Poonhaven

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Poonhaven

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Poonhaven.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Poonhaven.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Poonhaven.

Terug naar boven

Status

- Poonhaven is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 31-3-1970 gemeente Zaamslag.

- De buurtschap Poonhaven valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zaamslag.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Poonhaventje, 1866 Poonhaven.

Naamsverklaring
Een poon was een vaartuig dat vroeger veel werd gebruikt in de Zeeuwse binnenwateren. Aangezien de plaats vroeger aan het Hellegat lag, heeft de naam waarschijnlijk betrekking op een haven voor dergelijke boten. (1)

Terug naar boven

Ligging

Poonhaven ligt NO van Zaamslag, tussen de buurtschappen Kwakkel in het ZW en Kampen in het NO, rond de splitsing Poonhaven / Poonstraat / Kampersedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Poonhaven volgens de Volkstelling 36 huizen met daarin slechts 34 inwoners. Kennelijk heeft in dat jaar dus een aantal huizen in deze buurtschap leeg gestaan. Opvallend is dat alle buurtschappen van Zaamslag destijds dunbevolkt waren qua aantal inwoners per huis, doorgaans 2 of 3 mensen per huis, terwijl de kern Zaamslag zelf een zeer hoge bewoningsdichtheid kende met 1.780 inwoners in 155 huizen (dat is gemiddeld bijna 12 mensen in 1 huis, wat ook voor die tijd uitzonderlijk hoog was. Het gemiddelde in die tijd was 6 tot 10 mensen in 1 huis).

- Tegenwoordig heeft Poonhaven ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1821 tot 1877 lag in Poonhaven een haventje aan het Hellegat, dat met de bedijking van de Van Lijndenpolder in 1877 werd binnengedijkt. Daarmee verdween ook de veerdienst vanuit Poonhaven naar de overzijde van het Hellegat, onder meer naar Kampen en Stoppeldijk. Het haventje, dat tegen de tijd van de indijking al grotendeels was dichtgeslibt, fungeerde als haven voor Zaamslag. Deze functie werd overgenomen door het haventje van de buurtschap Griete. Het Hellegat was een zeearm die oorspronkelijk Hulst verbond met de Westerschelde. (2)

Reactie toevoegen