Tripscompagnie

Plaats
Dorp
Midden-Groningen Veendam
Veenkoloniën
Groningen

tripscompagnie_rommelmarkt_2018.jpg

Op 7 juli 2018 is in Tripscompagnie - in de volksmond kortweg Trips geheten - de eerste rommelmarkt, in/bij dorpshuis Nooitgedacht. Hopelijk wordt het een zodanig succes dat het een jaarlijks evenement wordt.

Op 7 juli 2018 is in Tripscompagnie - in de volksmond kortweg Trips geheten - de eerste rommelmarkt, in/bij dorpshuis Nooitgedacht. Hopelijk wordt het een zodanig succes dat het een jaarlijks evenement wordt.

Tripscompagnie

Terug naar boven

Status

- Tripscompagnie is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, in grotendeels gemeente Midden-Groningen (dit gedeelte: t/m 31-3-1949 deels gemeente Sappemeer (per 1-4-1949 over naar gemeente Hoogezand-Sappemeer), grotendeels gemeente Muntendam (t/m 1989, in 1990 over naar gemeente Menterwolde), in 2018 zijn deze beide delen overgegaan naar gemeente Midden-Groningen), deels gemeente Veendam.

- Zie Postcode.nl voor de verdeling van de 3 gedeelten over de verschillende kernen en gemeenten (de postale plaatsnaam Tripscompagnie is gemeente Midden-Groningen, de postale plaatsnaam Borgercompagnie is gemeente Veendam).

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Tripskomnij.

In de volksmond...
kan het nog korter, en heet het dorp kortweg Trips.

Oudere vermeldingen
1794 Trips Companie. Vroeger is de plaatsnaam ook in 2 woorden gespeld geweest, dus als Trips Compagnie.

Naamsverklaring
Deze veenkolonie is vanaf 1648 aangelegd door de compagnie van Adriaen Trip (1620-1684), afkomstig uit de stad Groningen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Tripscompagnie ligt NW van Veendam, ZO van Sappemeer, W van Muntendam. Een klein deel van het dorp (drie panden in het uiterste Z ervan) ligt in het postale gebied van Borgercompagnie.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Tripscompagnie 31 huizen met 235 inwoners onder de gemeente Muntendam, 7 huizen met 32 inwoners onder de gemeente Sappemeer en 5 huizen met 31 inwoners onder de gemeente Veendam. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 50 huizen met ca. 130 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Nedmag is een in Veendam gevestigde onderneming, met twee mijnbouwproductielocaties (Tripscompagnie en Borgercompagnie) waar magnesiumzout wordt gewonnen, en een productielocatie in Veendam waar dit zout omgezet wordt in magnesiumproducten. Dit magnesiumzout geldt als het zuiverste ter wereld. De ‘velden’ rond Veendam zijn de enige plekken in Nederland waar het winbaar is. De intentie was om tot 2030 zout te delven uit het veld in Tripscompagnie, want dan zou het veld zijn 'uitgeput'.

In april 2018 blijkt echter dat Nedmag het veld versneld gaat sluiten, omdat in een van de bronnen, die op dat moment al 40 jaar in gebruik is, op 1800 meter diepte een lek is geconstateerd. Met als gevolg dat er een hoeveelheid zout is weggestroomd in poreus zandsteen, de steenlaag die boven het zoutdak is gelegen. Er trad ook drukverlies op in andere bronnen van het zoutveld. De dag na de constatering is de druk in het hele veld gestabiliseerd. Liefst 70 procent van al het magnesiumzout dat Nedmag uit de grond haalt, komt uit Tripscompagnie. Volgens Nedmag komt de bedrijfsvoering en de werkgelegenheid niet in gevaar. "Dit betekent dat we meer zout moeten winnen uit ons veld in Borgercompagnie en dat de druk op de discussie over het vinden van andere locaties zal toenemen", zo stelt de firma. Plannen van Nedmag om bij Kiel-Windeweer - zie verder aldaar onder 'Recente ontwikkelingen' - een nieuwe zoutbron aan te boren, zijn vooralsnog door de toenmalige gemeente Hoogezand-Sappemeer geblokkeerd.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) verwacht dat er door het lek sneller bodemdaling gaat plaatsvinden dan gepland, doordat de druk in de ondergrondse zoutcaverne is verlaagd. "Lagere druk leidt tot versnelde kruip van het zout onder de grond en die leidt tot versnelde bodemdaling aan de oppervlakte", zo stelt SodM. "Het valt niet te voorspellen hoeveel bodemdaling de komende tijd gaat optreden, enkel dat deze mate van bodemdaling toch al zou optreden, alleen nu versneld." Het winningsplan staat een maximale bodemdaling toe van 65 cm. De huidige bodemdaling is circa 40 cm. Nedmag verwacht geen gevaar voor mens en milieu. "Toch gaan we uit voorzorg de winning van zout in Tripscompagnie vervroegd afbouwen." (bron: DvhN, 25-4-2018)

- In 2010 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een polder bij Tripscompagnie waar al tientallen jaren hoogwaardig magnesium wordt gewonnen, vol te laten lopen met grondwater. De gemeente Veendam wil onderzoeken of er voldoende belangstelling is voor het zogenoemde Trips’ Saltbeach. Het idee van een zoutmeer, vergelijkbaar met de Dode Zee, ontstond doordat Waterschap Hunze en Aa’s steeds meer moeite heeft om het grondwater weg te pompen uit de polder waar het magnesium wordt gewonnen. De gemeente vroeg zich af of het vol te houden is om de polder droog te houden. Het magnesium in het grondwater leent zich voor een heilzaam bad. Uit marktonderzoek moet blijken of er bijvoorbeeld een hotel en eetgelegenheid bij het zoutmeer kunnen komen. (hoe is dit afgelopen?, red.)

Terug naar boven

Evenementen

- Op zaterdag 7 juli 2018 is er in Tripscompagnie de 1e Rommelmarkt, bij het dorpshuis, van 11.00-14.00 uur.

- Wanneer de R in de maand is, uitgezonderd december, zijn er in het dorpshuis van Tripscompagnie op de laatste zaterdag van de maand onder de titel 'Live at Trips Rhythm' optredens van bluesbands. De populaire live concertserie wordt al zo'n kwart eeuw georganiseerd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Direct NW van het dorp is in 1994 het Adriaan Tripbos aangelegd voor de bewoners van Sappemeer en omgeving. Het overgrote deel van het bos bestaat uit jong loofbos, waar vele planten en dieren te vinden zijn. Er is een klein heideterreintje, en een uitkijkbult vanwaar je een geweldig uitzicht hebt. In de slootjes die door het gebied lopen komt onder andere de drijvende waterweegbree voor. Bij mooi weer kun je hier zwemmen in het ven, met zandstrand.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Tripscompagnie, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Van 1863 tot 1983 was er een lagere school in Tripscompagnie. Na de sluiting van de school heeft het gebouw de functie van dorpshuis gekregen. . Dorpshuis Nooitgedacht is begin 2017 'gered'. Eind 2016 waren er onvoldoende bestuursleden over om het dorpshuis draaiende te houden. Na het nodige lobbywerk is het in februari 2017 toch weer gelukt om een volledig bestuur te formeren.

Reactie toevoegen