Geersbroek

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

geersbroek_villa_anneville_640x480.jpg

Geersbroek, villa Anneville

Geersbroek, villa Anneville

ulvenhout_ac_geersbroekseweg_1961_640x480.jpg

Geersbroek, Geersbroekseweg 1961

Geersbroek, Geersbroekseweg 1961

Geersbroek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Geersbroek.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Geersbroek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Geersbroek.

Terug naar boven

Status

- Geersbroek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Alphen-Chaam.

- In recente atlassen wordt landgoed Anneville met de bijbehorende bebouwing als buurtschap benoemd. Wij vinden dat echter elders nergens bevestigd, en beschouwen het dus als landgoed vallend onder de buurtschap Geersbroek.

- T/m 1996 viel Geersbroek, ook voor de postadressen, onder Ulvenhout. Omdat Ulvenhout naar de gemeente Breda ging en Geersbroek naar de gemeente Alphen-Chaam, en de inwoners van Geersbroek e.o. toch 'in' Ulvenhout wilden blijven wonen, is er voor de postadressen een plaatsnaam 'Ulvenhout AC' (Alphen-Chaam) gecreëerd met een eigen postcode. Zie verder hierna bij Naamgeving.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Wordt gezien als samenstelling van broek ‘drassig groenland’ en geers, gaers ‘gras, grasland’. De vormen zonder s maken het mogelijk voor het eerste deel ook te denken aan geer ‘langwerpig toelopend’.(1)

Naamgeving
In 1997 is het gedeelte van de voormalige gemeente Nieuw-Ginneken ten zuiden van de A58, waaronder de buurtschappen Anneville, Couwelaar, Geersbroek en Rakens, onderdeel geworden van de nieuwe gemeente Alphen-Chaam. Aanvankelijk had de nieuwe gemeente plannen om de hele streek waarin de genoemde buurtschappen liggen, Geersbroek te noemen: “Voor het gebied dat valt onder Ulvenhout en Bavel, maar gelegen is Z van de A58, is gekozen voor de naam Geersbroek” (gemeentelijke infokrant, december 1996). Dit om verwarring te voorkomen met de dorpen Bavel en Ulvenhout, die naar de gemeente Breda waren overgegaan.
Voor een deel van de bewoners had de beoogde naamswijziging als consequentie dat ze voortaan niet meer in Ulvenhout zouden wonen, maar in Geersbroek. Onder meer het postcodeboek zou hierop worden aangepast. Na protest van de bewoners is deze wijziging ongedaan gemaakt. Bewoners van de streek vreesden namelijk dat de huizen minder waard zouden worden omdat zij niet meer in Ulvenhout, ‘het Wassenaar van Brabant’, zouden wonen maar in het onbekendere Geersbroek. Als er dan tóch veranderd zou moeten worden, stelden de inwoners alternatieven voor zoals Anneville, Hondsdonk (naar de gelijknamige landgoederen), Cauwelaer of Ulvenhout-Zuid. Het is uiteindelijk respectievelijk ‘Bavel/Alphen-Chaam’ en ‘Ulvenhout/Alphen-Chaam’ geworden… Het postcodeboek en ook de plaatsnaamborden ter plekke zijn hierop aangepast. De postcodes zijn overigens wél veranderd (omdat een postcode altijd maar onder 1 gemeente kan vallen, hebben deze “nieuwe” kernen eigen postcodes gekregen). Geografisch gezien echter blijft de buurtschap Geersbroek natuurlijk gewoon bestaan...

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Geersbroek ligt ZO van Ulvenhout, ZW grenzend aan Couwelaar, N aan de A58, rond de Geerbroekseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Geersbroek heeft ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Anneville wordt in de Topografische atlas Noord-Brabant als buurtschap vermeld, maar over het algemeen wordt Anneville toch meer als sec landgoed gezien. Landgoed Anneville (opp. 26 ha) is in 1851 gesticht. In 1934 wordt het een hotel. In de Tweede Wereldoorlog richten de Duitsers er een bakkerij in met verrijdbare ovens. Voor de brandstofvoorziening hakken zij anderhalve hectare bomen om. Het brood gaat naar het front. Aan het eind van de oorlog komt prins Bernhard er met zijn staf wonen. Ook koningin Wilhelmina verblijft hier tweemaal, in maart en mei 1945, enkele dagen voor het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog (het zuiden was eind 1944 al bevrijd). Thans is het landgoed eigendom van jonkvrouwe Marie H.C. van Meeuwen en haar zonen Wim en Jan Victor Idzard Marie baron de Constant Rebecque. Huize Anneville is verhuurd aan een makelaar. Park van 7 hectare. Het terrein is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. De A58 is dwars door het landgoed aangelegd. In de middenberm van deze weg staat nog een herinnering aan Anneville; een grote eik. Anno 2015 wordt deze eik in zijn voortbestaan bedreigd: de A58 wordt in de komende jaren namelijk verbreed en dan staat de boom in de weg. Er zijn 3 opties: kappen, er omheen bouwen of verplaatsen. Een 'bomendokter' gaat bekijken of verplaatsen tot de mogelijkheden behoort, of de boom daar nog sterk genoeg voor is.

- “Het Annabos wordt ook wel het Sint Annabos genoemd, maar eigenlijk is dit onjuist, omdat het bos genoemd is naar Anna van Egmond, echtgenote van Willem de Zwijger en zij is zeker niet heilig verklaard” (102, nr. 119). Inderdaad heet het bos in de atlas van ANWB en Topografische Dienst `Sint Annabos` en ook het nabijgelegen snelwegknooppunt (A58/A27) heet Sint Annabos... Bos in Boswachterij Ulvenhout. Gelegen Z van de A58, bij de buurtschap Anneville. Het Annabos is aangeplant tussen 1551 en 1554. Oorspronkelijk lag rond dit bos een aarden walletje. Dit is alleen nog in het westen terug te vinden. De Royaaldreef is een brede laan met hoge loofbomen. De laan is genoemd naar koning-stadhouder Willem III. Door de aanleg van de A58 heeft de majestueuze laan helaas veel aan schoonheid ingeboet.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging Geersbroek.

Reactie toevoegen