Mariënwaard

Plaats
Buurtschap
Maastricht
Zuid-Limburg
Limburg

Mariënwaard

Terug naar boven

Status

- Mariënwaard is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Zuid-Limburg, gemeente Maastricht. T/m 1919 gemeente Meerssen. Hierna is, door middel van grenscorrecties met de gemeente Maastricht in 1920, per 1-10-1951 en per 1-7-1970, de gehele buurtschap geleidelijk overgegaan naar de gemeente Maastricht; het leeuwendeel van de buurtschap ging bij de laatste grenscorrectie, per 1-7-1970 dus, over naar de gemeente Maastricht.

- De buurtschap Mariënwaard valt, ook voor de postadressen, onder de stad Maastricht. Meer bepaald valt de buurtschap binnen het stadsgebied van Maastricht in de praktijk onder het 'dorp in de stad' en wijk Limmel.

- De buurtschap Mariënwaard heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Mariënwaard ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt direct W van de A2 en ligt NO van het centrum van de stad Maastricht, direct NO van het 'dorp in de stad' Limmel, direct NW van het 'dorp in de stad' Amby, N van het 'dorp in de stad' Heer, direct ZW van het dorp Rothem, ZW van het dorp Meerssen, ZZW van het dorp Bunde, ZO van het dorp Itteren, direct O van het industriegebied Beatrixhaven en OZO van het dorp Borgharen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Mariënwaard omvat ca. 25 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het grote landhuis van landgoed Mariënwaard heeft tegenwoordig weer dezelfde naam als het landgoed. Voorheen heeft het ook De Kanjel (of Kangel), daarna La Grande Suisse geheten. In de 20e eeuw is het een klooster, school en internaat geweest.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- CNME beheert Landgoed Mariënwaard sinds 2008. Het is tegenwoordig een afgesloten natuurgebied, niet toegankelijk voor bezoekers. Het gebied heeft een ongelofelijke natuurlijke schoonheid met veel diversiteit. Van delen met bijzondere natte ruige vegetatie, tot een natuurspeelplaats in een bosrijk gebied met vochtige graslanden, vijvers en speelelementen. In overleg is het mogelijk er kleinschalige activiteiten te organiseren. Zo is de jaarlijkse Huttenbouwdag er een terugkerende activiteit.

Reactie toevoegen