Zaamslag

Plaats
Dorp
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

ZL gemeente Zaamslag in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Zaamslag in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Zaamslag in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Zaamslag

Terug naar boven

Status

- Zaamslag is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970.

- Wapen van de voormalige gemeente Zaamslag.

- Onder het dorp Zaamslag vallen ook de buurtschappen De Sluis (deels), Griete, Hoek van de Dijk, Kamperse Hoek, Kwakkel, Poonhaven, Reuzenhoek, Steenovens (deels), Stoppeldijkveer (grotendeels), Val en Zaamslagveer. In totaal zijn dit 11 buurtschappen. Ook Othene was vanouds een buurtschap van dit dorp, maar is de afgelopen jaren door nieuwbouw een wijk van Terneuzen geworden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De oudste vermelding van het dorp dateert uit 1163. - Zaamslag heeft in 2013 dan ook het 850-jarig bestaan gevierd.

Terug naar boven

Ligging

Zaamslag ligt O van Terneuzen, N van Axel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Zaamslag 378 huizen met 2.284 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 155/1.780 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Het Veer (= Zaamslagveer) 47/134, Otene 56/166, Reuzenhoek 55/110(!), Poonhaventje 36/34(!) en Zouterspui (= Spui) (ged.) 29/60. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.200 huizen met ca. 2.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Aan de Groeneweg is in 2010 bij het graven van een nieuwe sloot een stuk muur van het hospitaal van de laatmiddeleeuwse Hospitaalridders blootgelegd. Volgens archeoloog Hans Jongepier dateren de gebruikte stenen uit de 15e eeuw. Aan de Groeneweg zijn al eerder belangrijke archeologische vondsten gedaan. Tempeliers hadden er van 1284 tot 1312 een tempel. De paus verbood de Tempeliersorde in 1312, waarna Hospitaalridders hun positie overnamen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het ZW van het dorp is de afgelopen jaren nieuwbouwwijk Molenhof gerealiseerd.

- Zaamslag: vitaal dorp met sociaal hart (Reformatorisch Dablad, 26-1-2015).

- Sinds 2016 is meerijdienst Samobiel er ook in Zaamslag. Leuk om elkaar (nog) beter te leren kennen en het spaart geld en milieu. Samobiel is ook een handige aanvulling op het OV dat er soms lang over doet en niet op alle locaties komt waar je heen wilt. Samobiel maakt met elkaar meerijden makkelijk via een dorpswebsite waarop je ritten kunt plaatsen die je als chauffeur maakt of ritten kunt aanvragen als passagier.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zaamslag heeft 14 rijksmonumenten.

- Zaamslag heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde kerk van de Protestantse Gemeente.

- Gereformeerde kerk vrijgemaakt.

- Christelijk Gereformeerde Kerk.

- Het Schelpenmuseum is voornamelijk een zeebiologische privéverzameling, in 50 jaar bijeengebracht door de eigenaar / beheerder. Aangevuld met gesteenten, mineralen, fossiele zoogdierresten, schelpen en haaientanden uit de Westerschelde en het Kanaal Gent-Terneuzen. Verder resten van Butskopskelet uit 1757 (het ondier uit het Hellegat). Bodemvondsten uit de omgeving van het dorp, met maquette van het Torenbergcomplex en van de kustversterking 'De Batterij'. Plein 3. Tel. 0115-431233.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Wielerbelangen 't Durp organiseert evenementen m.b.t. wielrennen en mountainbiken.

- Koningsdag.

- Nacht van Zaamslag (autorally) op een zaterdag in mei.

- 't Dorpsfeest (weekend in juni).

- Reham Run (op een vrijdag in juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Podium is een multifunctionele zaal met ca. 130 zitplaatsen, voor o.a. theater en concerten, gebouwd op de (nieuwe) verdiepingsvloer in de voormalige Gereformeerde kerk. Dit beeldbepalende pand uit 1911 was door het samengaan van de hervormden en gereformeerden in het dorp overbodig geworden. In 2006 is het verkocht aan de familie Hamelink en na een verbouwing in 2007 officieel in gebruik genomen.

- Openluchtbad Zaamslag.

Terug naar boven

Beeld

- Dorpsportret van Zaamslag (video, 1 uur).

- Zaamslag en Zaamslagveer in vogelvlucht.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zaamslag (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Torenberg. - Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en BSO Juultje. - Gastouders in Zaamslag.

- Sport: - v.v. Zaamslag (voetbal). - Korfbalvereniging KV Zaamslag is opgericht in 1968. Korfbal, plezier en gezelligheid stonden en staan centraal in de vereniging. Daarnaast wordt er altijd gestreefd naar de hoogst mogelijke prestaties die passen bij de vereniging. Ondanks dat het een vrij kleine dorpsclub is, zijn er door de jaren heen goede resultaten behaald, zowel bij de jeugd als bij de senioren. Vele kampioenschappen werden gevierd, met als hoogtepunt de promotie naar de 3e klasse, het hoogste niveau dat de club tot nu toe heeft bereikt. De heeft ca. 75 leden, wat voor een dorp als Zaamslag een respectabel aantal is. Begin jaren negentig is de kantine gebouwd en als hoogtepunt is in 2007 een kunstgrasaccommodatie gerealiseerd, waar ze als club trots op zijn.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zaamslag alg. en idem Veerstraat (de laatste ook met foto's van de grafzerken).

Terug naar boven

Trivia

- VOC-schip Zaamslag is in 1741 in Middelburg gebouwd voor de Kamer van Zeeland.

Reactie toevoegen