Mook

Plaats
Dorp
Mook en Middelaar
Noord-Limburg
Limburg

mook missiehuis mater dolorosa [640x480].jpg

Mook Missiehuis Mater Dolorosa

Mook Missiehuis Mater Dolorosa

Mook

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Mook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Mook (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Mook is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Mook en Middelaar. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Onder het dorp Mook valt ook buurtschap De Bisselt.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mook grenst in het W aan de rivier de Maas, de provincie Noord-Brabant, Katwijk en Molenhoek, in het N ook aan Molenhoek, in het NO aan de provincie Gelderland en Groesbeek, in het O ook aan de provincie Gelderland en Breedeweg en in het Z aan Plasmolen, de Mookerplas en Middelaar, en ligt NO van Cuijk, ZO van Malden, Z van Nijmegen en NW van Gennep. Iets NW van de dorpskern is de samenvloeiing van de Maas en het Maas-Waalkanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Mook 92 huizen met 458 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.180 huizen met ca. 2.950 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Mook is o.a. bekend vanwege de in het hoofdstuk Landschap etc. beschreven Mookerheide. De Mookerheide op zijn beurt is bij historisch geïnteresseerden bekend vanwege de Slag op de Mookerheide, die plaatsvond aan het einde van Oranjes derde invasie op 14 april 1574 tussen het Spaanse leger onder Sancho d'Avila en Bernardino de Mendoza enerzijds, en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau anderzijds. De veldslag werd een overwinning voor de Spanjaarden en zowel Lodewijk als Hendrik van Nassau sneuvelden.

De Slag op de Mookerheide heeft een legende opgeleverd, namelijk die van Kiste Trui. Volgens geruchten zou er op de Mookerheide door de hiervoor vermelde Lodewijk en Hendrik van Nassau, ergens in de moerassen aan de voet van een heuvel, een schatkist zijn begraven met daarin soldij voor het Staatse leger. Trui zocht, volgens het verhaal, haar hele leven naar de kist, en kreeg om die reden de bijnaam ‘Kiste Trui’. Dag en nacht wroette ze met een schep de grond om, maar zonder resultaat: de kist werd nooit gevonden.

Voormalig Volkskrant-journaliste Lidy Nicolasen heeft er in 2017 het boek 'De geuzendochter. De legende van Kiste Trui en de Slag op de Mookerheide' over geschreven. Het boek is geen historisch onderzoek, maar een historische roman. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Kiste Trui, een wat mysterieuze dame die de lezer meeneemt op haar avonturen rond de Slag op de Mookerheide. Enne Koops heeft er op Historiek.net een recensie over geschreven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het actuele Bestemmingsplan Mook en Molenhoek is in 2013 vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mook heeft 4 rijksmonumenten.

- Mook heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- De Mariakapel O.L.Vrouw van de Dwaallichtjes is anno 2015 aan restauratie toe.

- Gevelstenen in Mook.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval.- De Alde Hap is een onderdeel van Carnavalsvereniging De Heikneuters, en is bedoeld voor de 'rijpere jeugd' vanaf 55 jaar.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Mook is o.a. bekend vanwege de Mookerheide, O en N van het dorp gelegen. Inmiddels is het grotendeels een bosgebied. Heidegebieden vind je nog O en N van het dorp bij de Mookerschans en bij de Heumense Schans. In 2010 is het heideareaal bij de Mookerschans vergroot, wat gunstig is voor de zandhagedis en voor vogels zoals de roodborsttapuit. In 2014 is bij de Mookerschans een nieuwe uitkijktoren gebouwd van 12 meter hoog (de vorige toren was 5 meter hoog). Waar je voorheen alleen uitzicht had op de kerktoren van Cuijk, kun je nu kilometers ver kijken, tot aan bijvoorbeeld de Waalbrug bij Nijmegen.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Adalbert Basisschool.

- Muziek: - Harmonie Erica.

- Sport: - RKSV Eendracht '30 (voetbal).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Mook.

Reactie toevoegen