Rothem

Plaats
Dorp
Meerssen
Heuvelland
Limburg

rothem vaeshartelt [640x480].jpg

Rothem, kasteel Vaeshartelt ligt na een grenscorrectie tegenwoordig in Maastricht.

Rothem, kasteel Vaeshartelt ligt na een grenscorrectie tegenwoordig in Maastricht.

Rothem

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Rothem.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Rothem.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Rothem.

Terug naar boven

Status

- Rothem is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Meerssen.

- Het dorp Rothem heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Rothem daarom 'in' Meerssen.

Terug naar boven

Naam

Lokale schrijfwijze en uitspraak
Raotem.

Oudere vermeldingen
1382 Roetheym, 1391 Roethem.

Naamsverklaring
Samenstelling van rode en heem met als betekenis ‘woonplaats op de ontginning’.(1)

Terug naar boven

Ligging

Rothem ligt ZW van Meerssen, NO van Maastricht, in de "oksel" van A2 en A79.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1830 telde Rothem 204 dagloners, 52 landbouwers 18 knechten, 14 dienstmeiden, 2 rademakers, 1 smid, 1 herbergier, 7 broodbakkers, 3 schoenmakers, 1 veldwachter, 9 molenaars 2 renteniers, 1 zadelmaker en 1 pannenbakker.

- In 1840 had Rothem 86 huizen met 380 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Rothem ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ofschoon  Rothem 'pas' in 1382 voor het eerst schriftelijk wordt vermeld, heeft het al eerder geschiedenis gemaakt. Zo liep het traject van de Romeinse weg tussen Maastricht en Keulen op de rechter Maasoever via Limmel, Amby, Rothem en Meerssen naar Valkenburg.

In 1942 en 1953 zijn op de helling achter de huidige Holstraat te Rothem graven van Frankische oorsprong gevonden. De locatie van deze graven staat ook wel bekend als Krekelveldje en de link met Knekelveld ligt dan ook voor de hand. Het grafveld was naar alle waarschijnlijkheid ingedeeld in een aantal secties, die waren toegewezen aan verschillende families. Mooie sieraden in glas of brons ontbreken bijna volledig. Wel zijn in 1953 talrijke urnen, bronzen en ijzeren gebruiksvoorwerpen, messen, zwaarden, enkele stoffelijke resten en dergelijke gevonden.

De vondsten in het grafveld van Rothem maken een datering slechts bij benadering mogelijk. De totaalindruk die bij de opgraving van 1953 ontstond, komt in het kort hierop neer: “Het grafveld is in de loop van de 6e eeuw voor het eerst in gebruik genomen, in de 7e eeuw voortgezet en mogelijk zelfs tot in de 8e eeuw, met graven zonder inhoud. Het grafveld maakt niet de indruk erg uitgestrekt te zijn. De plaatsnaam op heim (Rothem) van de vindplaats, doet denken dat het een kleine, volledige Frankische nederzetting betreft in het land tussen Maas en Rijn."

- Pagina over het voormalige station van Rothem.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rothem heeft 8 rijksmonumenten.

- Rothem heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- De Heilig Hart van Jezuskerk is in 1929 gebouwd naar een ontwerp van Jos Wielders. De gebrandschilderde ramen in de kerk zijn van Joan Colette en Gerard Mesterom. In de kerk vinden we beelden van Jean Weerts en Charles Vos. Ook de kruiswegstaties en de afbeeldingen op de biechtstoelen zijn van de hand van Weerts. Pieke Dassen vervaardigde het grote vijfluik in een van de zijkapellen. Buiten staat tussen de ingangen onder de toren een Theresiabeeld van de bekende beeldhouwer Mari Andriessen. (3324) Ook de bij de kerk behorende kapelanie op huisnr. 58 is een rijksmonument.

- Volgens Monumentenhuis Limburg is de Rothemer Molen, vroeger ook Nieuwe Molen en IJzeren Molen geheten, “een fenomeen van hoge cultuurhistorische waarde, uiterst karakteristiek voor de benedenloop van het Geuldal”. De Engelse landschapstuin bij de molen maakt onderdeel uit van het geheel en wordt hopelijk gehandhaafd, al was het alleen maar omdat langs de Geultak die er stroomt de beschermde steenbreekvaren groeit. Verder zijn bij het complex 20 soorten mos gevonden en staat er onder meer een monumentale bruine beuk.

De huidige molen is in 1773 gebouwd, maar waarschijnlijk lag op dezelfde plek toen al eeuwen een waterwerk. Vanaf deze plek werd namelijk de waterhuishouding van de grachten, vijvers en beemden bij kasteel Vaeshartelt geregeld. Bij ‘den Moolen met den Waterstroom van Vaeshartelt’ werd rond 1789 een herenhuis gebouwd en een tuin aangelegd als buitenverblijf voor de toenmalige eigenaars, de familie Coenegracht. Het geheel kreeg een 'bourgeoisie uitstraling'.

De olie- en meelmolen raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en werd slechts deels hersteld. Medio jaren vijftig werd besloten te stoppen met malen. De Rothemermolen is nu onderverdeeld in een aantal appartementen. De afgelopen jaren is het gehele complex gerestaureerde en is de molen weer maalvaardig gemaakt o.a. door het plaatsen van een nieue ijzeren waterrad. Het molengedeelte is in bezit gekomen van de Limburgse Monumentenstichting.

- Het vanouds zeer schilderachtige rijksmonumentale boerderijcomplex hoeve Klinkenberg uit 1782, in de volksmond bekend als hoeve Bischoff (Klinkenberg 1), onregelmatig gegroepeerd om een binnenplaats, staat al jaren leeg en is de afgelopen jaren sterk in verval geraakt. In 2015 is subsidie verstrekt aan de eigenaar om in ieder geval de buitenmuren te herstellen, in de hoop dat de kans op een passende herbestemming hiermee wordt vergroot.

- De Joodse begraafplaats tussen Meerssen en Rothem (Tussen de Bruggen) is in 1715 in gebruik genomen en is daarmee een van de oudste joodse begraafplaatsen van Nederland. Dit rijksmonument is niet toegankelijk voor publiek en is in die zin geen echte 'bezienswaardigheid', in die zin dat je het niet kunt bekijken. Maar onder de link kunt u er wel foto's van zien.

- Gevelstenen in Rothem.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nieuwjaarsconcert (op een zaterdag begin januari) door Rothem's Harmonie in Gemeenschapshuis De Koel. Gratis entree.

- Pentecôte Jeu de Boules-Tournooi (weekend in mei) aan de Romeinenstraat. Er wordt gestreden in groepen van drie tot vijf personen onder leiding van een kapitein. Organisatie: Vriendenkring Rothem's Harmonie. Voor aanmelding of nadere informatie: tel. 06-11457185.

- De Beneden Geuldaltocht (op een zaterdag in juni) vertrekt vanaf Gemeenschapshuis De Koel, Pastoor Geelenplein 6. U kunt kiezen uit de afstanden 7, 10, 20, 25 en 35 km. Organisatie: WC Vriendenkring. Nadere informatie op tel. 043-3644061 of 3643143.

- Kiezelmarkt / Rommelmarkt (op een zondag in augustus) op de parkeerplaats van Smeets Confectie aan de Kuilenstraat. Nadere informatie op tel. 043-3648995 of 3644238.

- De Koetsentocht (op een zondag begin september) wordt gecombineerd met een wandeling van naar keuze 10, 15, 20 of 25 km. Organisatie: Vriendenkring Rothem's Harmonie. Op het manifestatieterrein (locatie: Tussen de Bruggen) is de hele dag van alles te doen: livemuziek, demonstraties, activiteiten voor kinderen en ook de inwendige mens wordt niet vergeten.

Terug naar boven

Links

- Basisschool De Lindegaerd.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rothem.

 

Reactie toevoegen