aan verenigingsactiviteiten en een bijdrage leveren aan het sociale gebeuren in Varik en Heesselt.

- Onderwijs: - De Burgemeester Westerbeek van Eertenschool is in 1967 gebouwd als samenvoeging van de drie tweemansschooltjes in Varik en Heesselt. Door inzet van pastoor Roeleveld, ds. Hulstijn, meester Van Daalen en Burgemeester Westerbeek van Eerten kwam er een nieuwe school tot stand. De school is de afgelopen jaren opgeknapt en gemoderniseerd. Het gebouw biedt naast een aparte ICT-ruimte werkplekken voor verschillende specialisten. De school heeft ca. 110 leerlingen. De peuterspeelzaal is aan de school vast gebouwd. De basisschool werkt intensief samen met de peuterspeelzaal. Hierdoor is de stap van peuterspeelzaal naar basisschool minder groot. Naast het verwerven van basisvaardigheden en kennis staat de persoonlijkheidsvorming van het kind centraal. Ze vinden het belangrijk dat: kinderen in hun waarde gelaten worden; leren omgaan met elkaar; elkaar leren accepteren en respecteren; leren hun eigen keuzes te maken; leren om te gaan met verschillende normen en waarden en leren kritisch te zijn op een positieve manier.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Varik RK.

Reactie toevoegen