Leersum

Plaats
Dorp
Utrechtse Heuvelrug
Utrechtse Heuvelrug
Utrecht

Leersum.JPG

Leersum bereikt.

Leersum bereikt.

Leersum (2).JPG

Het landelijke Leersum.

Het landelijke Leersum.

Leersum (3).JPG

Doorkijkje in Leersum.

Doorkijkje in Leersum.

Leersum (4).JPG

Bij de kerk in Leersum, 4 juni 2013.

Bij de kerk in Leersum, 4 juni 2013.

leersum dorpsstraat 1916 [640x480].jpg

Leersum, Dorpsstraat met op de achtergrond de kerk, 1916.

Leersum, Dorpsstraat met op de achtergrond de kerk, 1916.

leersum_leersumse_veld_1.jpg

Leersum, Leersumse Veld.

Leersum, Leersumse Veld.

leersum_leersumse_veld_2.jpg

Leersum, Leersumse Veld.

Leersum, Leersumse Veld.

leersum_leersumse_veld_3.jpg

Leersum, Leersumse Veld.

Leersum, Leersumse Veld.

leersum_leersumse_veld_4.jpg

Leersum, Leersumse Veld.

Leersum, Leersumse Veld.

UT gemeente Leersum in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Leersum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Leersum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Leersum

Terug naar boven

Status

- Leersum is een dorp in de provincie Utrecht, in de streek Utrechtse Heuvelrug, gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2005.

- De gemeente Leersum is per 8-9-1857 vergroot met de gemeente Darthuizen (nadat die zich eerder, in 1818, van de gemeente had afgesplitst).

- Wapen van de voormalige gemeente Leersum.

- Onder het dorp Leersum vallen ook de buurtschappen Breedeveen, Darthuizen en Ginkel (voor de postadressen). Ook een klein deel van buurtschap De Groep valt, mogelijk alleen formeel en voor de postadressen, onder het dorp Leersum.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
11e eeuw Hlarashem, 1328-1329 Laercem, 1331-1332 Leersem.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse hem 'woonstede, woonplaats' en een persoonsnaam, dan wel laar 'intensief benut stuk bos (zie ook bij Laar) met opvallende uitgang -as, waarschijnlijk een meervoudsvorm.(1)

Terug naar boven

Ligging

Leersum ligt W van Veenendaal, NW van Amerongen, ZO van Doorn, NO van Wijk bij Duurstede, aan de N225 (Driebergen-Wageningen) en aan de rand van de bosrijke Utrechtse Heuvelrug.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Leersum 122 huizen met 797 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 103/684 (= huizen/inwoners) en buurtschap Ginkel 19/113. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 3.000 huizen met ca. 7.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Leersum dankt haar ligging aan de Darthuizer Poort. Dit is een van de dalen die vele tienduizenden jaren geleden ontstonden op de Utrechtse Heuvelrug, door schuivende ijslagen en smeltwater. Getuigen hiervan zijn de Zuilensteinseberg (52 m) en de Darthuizerberg (48 m). Op de hogere plaatsen werd het warmer en ontstond weelderige plantengroei, waaruit veenlagen voortkwamen. Door natuurrampen en vooral door menselijke ontginning ging veel bos verloren en ontstonden zandverstuivingen die bewoners in hun bestaan bedreigden. Herbebossing in de 19e eeuw bracht redding op de Heuvelrug. Nieuwe bossen zorgden voor handel en nijverheid en lokten veel natuurliefhebbers naar Leersum. De bewoners woonden destijds voornamelijk rond het kruispunt van Rijksstraatweg, Kerkweg en Scherpenzeelseweg en in een aantal verspreid liggende boerderijen.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Leersum, kunt u terecht bij:

- Historische Vereniging Leersum.

- Stichting Oud-Leersum, Postadres: Adelaarstraat 30, 3514 CE Utrecht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Leersum heeft 64 rijksmonumenten.

- Leersum heeft 29 gemeentelijke monumenten.

- Monumenten Inventarisatie Project gemeente Leersum (1991).

- De geschiedenis van de hervormde kerk gaat terug tot ca. 1300. In die tijd kwam er een klein romaans gebouwtje te staan dat gewijd werd aan de aartsengel Michaël. Later kwam er een slanke toren (1500) bij en werd de kerk uitgebreid met één transept. Preekstoel uit 1676, orgel van de firma Reil uit 1971.

- Naast de oude Hervomde kerk staat de oorspronkelijk als rechthuis gebouwde herberg King William uit ca 1690.

- In 1905 liet rentmeester H.G. van Dam een stuk heide ontginnen en bos aanplanten. Bij de ingang van dit Lombokbos werden vier sierpalen gezet, die in 2003 in originele staat zijn teruggeplaatst.

- Op het hoogste punt van het Lombokbos werd de uitkijktoren Pyramide Lombok gebouwd, met op de vier punten uilen. Later kreeg de toren de naam Uilentoren. De jaarlijkse Uilentorenloop dankt hieraan haar naam.

- Tussen Amerongen en Leersum ligt het oorspronkelijk 17e-eeuwse kasteel Zuylestein. Van het oude kasteel zijn alleen nog het poortgebouw, de oranjerie, het speelhuis en enkele dienstwoningen blijven staan. De rest is in 1945 per vergissing door de geallieerden vernield. Het huidige kasteel is rond 1980 als een kopie herbouwd.

- Kasteel Broekhuizen, W van Leersum, dateert uit 1650. Het is na een grote brand in 1906 zoveel mogelijk in de oude stijl herbouwd. De voorgevel draagt het wapen van de familie van Broeckhuysen, die al in 1294 bezittingen in dit gebied had.

- De Graftombe Van Nellesteijn is een monument op het hoogste punt van de Donderberg (36 m), met aan de voet ervan de grafkelder van de familie Van Nellesteijn. De graftombe is 14 m hoog en geeft een mooi uitzicht over de omgeving. De tombe is opengesteld op zondag tussen 12.00 en 16.00 uur.

- Gevelstenen in Leersum.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bloemencorso Leersum (3e za en zo van augustus). Per corso worden ca. 1.200.000 dahlia's gebruikt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum is opgericht in 1966 en telt ca. 900 leden. De vereniging zet zich actief in voor o.a.: het behoud en waar mogelijk herstel van het historische karakter en de natuurlijke omgeving van Leersum en Amerongen; het bewaren van de natuurlijke en landschappelijke waarden van deze dorpen en hun natuurlijke groenvoorzieningen die aansluiten op de heuvelrug en de uiterwaarden. Ook het bevorderen van nieuwe natuur behoort tot het werkterrein.

- Bosbad Leersum noemt zich op haar site "simpelweg het mooiste natuurlijk verwarmde en met bronwater gevulde Bosbad van Nederland".

- Bij een grondboring in het Leersumse Veld in 2010, t.b.v. het slaan van een brandput, is op 29 meter diepte een 20 cm dikke laag fossiel hout aangetroffen. Nader onderzoek heeft aangetoond dat onder het Leersumse Veld de resten liggen van een oeroud bos uit het Waalien van tenminste 1,2 miljoen jaar oud. Analyse van stuifmeelkorrels geeft een nauwkeurige bepaling van de toen aanwezige plantensoorten. Het betrof een woud uit een warmere periode dan nu, met als kenmerkende soorten: hemlockspar, fijnspar, vleugelnoot, haagbeuk, linde, iep en saffierstruik. Daarnaast zijn veel sporen van de kleine vlotvaren aangetroffen, ook een indicator uit dit geologische tijdvak. Vogelkijkhut. Beschrijving Leersumse Veld op de site van beheerder Staatsbosbeheer. Fotoreportage van een wandeling door het Leersumse Veld door Jan Dijkstra uit Houten. - Drone-reportage Leersumse Veld en Leersumse Plassen door Aneo Koning.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Leersum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- MFC: - Sport- en Cultuurcentrum De Binder huisvest een moderne sporthal, vergaderzalen en een sfeervolle theaterzaal voor culturele activiteiten. Een geschikte accomodatie voor je cursus, vergadering, sportevenementen, bedrijfspresentatie's, voorstellingen, concerten en filmavonden. Tevens vind je er de Bibliotheek en diverse organisaties zoals kinderopvang/BSO De Harlekijn en Stichting Welnúh.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Leersum oud alg.

Reactie toevoegen