Warnsveld

Plaats
Dorp
Zutphen
Achterhoek
Gelderland

GL gemeente Warnsveld in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Warnsveld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Warnsveld in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Warnsveld

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Warnsveld.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Warnsveld.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Warnsveld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Warnsveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Warnsveld is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Zutphen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Warnsveld.

- Onder het dorp Warnsveld valt ook de buurtschap Warken.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Warnsveld heeft 44 rijksmonumenten.

- Warnsveld heeft 51 gemeentelijke monumenten.

- De Warkense Molen te Warken/Warnsveld.

- Molen Nooit Gedacht.

- Gevelstenen in Warnsveld.

- Museum Het Groot Graffel houdt in de hal van het hoofdgebouw tentoonstellingen over de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg, zoals die is ontstaan in het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen en sinds 1901 voortgezet bij Het Groot Graffel. Vordenseweg 12. Tel. 0575-580808.

- De collectie van Museum De Opkamer is zeer breed en bestaat onder andere uit: klederdrachten uit heel Nederland; oud speelgoed, waaronder spellen; gebruiksvoorwerpen; verschillende verzamelingen, waaronder: glas, serviezen, merklappen, speeldozen en poezieplaatjes; tentoonstelling van kippen en hanen van o.a. steen, hout, koper, glas enz.; winkel van Sinkel; oude was- en strijkspullen; gereedschappen; kapperswinkel.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Waterschap Rijn en IJssel heeft in 2009 de Onderlaatse Laak weer meanderend gemaakt en de oude loop gedeeltelijk hersteld. Natuurmonumenten heeft het gebied daarna opnieuw ingericht. De Onderlaatste Laak vindt zijn oorsprong op het Groote Veld, het grootste aaneengesloten bos- en heidegebied van Oost-Gelderland, ZW van Lochem, en mondt uiteindelijk uit in de Berkel. Het beekdal is van oorsprong veel natter dan het tegenwoordig is. De aanliggende gronden - graslanden en een enkele akker - waren voorheen in gebruik bij de landbouw, maar hebben nu een natuurbestemming gekregen. In totaal gaat het hierbij om ongeveer 67 hectare. Om het waterpeil te verhogen is de laak niet alleen verlegd maar ook minder diep gemaakt en het water gestuwd. Het opnieuw ingerichte gebied wordt begrensd door de Gazoorweg, de Oude Borculoseweg, de Almenseweg en de Warkenseweg.
Gronden langs de laak zijn geplagd, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot dotterbloem-hooiland. Al met al moet het gebied diverser worden en daardoor interessanter voor mens en dier. De bedoeling is dat vogels als kwartel, patrijs, kievit en grutto terugkomen. In het gebied zijn ook 4 poelen gegraven, bedoeld als zogenaamde 'stepping stones': ze moeten amfibieën als de kamsalamander de gelegenheid bieden hun leefgebied uit te breiden. De poelen sluiten aan bij die van landgoed Waliën (gelegen rond de Lochemseweg N346). Ook dat is eigendom van Natuurmonumenten.

Terug naar boven

Links

- Kulturhus 't Warnshuus.

 

Reactie toevoegen