Oude Wetering (Mastenbroek)

Plaats
Buurtschap
Kampen Zwartewaterland Zwolle
Salland
Overijssel

Oude Wetering (Mastenbroek)

Terug naar boven

Status

- Oude Wetering is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland en in de polder Mastenbroek, in deels gemeente Kampen, deels gemeente Zwartewaterland en deels gemeente Zwolle. T/m 31-7-1967 deels gemeente IJsselmuiden, deels gemeente Zwollerkerspel; per 1-8-1967 gaat het grootste deel van wat onder de gemeente Zwollerkerspel viel, over naar de gemeente Hasselt, een klein deel gaat over naar de gemeente IJsselmuiden, dat verder zijn oorspronkelijke deel behoudt, dus vanaf die datum: deels gemeente IJsselmuiden, deels gemeente Hasselt; in 2001 gaat het grootste deel van wat onder de gemeente IJsselmuiden viel over naar de gemeente Kampen, het grootste deel van wat onder de gemeente Hasselt viel, gaat over naar de nieuwe gemeente Zwartewaterland, het resterende deel gaat over naar de gemeente Zwolle.

- De buurtschap Oude Wetering valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Mastenbroek, deels onder de stad Zwolle.

- De buurtschap Oude Wetering heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oude Wetering ligt rond de gelijknamige weg, voor het gedeelte vanaf direct Z van de dorpskern van Mastenbroek, dat wil zeggen: Z van het kruispunt met de weg Kerkwetering, tot aan de Hasselterweg (de N331). De buurtschap ligt rond het Z deel van de gelijknamige wetering, en ligt direct ZZO van het dorp Mastenbroek, direct NW van de stad Zwolle, WZW en ZW van de stad Hasselt, ZZW van de stad Genemuiden, Z en ZZO van het dorp Kamperzeedijk, ZO van het dorp Grafhorst, O en OZO van het dorp IJsselmuiden, O van de stad Kampen, NO van het dorp Wilsum en NNO en NO van het dorp 's-Heerenbroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Oude Wetering 12 huizen met 69 inwoners onder de gemeente IJsselmuiden; het deel onder de gemeente Zwollerkerspel wordt onderscheiden in Oude Wetering Zuideinde, met 12 huizen en 80 inwoners, en Oude Wetering Noordeinde (dit laatste deel is tegenwoordig geen onderdeel meer van de buurtschap), met 12 huizen en 83 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap Oude Wetering ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Reactie toevoegen