Vierakker

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

vierakker kasteel suideras 1912 [640x480].jpg

Vierakker Kasteel Suideras 1912

Vierakker Kasteel Suideras 1912

Vierakker plaatsnaambord (Kopie).jpg

Het dorp Vierakker is zo 'dunbebouwd' dat de gemeente vindt dat er kennelijk geen sprake is van een bebouwde kom. Daarom heeft het dorp witte plaatsnaamborden en geen blauwe.

Het dorp Vierakker is zo 'dunbebouwd' dat de gemeente vindt dat er kennelijk geen sprake is van een bebouwde kom. Daarom heeft het dorp witte plaatsnaamborden en geen blauwe.

Vierakker

Terug naar boven

Status

- Vierakker is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. Oorspronkelijk viel het dorp onder de gemeente Warnsveld. In 1989 is het dorp middels een grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Vorden, die op haar beurt in 2005 is opgegaan in de nieuwe gemeente Bronckhorst.

- Hoewel Vierakker een dorp is, want een zekere mate van kern, hoe klein ook, met kerk, is er formeel geen ´bebouwde kom´, is het hele dorp dus ´buitengebied´ en heeft het dorp daarom witte plaatsnaamborden in plaats van blauwe plaatsnaamborden (komborden). Dit is in ons land een tamelijk uitzonderlijke situatie. Iets vergelijkbaars doet zich voor zover wij weten verder alleen voor bij de dorpen Oosterwijk, Radewijk en Readtsjerk.

- Gezien de grootte of beter gezegd ´kleinte´ van Vierakker, wordt er veel samengewerkt met het grotere buurdorp Wichmond, zijn er veel gemeenschappelijke voorzieningen en verenigingen, en worden zij daarom gezamenlijk vaak ook als tweelingdorp Wichmond-Vierakker betiteld (maar ook de omgekeerde benaming komt voor). Formeel zijn het echter nog aparte woonplaatsen (met bijv. eigen plaatsnaamborden, eigen postcodes en postale plaatsnamen, en eigen plaatsnamen in de gemeentelijke basisregistraties BAG).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1139-1150 falsum? kopie 1670 de Vierackeren, 1265 de Verackeren, 1294-1295 Viracker, 1445-1446 Vyeracker.

Naamsverklaring
Samenstelling van vier ´telwoord´ en acker ´akker´.(1)

Terug naar boven

Ligging

Vierakker ligt ZO van Zutphen en Warnsveld, W van Vorden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Vierakker 68 huizen met 526 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Vierakker.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vierakker heeft 16 rijksmonumenten, voor een groot deel betrekking hebbend op ´t Suideras (zie hierna).

- Vierakker heeft 14 gemeentelijke monumenten.

- Het huidige Huize Suideras Z van het dorp dateert uit 1891. Het oorspronkelijke kasteel wordt al vermeld in 1326. Het is niet voor publiek toegankelijk.

- Vierakker 'promoveert' van buurtschap tot dorp door de bouw van de Sint Willibrorduskerk, die in 1869 gereed komt. De kerk is in neogotische stijl gebouwd. Omgeven door eeuwenoude beuken oogt de kerk van buiten strak. Het interieur is echter weelderig. De Sint Willibrorduskerk heeft een van de best bewaarde neogotische interieurs in een Nederlandse dorpskerk. Restauratie van de kerk, die ca. 8 jaar heeft geduurd, is in 2008 gereed gekomen. De Sint Willibrorduskerk is in 2009 door de luisteraars van NCRV-programma Plaza verkozen tot mooiste kerk van Gelderland.

In 2004 won de kerk reeds (met ca. 100 Europese mededingers) de Bernhard-Remmes restauratieprijs, die ook wel ´de Oscar van de monumentenzorg´ wordt genoemd. Foto's van het kerkorgel van de Sint Willibrorduskerk te Vierakker uit 1873. Op het kerkhof bevindt zich o.a. de grafkelder van Huize Suideras. In deze grafkelder ligt onder meer de stichter van de kerk: baron Alexander van der Heijden (1813-1890 ). Ook minister van Staat Ruijs de Beerenbrouck (1873-1936) ligt er. Hij was minister-president van 1918 tot 1925 en van 1929 tot 1933. De kerk is dagelijks geopend van 10.00-16.00 uur. Van mei t/m half september zijn op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30-16.00 uur rondleiders aanwezig.

- Mariakapel uit 1941 in de pastorietuin.

- Landgoed Vierakker ten noorden van het dorp.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Twee Dorpen Route is een wandelroute van ca. 5 km die je door de dorpen Vierakker en Wichmond voert.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang Wichmond-Vierakker.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Ludgerus.

- Muziek: - Muziekvereniging Jubal is opgericht in 1950.

- Sport: - Wielervereniging RTV Vierakker-Wichmond is opgericht in 1977 en aangesloten bij de KNWU. De vereniging is toegankelijk voor een ieder die van wielrennen houdt. De leden zijn voornamelijk wedstrijdrijders en fanatiekere toerrijders. De leden komen uit de hele Achterhoek. Er wordt in de zomermaanden getraind op de maandag- en donderdagavond. Op zondagmorgen zijn er gezamenlijke trainingen. De vereniging organiseert in mei een omloop rondom Wichmond en in juni wordt de Ronde van Vorden verreden. Ook organiseren ze een veldrit eind december rondom het kasteel Vorden. Verder organiseert de vereniging vele club- en inter-club wedstrijden, zowel op de weg als in het veld, waaronder tijdritten en clubkampioenschappen.

- Zorg: - De monumentale pastorie uit ca. 1890 is in 2008 verbouwd en gerenoveerd en is nu een gezinsvervangend tehuis voor jonge kinderen, genaamd De Kleine Koning.

- Duurzaamheid: - De eigenaren van het Zon-energiehuis Vierakker willen met dit huis aantonen dat energieneutraal bouwen en wonen relatief eenvoudig mogelijk is, en delen hun ervaringen graag met anderen, in de hoop dat het hen inspireert om dit goede voorbeeld te volgen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vierakker.

Reacties

(1)

Wat ontzettend leuk om zo weer terecht te komen bij 't dorpje uit mijn jeugd!
Mijn vader was nl. van 1947 tot 1957 hoofd der school in Vierakker.
Bij 't zien van de foto van kasteel Suiderasch komen al de herinneringen weer boven!
Heel mooi initiatief; ik ga gauw 't adres doormailen aan mijn broers en zussen.
Dank voor alle werk dat U hieraan heeft besteed.
Met vriendelijke groet van Maria de Vreede-Goedemondt uit Duiven

Red.:
Graag gedaan mevrouw De Vreede. Wij doen ons best om vooral de kleinere relatief onbekende dorpen zoals Vierakker goed ´op de kaart´ te zetten. Want ook het kleine Vierakker heeft een rijke geschiedenis en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Kijkt u vooral ook op de link van de kerk. Daar staan nog meer links met informatie over deze prachtige recent gerestaureerde kerk, die in 2009 zelfs tot mooiste kerk van Gelderland is verkozen!

Reactie toevoegen