Herwen

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Herwen

Terug naar boven

Status

- Herwen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 1984 gemeente Herwen en Aerdt. In 1985 over naar gemeente Rijnwaarden, in 2018 over naar gemeente Zevenaar.

- Wapen van de voormalige gemeente Herwen en Aerdt.

- Onder het dorp Herwen valt ook de buurtschap Ossenwaard.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Herwen ligt ZO van de dorpen Aerdt, Oud-Zevenaar, Ooy, Groessen en Duiven en de stad Zevenaar, ZZW van de dorpen Babberich, Didam en Loil, ZW van de dorpen Nieuw-Dijk, Loerbeek en Beek, NW van het dorp Elten in Duitsland en het dorp Spijk, NNW van het dorp Lobith, N van het water De Bijland, het dorp Tolkamer, het wijkdorp Tuindorp en het Bijlands Kanaal, NNO van de plaats Keeken in Duitsland, NO van de dorpen Millingen aan de Rijn en Kekerdom en OZO van de dorpen Pannerden en Doornenburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Herwen 98 huizen met 654 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Herwen heeft 5 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsgroep De Clusenarren heeft ca. 20 leden en loopt jaarlijks mee in de optochten van Herwen en Angeren.

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het monumentale Huis Aerdt ligt niet in het dorp Aerdt (buurdorp van Herwen), maar in Herwen (adres: Molenhoek 2). Het is een bezoekerscentrum voor natuurgebied De Gelderse Poort. Informatie over Huis Aerdt II.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Herwen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Sprankel.

- Muziek: - Muziekvereniging St. Caecilia.

- Sport: - Sinds juli 2017 is er voetbalvereniging s.v. Gelders Eiland, als fusie van s.v. Aerdt en s.v. Carvium uit Herwen. De clubs hadden te kampen met dalende ledenaantallen en besloten dat ze beter konden samengaan om zo sterker te staan. In Herwen wordt getraind, de wedstrijen worden gespeeld in Aerdt.

- Overige verenigingen: - Schuttersgilde Vrede & Vriendschap is opgericht in 1905.

Reactie toevoegen