Lobith

Plaats
Dorp
Zevenaar
Liemers
Gelderland

lobith rk kerk st josephvereniging en rk jongensschool ca 1910 [640x480].jpg

Lobith RK kerk St. Josephvereniging en RK jongensschool ca.1910

Lobith RK kerk St. Josephvereniging en RK jongensschool ca.1910

Lobith

Terug naar boven

Status

- Lobith is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 1984 gemeente Herwen en Aerdt. In 1985 over naar gemeente Rijnwaarden, in 2018 over naar gemeente Zevenaar. Lobith was de hoofdplaats van de gemeente Rijnwaarden.

- Men woont niet in maar ´op´ Lobith.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lobith ligt N van het Bijlands Kanaal en de Duitse plaatsen Schenkenschanz en Düffelward, NO van de dorpen Tolkamer en Leuth, het wijkdorp Tuindorp en de Duitse plaats Keeken, O van de dorpen Millingen aan de Rijn en Kekerdom, OZO van de dorpen Doornenburg en Gendt, ZO van de dorpen Herwen, Aerdt, Oud-Zevenaar, Ooy en Pannerden en en de stad Zevenaar, Z van het dorp Babberich, ZZW van de dorpen Didam en Nieuw-Dijk, ZW van de dorpen Beek en Loerbeek, WZW van het dorp Elten in Duitsland, het dorp Stokkum en de stad 's-Heerenberg, NW van het dorp Spijk en de plaats Emmerich in Duitsland en NNW van de Duitse plaatsen Rindern en Kleve (Kleef).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lobith 107 huizen met 682 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.250 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lobith heeft 3 rijksmonumenten.

- Lobith heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De Tolhuys Coornmolen dateert uit 1888.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging Het Olde Tollus.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2011 is begonnen met de aanleg van themapark Carvium Novum bij Lobith. Het park gaat een gebied van 60 hectare beslaan en is onder andere bedoeld om kinderen te laten kennismaken met de Romeinse nederzettingsgeschiedenis. Er is een meer van 20 hectare gepland, een hotel, een restaurant en 20 tot max. 50 vakantiehuisjes.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lobith (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Bewonersplatform Lobith - Tolkamer zet zich in voor behoud en bevordering van de leefbaarheid in deze dorpen.

- Sport: - s.c. Rijnland (voetbal).

- Veiligheid: - Brandweer Lobith - Tolkamer.

Reactie toevoegen