Vorden

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

vorden_pinetum_de_belten_640x480.jpg

Vorden, Pinetum De Belten omvat ca. 1.000 verschillende soorten coniferen. Het Pinetum is in principe gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van het Pinteum wordt wel gewaardeerd.

Vorden, Pinetum De Belten omvat ca. 1.000 verschillende soorten coniferen. Het Pinetum is in principe gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van het Pinteum wordt wel gewaardeerd.

gl_gemeente_vorden_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

gemeente Vorden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Vorden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Vorden

Terug naar boven

Status

- Vorden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2004.

- Wapen van de voormalige gemeente Vorden.

- Onder het dorp Vorden vallen ook de buurtschappen Delden, Heegherhoek, Linde, Veldwijk, Wientjesvoort en Wildenborch. Dit zijn in totaal 6 buurtschappen.Voor de postadressen valt ook het dorp Kranenburg onder Vorden.

Terug naar boven

Naam

In het Nedersaksisch
Vodden.

Terug naar boven

Ligging

Vorden ligt ZO van Zutphen, ZW van Lochem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Vorden 397 huizen met 2.837 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 89/681 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Delden 68/464, Veldwijk 89/636, Mossel 80/579 en Linde 71/477. Opvallend is dat de 4 buurtschappen destijds allemaal bijna net zo groot waren als de hoofdplaats. Tegenwoordig heeft het dorp, inclusief de buurtschappen, ca. 3.500 huizen met ca. 8.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Vereniging Oud Vorden.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente heeft een plan gemaakt voor de herontwikkeling van het centrum van Vorden. Het betreft o.a. de ontwikkeling van het Dorpscentrum tot een Kulturhus en herinrichting van de openbare ruimte. De ontwikkelingslocaties moeten de woning- en winkelgebieden in het centrum versterken. De gemeente Bronckhorst wil in het dorp een centrum ontwikkelen met meer parkachtig groen, pleinachtige straatjes, meer gezellige terrasjes en minder auto's. (2009)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vorden heeft 154 rijksmonumenten.

- Vorden heeft 105 gemeentelijke monumenten.

- Hackforter Molen.

- Molen De Hoop.

- Watermolen Hackfort.

- Gevelstenen in Vorden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Twee stoere torens herinneren aan de burcht die landdrost Gerrit van Hackfort in de 14e eeuw liet bouwen. Sinds die tijd is kasteel Hackfort in bezit geweest van de adellijke families Van Hackfort en Van Westerholt. De laatste telgen uit de adellijke families waren Arend en zijn drie zusters. Alle vier bleven zij kinderloos. Toen de laatste barones in 1981 overleed, viel het landgoed toe aan Natuurmonumenten. Baron Arend had bepaald dat het landgoed met al zijn landerijen en boerderijen één geheel moest blijven.

Hackfort bestaat uit een kasteel met bijgebouwen en boerderijen in een gevarieerd landschap. Het landgoed is 735 hectare groot. Naast het kasteel vind je er o.a. een gerestaureerde watermolen, die nog altijd dienst doet als graanmolen. Het kasteel is omgeven met imposante eikenlanen. Verder vind je op Hackfort authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers. Dat alles omgeven door bossen, houtwallen en kronkelige zandweggetjes. - Nadere informatie over landgoed Hackfort op de site van Natuurmonumenten.

- Buitenplaats De Wiersse is een landgoed van 300 hectare waarvan 16 hectare tuinen omringd door 32 hectare landschapspark. Het landgoed is sinds 1678 in het bezit en beheer van aanverwante families, wat voor de continuïteit heeft gezorgd. De ‘wilde tuin’ met zijn beek en vijvers, hooiland en bos, heemplanten en varens, een slingerende beukenloofgang van 100 meter, bruggen, fonteinen en beelden biedt om iedere hoek een nieuwe verrassing. Rondom het fraaie landhuis laten de rozentuin, de moestuin en de verdiepte ‘lage tuin’ met zijn borders en pergola een steeds wisselend kleurenpalet zien. Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is Willem Kok, zoon van de voormalige opzichter van landgoed De Wiersse.

- Op Pinetum De Belten is een verzameling van ca. 1.000 verschillende soorten coniferen in een prachtige collectie bijeengebracht op het terrein van landgoed De Belten te Vorden. Het woord pinetum is afgeleid van Pinus, dennenboom. Een boom die kegels draagt zoals die vele andere kegeldragers (coniferen) die de natuur kent. Particuliere verzameling coniferen uit vele landen, opgestart in 1961, gelegen op een glooiend terrein van bijna 2 ha. Oase van rust en groen, vijver, veel vogels, verborgen pareltje in de Achterhoek. Geniet van deze altijd groene bomen tijdens een mooie wandeling.

- Landschapsbeheer Gelderland heeft bewoners van Gelderse landgoederen geïnterviewd, die vertellen over het leven op het landgoed in kwestie in vroeger tijden. Eén van hen is Willem Breuker, zoon van de tuinbaas van landgoed 't Enzerinck.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vorden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Lokale links: - Vorden linkspagina.

- Muziek: - Frank de Haan en Maartje Epema geven onder de titel 'Muziek op Venhorst' respectievelijk gitaar- en zangles op hun boerderij Venhorst. Je kunt individueel les krijgen, maar je kunt ook meezingen in kinder-, tiener- of popkoor Venhorst.

- Zorg: - Zorgboerderij 't Vroessink. - Zorgboerderij Groot Windenberg.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vorden.

Reactie toevoegen