Wichmond

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

wichmond_wichmond-vierakker_kopie.jpg

Wichmond en Vierakker zijn formeel nog 2 dorpen, maar worden vaak samen genoemd als tweelingdorp omdat ze veel samenwerken. Alleen de naam van het tweelingdorp is men het nog niet over eens. Dorpsbelangen noemt het Wichmond-Vierakker...

Wichmond en Vierakker zijn formeel nog 2 dorpen, maar worden vaak samen genoemd als tweelingdorp omdat ze veel samenwerken. Alleen de naam van het tweelingdorp is men het nog niet over eens. Dorpsbelangen noemt het Wichmond-Vierakker...

wichmond_oranjecomite_vierakker_wichmond_kopie.jpg

... en het Oranje Comité noemt het Vierakker-Wichmond. Dus mochten de dorpen ooit formeel fuseren, zal er 1 naam gekozen moeten worden, en zal 1 van de 2 clubs dus zijn vlaggen moeten aanpassen... ;-)

... en het Oranje Comité noemt het Vierakker-Wichmond. Dus mochten de dorpen ooit formeel fuseren, zal er 1 naam gekozen moeten worden, en zal 1 van de 2 clubs dus zijn vlaggen moeten aanpassen... ;-)

Wichmond

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wichmond.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Wichmond.

Terug naar boven

Status

- Wichmond is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 1988 gemeente Warnsveld. Het dorp is door een grenscorrectie in 1989 overgegaan van de gemeente Warnsveld naar de gemeente Vorden, die op haar beurt in 2005 is opgegaan in de nieuwe gemeente Bronckhorst.

- Het dorp heeft veel samenwerkingsverbanden met buurdorp Vierakker. Gezamenlijk worden zij daarom ook wel als tweelingdorp beschouwd, waarbij sommige lokale instanties dat benoemen als Wichmond-Vierakker en andere als Vierakker-Wichmond. Dus als zij ooit formeel fuseren (zoals bijv. destijds bij Etten en Leur, thans Etten-Leur gebeurd is) moet men het eerst nog over de volgorde van de namen eens worden. Formeel zijn het echter vooralsnog nog altijd aparte woonplaatsen (met eigen postcodes en plaatsnamen in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistratie BAG).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2017 zijn er plannen voor ontwikkeling van een megastal in Wichmond. De stal, waar volgens de vergunningaanvraag ca. 1400 koeien moeten komen te staan, is gepland op 30 meter afstand van het cultuurhistorisch waardevolle natuurlandschap Hackfort, en vormt daarmee een bedreiging voor de natuur- en cultuurhistorische waarden van het gebied. Het idyllische landschap van Hackfort, met imposante eikenlanen, authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers, bossen, houtwallen en kronkelende zandweggetjes is typerend voor de Achterhoek. "In een waardevol cultuurhistorisch landschap past geen megastal, dat druist in tegen alle waarden die wij hebben als natuur- en cultuurorganisatie", aldus boswachter Harald van den Akker van beheerder Natuurmonumenten. Hackfort is door haar idyllische landschap een belangrijke motor voor de lokale economie en trekt meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Natuurmonumenten werkt samen met agrariërs en andere ondernemers, die van betekenis zijn voor het landgoed en de directe omgeving.

In 2015 heeft Natuurmonumenten de campagne Teken Voor Jouw Landschap uitgevoerd. Via de website behorend bij de campagne kon iedereen een petitie tekenen. Hiermee wil Natuurmonumenten laten zien dat er veel weerstand is in de omgeving tegen de komst van een dergelijk megastallencomplex. Er lag een plan voor een megastal met 1445 runderen bij Wichmond. Als gevolg van protesten is dat inmiddels teruggeschroefd naar 650 dieren, waarbij het nog steeds gaat om een megacomplex. Bovendien zijn de ambities van de initiatiefnemer onveranderd. Een agro-industrieel complex van zo’n grote omvang zal het kleinschalige boerenlandschap enorm verstoren, stelt Natuurmonumenten. Koeien verdwijnen uit de wei en smalle plattelandsweggetjes gaan gebukt onder zwaar vrachtverkeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wichmond heeft 1 rijksmonument.

- Wichmond heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde kerk en pastorie uit 1855 van de Protestantse Gemeente te Wichmond. - Beschrijving van het kerkorgel in tekst en beeld.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ronde van Wichmond (wielrennen) op een zaterdag in mei.

- De Spartametrace (op een zondag in mei) is er sinds 2015. De race duurt 12 uur en wordt gereden in rondjes van 6 kilometer door Wichmond en Vierakker. In 2016 hebben liefst 35 teams zich voor deze uitputtingsslag ingeschreven. Vast onderdeel van de race is de kroegpassage; iedere ronde rijden de deelnemers dwars door een café aan de Dorpsstraat. - Videoreportage Spartametrace 2016.

- Oranjefeest (augustus) met o.a. een optocht.

- De fam. Elsman (Baron van den Heydenlaan 24) heeft een tuin met ca. 700 soorten fuchsia's, waarvan diverse soorten zelf gekweekt. Enkele weekenden per jaar in de zomermaanden is de tuin te bezichtigen. - Fotoserie fuchsiatuin fam. Elsman.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Twee Dorpen Route is een wandelroute van ca. 5 km die je door de dorpen Vierakker en Wichmond voert.

- Klompenpad Klompenkeerlspad (7 km).

- Rondwandeling vanuit Wichmond over landgoed Hackfort (11 km).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Wichmond en buurdorp Vierakker.

- De kleine dorpen Vierakker en Wichmond hebben een rijk verenigingsleven met ca. 20 verenigingen.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Garve biedt ook onderdak aan Kindcentrum Avonturijn.

- Sport: - S.V. Sociï De Lankhorst heeft afdelingen voor voetbal, tennis en volleybal.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wichmond alg.

Reactie toevoegen