Heek

Plaats
Buurtschap
Valkenburg aan de Geul Voerendaal
Heuvelland
Limburg

Heek

Terug naar boven

Status

- Heek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, in grotendeels gemeente Valkenburg aan de Geul (t/m 1981 gemeente Hulsberg) en deels gemeente Voerendaal (t/m 1981 gemeente Klimmen).

- De buurtschap Heek valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Valkenburg en deels onder het dorp Klimmen.

- De buurtschap Heek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Hiék.

Oudere vermeldingen
1257 Heke, 1402 Heeke, 1603 en 1633 Heeck, 1744 Heek, 1838-1857 Genheek.

Naamsverklaring
Betekent 'omheining, omheinde ruimte', Nieuwhoogduits Gehege 'haag, hek'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt NO van de stad Valkenburg en W van het dorp Klimmen, rond de weg die op Valkenburgs grondgebied Hekerweg heet en op Klimmens grondgebied Heek, en rond de Achelerweg. De gemeentegrens loopt langs de Hellebeukerweg, een in N richting lopende zijweg van de weg Heek/Hekerweg, vanaf de plek waar deze weg van naam verandert. De buurtschap ligt verder Z van het dorp Hulsberg en N van het dorp Schin op Geul.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Heek 24 huizen met 139 inwoners onder de gemeente Hulsberg, en 7 huizen met 41 inwoners (incl. Overheek) onder de gemeente Klimmen. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners onder Valkenburg, en ca. 10/30 onder Klimmen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 9 rijksmonumenten. Het betreft allemaal boerderijen en hoeven, zijnde Achelerweg 1, Heek 3 en Hekerweg 23, 29, 34, 35, 36 en 38.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Heek, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen