Wichmond

Plaats
Dorp
Bronckhorst
Achterhoek
Gelderland

wichmond_wichmond-vierakker_kopie.jpg

Wichmond en Vierakker zijn formeel nog 2 dorpen, maar worden vaak samen genoemd als tweelingdorp omdat ze veel samenwerken. Alleen de naam van het tweelingdorp is men het nog niet over eens. Dorpsbelangen noemt het Wichmond-Vierakker...

Wichmond en Vierakker zijn formeel nog 2 dorpen, maar worden vaak samen genoemd als tweelingdorp omdat ze veel samenwerken. Alleen de naam van het tweelingdorp is men het nog niet over eens. Dorpsbelangen noemt het Wichmond-Vierakker...

wichmond_oranjecomite_vierakker_wichmond_kopie.jpg

... en het Oranje Comité noemt het Vierakker-Wichmond. Dus mochten de dorpen ooit formeel fuseren, zal er 1 naam gekozen moeten worden, en zal 1 van de 2 clubs dus zijn vlaggen moeten aanpassen... ;-)

... en het Oranje Comité noemt het Vierakker-Wichmond. Dus mochten de dorpen ooit formeel fuseren, zal er 1 naam gekozen moeten worden, en zal 1 van de 2 clubs dus zijn vlaggen moeten aanpassen... ;-)

wichmond_vierakker_muziekvereniging_jubal.jpg

Er zijn er ook nog die niet kunnen kiezen en afwisselend beide namen hanteren, zoals Muziekverenging Jubal Wichmond-Vierakker ehh Vierakker-Wichmond ehh...

Er zijn er ook nog die niet kunnen kiezen en afwisselend beide namen hanteren, zoals Muziekverenging Jubal Wichmond-Vierakker ehh Vierakker-Wichmond ehh...

Wichmond

Terug naar boven

Status

- Wichmond is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Bronckhorst. T/m 1988 gemeente Warnsveld. Het dorp is door een grenscorrectie in 1989 overgegaan van de gemeente Warnsveld naar de gemeente Vorden, die op haar beurt in 2005 is opgegaan in de nieuwe gemeente Bronckhorst.

- Het dorp heeft veel samenwerkingsverbanden met het kleinere buurdorp Vierakker en ze delen veel voorzieningen en hebben veel gemeenschappelijke verenigingen. Gezamenlijk worden zij daarom ook wel als tweelingdorp beschouwd, waarbij sommige lokale instanties dat benoemen als Wichmond-Vierakker en andere als Vierakker-Wichmond. Dus als zij ooit formeel fuseren (zoals bijv. destijds bij Etten en Leur, thans Etten-Leur gebeurd is) moet men het eerst nog over de volgorde van de namen eens worden... (hint: het lijkt óns logisch om de grootste plaats vooraan te zetten). Formeel zijn het echter vooralsnog nog altijd aparte woonplaatsen (met bijv. eigen plaatsnaamborden en eigen postcodes en plaatsnamen in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistraties BAG).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Wichmond ligt O van de rivier de IJssel, het dorp Brummen en het wijkdorp Rhienderen, ZO van de stad Zutphen en het dorp De Hoven, ZZO van de dorpen Warnsveld en Eefde, ZW van de dorpen Vorden en Almen, NW van de dorpen Hengelo en Keijenborg, NO van de dorpen Baak, Steenderen en Toldijk en ONO van de stad Bronkhorst en het dorp Leuvenheim.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Wichmond 32 huizen met 264 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 260 huizen met ca. 650 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2017 zijn er plannen voor ontwikkeling van een megastal in Wichmond. De stal, waar volgens de vergunningaanvraag ca. 1400 koeien moeten komen te staan, is gepland op 30 meter afstand van het cultuurhistorisch waardevolle natuurlandschap Hackfort, en vormt daarmee een bedreiging voor de natuur- en cultuurhistorische waarden van het gebied. Het idyllische landschap van Hackfort, met imposante eikenlanen, authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers, bossen, houtwallen en kronkelende zandweggetjes is typerend voor de Achterhoek. "In een waardevol cultuurhistorisch landschap past geen megastal, dat druist in tegen alle waarden die wij hebben als natuur- en cultuurorganisatie", aldus boswachter Harald van den Akker van beheerder Natuurmonumenten. Hackfort is door haar idyllische landschap een belangrijke motor voor de lokale economie en trekt meer dan 100.000 bezoekers per jaar. Natuurmonumenten werkt samen met agrariërs en andere ondernemers, die van betekenis zijn voor het landgoed en de directe omgeving.

In 2015 heeft Natuurmonumenten de campagne 'Teken Voor Jouw Landschap' uitgevoerd, waarbij mensen een petitie konden tekenen. Hiermee wilde Natuurmonumenten laten zien dat er veel weerstand is in de omgeving tegen de komst van een dergelijk megastallencomplex. Er lag een plan voor een megastal met 1445 runderen bij Wichmond. Als gevolg van protesten is dat inmiddels teruggeschroefd naar 650 dieren, waarbij het nog steeds gaat om een megacomplex. Bovendien zijn de ambities van de initiatiefnemer onveranderd. Een agro-industrieel complex van zo’n grote omvang zal het kleinschalige boerenlandschap enorm verstoren, stelt Natuurmonumenten. Koeien verdwijnen uit de wei en smalle plattelandsweggetjes gaan gebukt onder zwaar vrachtverkeer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Wichmond heeft 1 rijksmonument.

- Wichmond heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Hervormde kerk en pastorie uit 1855 van de Protestantse Gemeente te Wichmond. - Beschrijving van het kerkorgel in tekst en beeld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Ronde van Wichmond (wielrennen, op een zaterdag in mei) kent de klassen Masters 40+ (Criterium 55 km) / (B) Amateur - Sportklasse - Junioren (Criterium 60 km).

- De Spartametrace (op een zondag in mei) is er sinds 2015. De race duurt 12 uur en wordt gereden in rondjes van 6 kilometer door Wichmond en Vierakker. In 2016 hebben liefst 35 teams zich voor deze uitputtingsslag ingeschreven. Vast onderdeel van de race is de kroegpassage; iedere ronde rijden de deelnemers dwars door een café aan de Dorpsstraat. - Videoreportage Spartametrace 2016.

- Oranjefeest (augustus) met o.a. een optocht.

- De Stugge Veer Cross (op een zondag in september) is een brommer- / motorcrossevenement op het kermisterrein in Wichmond. Plezier, gezelligheid en sportiviteit staan hierbij centraal.

- De fam. Elsman (Baron van den Heydenlaan 24) heeft een tuin met ca. 700 soorten fuchsia's, waarvan diverse soorten zelf gekweekt. Enkele weekenden per jaar in de zomermaanden is de tuin te bezichtigen. - Fotoserie fuchsiatuin fam. Elsman.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Twee Dorpen Route is een wandelroute van ca. 5 km die je door de dorpen Vierakker en Wichmond voert.

- De naam van het in 2013 gerealiseerde Klompenkeerlspad (7 km) is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelde in de jaren dertig van de 20e eeuw. Een Wichmondse stroper, een Baakse jachtopzichter en zijn hond spelen daarin de hoofdrol. De lokale bakker Besselink bakt heerlijke Klompenkeerlkoekjes, die ongetwijfeld verwijzen naar dit verhaal. ’t Klompenkeerlspad voert wandelaars over de schouwpaden langs de Baakse Beek richting de IJssel via het mooie buitengebied weer terug naar Vierakker. Rob Schouten, voorzitter van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker, stelde bij de feestelijke opening van de route: "De komende jaren zal de route alleen nog maar mooier worden. Waterschap Rijn en IJssel heeft namelijk vergevorderde plannen om de Baakse Beek in de nabije toekomst weer te laten meanderen. We hebben de toezegging dat we het wandelpad in mogen passen in die herinrichtingsplannen."

- Rondwandeling vanuit Wichmond over landgoed Hackfort (10 km). In de Hackfortse Beek is een stuw gemaakt om de hoogte van de waterstand te kunnen regelen. In een weiland aan de Boshuisweg beoogt men de flora en fauna van natte weilanden weer terug te krijgen. Er is een uniek natuurgebiedje ontstaan. Het deel ten noorden van Kasteel Hackfort kenmerkt zich door kleinschalige landbouwpercelen omzoomd door houtwallen afgewisseld met oude boerderijtjes. De ingang van kasteel Hackfort is voorzien van twee prachtige leeuwen met schild. Naast het kasteel is een groententuin te vinden die de moeite van een bezoekje waard is. Je loopt o.a. door de tuin van Kasteel Hackfort. Hier zijn veel bijzondere stinzenplanten te vinden en in het voorjaar bloeit de hele bosbodem.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang Wichmond-Vierakker.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Garve biedt ook onderdak aan Kindcentrum Avonturijn.

- Verenigingen algemeen: - De kleine dorpen Vierakker en Wichmond hebben een rijk verenigingsleven met ca. 20 verenigingen.

- Muziek: - Muziekvereniging Jubal is opgericht in 1950.

- Sport: - S.V. Sociï De Lankhorst heeft afdelingen voor voetbal, tennis en volleybal. - Wielervereniging RTV Vierakker-Wichmond is opgericht in 1977 en aangesloten bij de KNWU. De vereniging is toegankelijk voor een ieder die van wielrennen houdt. De leden zijn voornamelijk wedstrijdrijders en fanatiekere toerrijders. De leden komen uit de hele Achterhoek. Er wordt in de zomermaanden getraind op de maandag- en donderdagavond. Op zondagmorgen zijn er gezamenlijke trainingen. De vereniging organiseert in mei een omloop rondom Wichmond en in juni wordt de Ronde van Vorden verreden. Ook organiseren ze een veldrit eind december rondom het kasteel Vorden. Verder organiseert de vereniging vele club- en inter-club wedstrijden, zowel op de weg als in het veld, waaronder tijdritten en clubkampioenschappen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Wichmond alg.

Reactie toevoegen