Grafhorst

Plaats
Dorp
Kampen
Salland
Overijssel

OV gemeente Grafhorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Grafhorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Grafhorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Grafhorst

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Grafhorst.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Grafhorst.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Grafhorst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grafhorst (online te bestellen).

- Overzicht van in de loop der jaren verschenen literatuur over Grafhorst.

Terug naar boven

Status

- Grafhorst is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Kampen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1936.

- Wapen van de voormalige gemeente Grafhorst.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Graffes(t).

Terug naar boven

Geschiedenis

Jan van Diest, de toenmalige Bisschop van Utrecht, heeft Grafhorst in 1333 stadsrechten verstrekt, maar gezien het feit dat het altijd een kleine kern is gebleven wordt de nederzetting doorgaans als dorp betiteld. Ter gelegenheid daarvan kreeg de plaats ook een wapen, met daarin een zalm, als symbool voor de zalmvisserij die destijds voor de plaats nog van belang was. Later is men hier op de palingvisserij overgegaan. Ook vonden velen een bestaan in de landbouw en veeteelt.

Grafhorst heeft in de 19e eeuw nogal geleden onder rampen: eerst de Watersnood van 1825, waar als restant nog wielen of kolken van over zijn, en vervolgens een felle brand op 5 mei 1849, die alle 56 huizen in de kom van het dorp en 1 boerderij buiten de kom in de as heeft gelegd. Onder de link vind je deze ramp uitvoerig beschreven door een auteur uit die tijd.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Grafhorst, kunt u terecht bij Historische vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel'.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grafhorst heeft 3 gemeentelijke monumenten, zijnde de boerderij op Kamperzeedijk 43, de voormalige school op Kerkstraat 1 en het voormalige Raadhuis op Voorstraat 27.

- Kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland.

- Kerk van de Vrij Hervormde Gemeente.

- De Hervormde kerk is gebouwd in 1962. Voor die tijd gingen de hervormden uit het dorp te voet naar de kerk te IJsselmuiden. Met de ingebruikname van de eigen kerk ging een jarenlange wens van de inwoners in vervulling. Helaas hebben de inwoners maar ruim 50 jaar van hun kerk kunnen genieten. In maart 2016 is de kerk namelijk aan de eredienst onttrokken. De kosten van 3 parallelle zondagse kerkdiensten waren voor de Hervormde Gemeente IJsselmuiden / Grafhorst, die in totaal ruim 2.000 leden telt, niet meer op te brengen. Voorheen waren er diensten in de Dorpskerk en in sporthal De Oosterholthoeve te IJsselmuiden en in de kerk te Grafhorst. "De Oosterholthoeve trekt veel meer kerkgangers dan de kerk te Grafhorst, dus er was geen andere keus. Er is wel onderzoek gedaan naar alternatieven: de eventuele bouw van een nieuwe kerk was financieel niet verantwoord en ook voor het verplaatsen van de dienst in De Oosterholthoeve naar de kerk in Grafhorst of de Dorpskerk, waar in beide gevallen een verbouwing voor nodig zou zijn, was geen financieel draagvlak", aldus Harry van der Kamp, voorzitter van de algemene kerkenraad. Een nieuwe bestemming van het kerkgebouw is nog niet bekend.

Terug naar boven

Links

- Actualiteiten uit Grafhorst op Facebook.

- Basisschool Het Visnet.

Reactie toevoegen