Babberich

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

babberich_foodtruckfestival_foodtruck_genot.jpg

Eind juli 2017 was er in Babberich de eerste editie van foodtruckfestival Foodtruck Genot. Er waren louter enthousiaste reacties, dus hopelijk wordt dit een jaarlijks evenement.

Eind juli 2017 was er in Babberich de eerste editie van foodtruckfestival Foodtruck Genot. Er waren louter enthousiaste reacties, dus hopelijk wordt dit een jaarlijks evenement.

babberich zwembad rivo torto [640x480].jpg

Babberich, zwembad Rivo Torto

Babberich, zwembad Rivo Torto

Babberich

Terug naar boven

Status

- Babberich is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar.

- Onder het dorp Babberich vallen ook de buurtschappen Kwartier en Veldhuizen (deels).

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Bebbrig.

Oudere vermeldingen
1357-1358 Babborch, 1400-1401 Babborch, 1534 Babbergen, 1741 Babbrigh, 1936 Babberik.

Naamsverklaring
Wel verklaard als een samenstelling van de persoonsnaam Babo en reke 'rij', maar Babborch wijst eerder op een ontstaan uit borch = burg 'versterkte plaats, burcht' of berg 'terreinverheffing, heuvel' en een onduidelijk eerste deel.(1)

Terug naar boven

Ligging

Babberich ligt ZO van de dorpen Oud-Zevenaar, Groessen en Duiven en de stad Zevenaar, ZW van de dorpen Didam, Loil, Nieuw-Dijk, Wehl en Nieuw Wehl en de A18, WZW van het dorp Loerbeek, W van de A12 en de dorpen Beek en Zeddam, NW van het dorp Elten en de plaats Emmerich, beide in Duitsland, de dorpen Stokkum en Lengel en de stad 's-Heerenberg, NNW van het dorp Spijk, N van de dorpen Lobith en Tolkamer, het wijkdorp Tuindorp en de rivier de Boven-Rijn, NO van de dorpen Aerdt, Herwen en Millingen aan de Rijn en ONO van de dorpen Pannerden en Doornenburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Babberich 174 huizen met 1.144 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis Babberich.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De provincie Gelderland verbetert op vier plaatsen de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Babberich. Dit zijn Witte Kruis, de oversteek voor fietsers ter hoogte van het Bettestraatje, de oversteek voor voetgangers en fietsers in het centrum, en de toegang tot het Babborgaplein voor gemotoriseerd verkeer. De provincie kan de laatste drie locaties al in 2019 aanpassen. Voor de locatie Witte Kruis wordt momenteel onderzocht welke route de beste optie vormt voor het doortrekken van de weg en of het realiseren van deze nieuwe verbinding haalbaar is. Naar verwachting is het onderzoek in het tweede kwartaal van 2018 afgerond.

De oversteek van het Bettestraatje krijgt middengeleiders, zodat gebruikers in twee keer kunnen oversteken. In het centrum van Babberich verruimt de provincie de oversteek naar het plein. Dit geeft een veiliger gevoel bij mensen die oversteken. Bij de toegang tot het Babborgaplein komt opstelruimte voor gemotoriseerd verkeer vanuit het dorp, dat linksaf het plein op wil rijden. Hierdoor kan achteropkomend verkeer vrij doorrijden. Dit verbetert de doorstroming en geeft meer rust voor afslaand verkeer dat moet wachten op tegemoetkomende voertuigen. De provincie Gelderland is wegbeheerder van de Dorpsstraat, omdat deze onderdeel is van de provincialeweg N336 (naar Zevenaar en Doesburg). Bewoners en gemeente vragen al geruime tijd aandacht voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid. De hierboven beschreven maatregelen zijn door de provincie en de gemeente gezamenlijk uitgewerkt. (bron: gemeente Zevenaar, 1-3-2018)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Babberich heeft 9 rijksmonumenten.

- Babberich heeft 6 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Babberich.

Terug naar boven

Evenementen

- Nieuws over evenementen in Babberich.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Schuumneuzen.

- Koningsdag.

- Bij de Betburg Wandeltocht (op een zondag eind mei, in 2019 voor de 30e keer) kun je kiezen uit de afstanden 10, 15, 20 en 30 km. De wandelingen gaan door een landelijke omgeving. Drukke verkeerswegen worden vermeden.

- In een weekend eind juli 2017 was er de 1e editie van foodtruckfestival Foodtruck Genot. Er waren louter positieve reacties dus hopelijk wordt dit een jaarlijks evenement.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurbad Het Kwartier (Kwartiersedijk 2a) is vanaf het Pinksterweekend geopend op mooie zonnige dagen van 11.00 uur tot 17.00 uur. In de zomervakantie zijn er aangepaste tijden. Je kunt er zwemmen op eigen risico. Honden zijn op het terrein niet toegestaan.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Babberich (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Babberich van de Dorpsraad op Facebook.

- Dorpsraad en buurtvereniging: - Dorpsraad Babberich is opgericht in 1995. Daar ging een in 1993 opgerichte leefbaarheidswerkgroep aan vooraf. Hoe dat allemaal is verlopen kun je lezen op de pagina Historie Dorpsraad. - Buurtvereniging Boogsehof.

- Dorpshuis: - Kulturhus De Borg beschikt voor grote bijeenkomsten over een multifunctionele zaal van 308 m2. In deze moderne, lichte zaal kan een groot podium naar wens worden opgebouwd en is er basisgeluid en -verlichting; een beamer is ook beschikbaar. Tevens is de zaal door de flexibele tussenwanden te vergroten met twee vergaderzalen van elk 37 m2. Mocht dit nog niet genoeg zijn dan bestaat de mogelijkheid om de foyer van 115 m2, die voorzien is van een bar, erbij te betrekken zodat het totale oppervlak op 497 m2 komt.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Sint Franciscus. - Kinderdagverblijf De Kleine Burcht, BSO Het Kasteel en Peuterspeelzaal De Kangoeroe.

- Jeugd en jongeren: - Stichting Jeugd- en Jongerenwerk.

- Muziek: - Drumfanfare Babberich.

- Tiroler orkest Klein Babberich speelt o.a. Tiroler, Egerländer en Moravische muziek op feesten en partijen.

- De Grenzkapel.

- In 1968 is in de Sint-Franciscuskerk een jongerenkoor opgericht, bestaande uit meisjes en jongens van zo rond de 13 jaar. 50 jaar later zijn velen die destijds als jongere bij het koor zijn begonnen, al 30 of 40 jaar of nog langer lid, en het enthousiasme en plezier is in al die jaren gebleven. Dat komt door de betrokkenheid met elkaar, en door het zeer gevarieerde repertoire onder leiding van een professionele dirigent en begeleid door een eigen combo. Ritmisch Koor Babberich (RKB) is een gezellig, dynamisch koor met ca. 25 leden. Ze hebben een vlot, eigentijds, veelzijdig en meertalig repertoire. De nummers worden speciaal voor het koor gearrangeerd, waardoor er een eigen, herkenbare en mooie klankkleur ontstaat. Het koor heeft in 2018 het 50-jarig bestaan gevierd, o.a. met een jubileumconcert met een toegankelijk en eigentijds passieverhaal. Het concert is via de link online terug te kijken.

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Babberich is opgericht in 1930. Reeds in de nazomer van 1926 bleek het kloosterdorp rijp om met een eigen voetbalvereniging in competitie te treden. In augustus van dat jaar werd namelijk als lid van de bond toegelaten de vereniging E.M.M. Een jaar eerder had buurtschap Ooy haar Blauw-Wit verloren en in de zomer van 1926 was de katholieke voetbalclub in Zevenaar vanuit sigarettenfabriek Turmac ontmanteld. Het maakte dat de gemeente Zevenaar binnen de katholieke voetbalbeweging niet langer was vertegenwoordigd. Dit alles kan tot gevolg hebben gehad dat in het grensplaatsje Babberich voor het eerst voldoende krachten konden worden gemobiliseerd om met een team in bondsverband te gaan voetballen. Hoe het in dit dorp qua voetbal nadien tot heden verder is verlopen, kun je lezen onder deze link.

- Overige verenigingen: - Damesclub de Borgse Vrollies.

- Zorg: - Martijn en Chantal Hunting runnen sinds 2011 Driestroomhuis Babberich. Samen zijn ze een ijzersterk team en doen ze waar hun hart ligt: bijdragen aan een mooie toekomst van kinderen voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. In het Driestroomhuis wordt 24-uurs opvang geboden. Ze streven ernaar om een zo normaal mogelijk gezin te zijn, waar structuur, warmte, veiligheid en voorspelbaarheid geboden wordt. Ze vinden het belangrijk dat de kinderen waar mogelijk gebruik maken van de voorzieningen in de omgeving. De werkwijze is er op gericht de kinderen zo goed mogelijk te laten functioneren in de maatschappij. Verantwoordelijkheid en zelfstandigheid zijn hierbij van groot belang. Deze ontwikkeling willen ze daarom graag activeren en stimuleren. Ook willen ze werken aan gedragsverbetering. Voor de kinderen is het belangrijk om te leren wie ze zijn. Ook eigen grenzen leren ontdekken en kennen zijn van groot belang. Alle kinderen volgen verplicht een dagbesteding, dit kan school of werk zijn.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Babberich, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen