Mastenbroek

Plaats
Dorp
ZwartewaterlandKampenZwolle
Salland
Overijssel

mastenbroek_plaatsnaambord.jpg

Het dorp Mastenbroek is zodanig dun en verspreid bebouwd dat het geen 'bebouwde kom' heeft. Vandaar witte plaatsnaamborden i.p.v. blauwe. Op de achtergrond de van oorsprong middeleeuwse kerk met toren uit 1845. (© H.W. Fluks)

Het dorp Mastenbroek is zodanig dun en verspreid bebouwd dat het geen 'bebouwde kom' heeft. Vandaar witte plaatsnaamborden i.p.v. blauwe. Op de achtergrond de van oorsprong middeleeuwse kerk met toren uit 1845. (© H.W. Fluks)

Mastenbroek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Mastenbroek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Mastenbroek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Mastenbroek.

Terug naar boven

Status

- Mastenbroek is een dorp en polder in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, in grotendeels gemeente Zwartewaterland, deels gemeente Kampen, deels gemeente Zwolle.

- Vóór 1937, toen in deze streek de eerste gemeentelijke herindelingsrondes begonnen, viel de polder Mastenbroek maar liefst onder 6 verschillende gemeenten, namellijk Zwollerkerspel, IJsselmuiden, Genemuiden, Grafhorst, Wilsum en Zalk-en-Veecaten. In de jaren zeventig viel het dorp nog onder 4 gemeenten. Om deze respectievelijke delen te kunnen onderscheiden, is het dorp destijds ook bedeeld met 4 postcodes (8291-8294).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kunt u terecht bij de volgense instantie en publicatie:

- Historische vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel'.

- De publicatie 650 jaar Mastenbroek (Albert Corporaal, 2014) is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Na het gereed komen van de inpoldering van Mastenbroek, wordt tussen 1364 en 1369 een kerk gebouwd, gewijd aan Onze Lieve Vrouwe ter Zon. De kerk wordt diverse malen verbouwd. In 1647 raakt de kerk in brand. De toren is in 1845 door een nieuwe vervangen. De oorspronkelijke klokken uit 1596 zijn in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter weggehaald maar na de oorlog ongeschonden teruggevonden. In 1982 zijn ze vervangen. De oorspronkelijke klokken zijn nog te bezichtigen onder de toren. In 1981 is de Hervormde (PKN) kerk voor het laatst gerenoveerd. - Kerk en toren zijn de enige 2 rijksmonumenten van het dorp. - De kerk maakt deel uit van de Hervormde Gemeente Mastenbroek - 's-Heerenbroek.

- Mastenbroek heeft 2 gemeentelijke monumenten, zijnde 2 'buur-boerderijen' op Bisschopswetering resp. nr. 90 en nr. 92.

- Het oorlogsmonument aan de Oude Wetering herinnert aan een Lancasterbommenwerper die hier op 13 juni 1944 neerstortte. Bij deze crash kwamen alle inzittenden om het leven. Het toestel is in 1989 geborgen.

- Stoomgemaal Mastenbroek uit 1856 ligt N van het dorp bij buurdorp Kamperzeedijk (zie verder aldaar). Het gemaal is tot 1961 in functie geweest. Tussen 2003 en 2010 is het gerestaureerd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Dankzij een even eenvoudig als lumineus idee van Jeroen Waanders van Waterschap Groot Salland kunnen vissen ondanks zeer regelmatig schommelende waterpeilen de stuwen in de regionale watergangen nu gemakkelijk passeren. Aan de Rietsteeg in de Mastenbroekerpolder is in 2015 de eerste innovatieve vispassage met succes in gebruik genomen. Omdat de waterstanden frequent wisselen, bleven de inlaatkleppen van de vispassages voorheen te vaak onnodig lang dicht en konden vissen niet doorzwemmen. Waanders bedacht, ontwierp en bouwde een volautomatische inlaatconstructie die zelfstandig opent en sluit, afhankelijk van het waterpeil. De constructie werkt op zonenergie en kost weinig.

Terug naar boven

Links

- Site over verleden en heden van Polder Mastenbroek.

- Basisschool De Driemaster.

- Reportage over Mastenbroek op de site van het Reformatorisch Dagblad (2012).

Reactie toevoegen