Rakens

Plaats
Buurtschap
Alphen-Chaam
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Rakens

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Rakens.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Rakens.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Rakens.

Terug naar boven

Status

- Rakens is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant,  in de regio West-Brabant, en daarbinnenin de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Alphen-Chaam. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Alphen-Chaam.

- T/m 1996 viel Rakens onder Ulvenhout. Omdat het dorp Ulvenhout naar de gemeente Breda ging en Rakens naar de gemeente Alphen-Chaam, en de inwoners van Rakens (en de in dit kader vergelijkbare buur-buurtschappen Geersbroek en Notsel) toch 'in' Ulvenhout wilden blijven wonen, is er voor de postadressen een plaatsnaam 'Ulvenhout AC' (Alphen-Chaam) gecreëerd met een eigen postcode, waar Rakens nu dus 'in' ligt.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
“Bevat het woord raak ‘rechte strook (langs water of weg)’, hier misschien als diminutief” (1).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rakens ligt ZO van Ulvenhout, ZO van Couwelaer, Z en W van de weg Ulvenhout-Chaam, rond de Hondsdonkseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rakens omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed Hondsdonk ligt rond de Hondsdonkseweg en is 285 hectare groot. Het is particulier bezit. “Landgoed dat uit landbouwgronden en veel naald- en loofbos bestaat. Het op de zandgrond aangelegde landgoed wordt doorsneden door beken. In de dalen zijn interessante planten te vinden. Ook zijn er enkele stukjes dichtgegroeide heide en een fraaie bosvijver” (70). Huize Hondsdonk is een landhuis in empire stijl, met dakruiter, gebouwd omstreeks 1790. Het is niet te bezichtigen. Fietspaden. Hondsdonk is opengesteld op wegen en paden, met uitzondering van de naaste omgeving van het huis.

Reactie toevoegen