Couwelaar

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Couwelaar

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Couwelaar.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Couwelaar.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Couwelaar.

Terug naar boven

Status

- Couwelaar is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Alphen-Chaam.

- T/m 1996 viel Couwelaar onder Ulvenhout. Omdat Ulvenhout naar de gemeente Breda ging en Couwelaar naar de gemeente Alphen-Chaam, en de inwoners van Couwelaar toch 'in' Ulvenhout wilden blijven wonen, is er voor de postadressen een plaatsnaam 'Ulvenhout AC' (Alphen-Chaam) gecreëerd met een eigen postcode.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
“Samenstelling van laar ‘intensief benut bos’, hier mogelijk in de latere betekenis ‘gemeenschappelijk gebruikte woeste grond’ en koud ‘koud’. Bij veldnamen duidt koud veelal op vochtigheid, die maakt dat in het voorjaar de kou lang in de grond blijft zitten” (1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Couwelaar ligt ZO van Ulvenhout, O van Notsel, W van Geersbroek, N grenzend aan de A58, rond de Cauwelaerseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De buurtschap Couwelaar omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Luchtenburg ligt rond de Luchtenburgseweg, 2 km ZO van Ulvenhout. Gelegen Z van de weg Ulvenhout-Chaam, O van de Heistraat, W van de buurtschap Rakens en het landgoed Hondsdonk. Luchtenburg vormt met de landgoederen Hondsdonk en Valkenberg een aaneengesloten landgoederenzone van vele honderden hectaren, wat voor Noord-Brabant bijzonder is. Een soortgelijk fenomeen doet zich in de regio voor bij de landgoederen Pannenhoef, Wallstein en De Oude Buisse Heide, alle gelegen bij Zundert.

Landgoed Luchtenburg is ontstaan in 1518, toen Graaf Hendrik III van Nassau, als Heer van Breda, 15 bunder heide en ‘wildert’ uitgaf aan zijn rentmeester Hendrik Montens, die vooral bekend is geworden door zijn aanleg, in opdracht van Graaf Hendrik III, van het Bredase Mastbos. Uit vergelijkingen met een zeer gedetailleerde landkaart van Luchtenburg uit 1802, vervaardigd door landmeter J. Dodument uit Brussel, blijkt dat de omgeving van Luchtenburg in 200 jaar tijd nauwelijks is veranderd. Jac. Jespers stelt dan ook dat een wandeling over Luchtenburg u de unieke gelegenheid biedt u, met enige fantasie, te wanen in een landschap van omstreeks 1800.

Het landgoed zelf is al beziens- en bewandelenswaardig. Op het landgoed bevindt zich nog een aantal authentieke panden, zoals het landhuis, diverse hoeven, een bakhuis en een tiendschuur. U wordt verzocht de privacy van de bewoners te respecteren en daarom een gepaste afstand tot de erven te bewaren.

Reactie toevoegen