Tripscompagnie

Plaats
Dorp
Midden-Groningen Veendam
Veenkoloniën
Groningen

Tripscompagnie

Terug naar boven

Status

- Tripscompagnie is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, in grotendeels gemeente Midden-Groningen (dit gedeelte: t/m 31-3-1949 deels gemeente Sappemeer (per 1-4-1949 over naar gemeente Hoogezand-Sappemeer), grotendeels gemeente Muntendam (t/m 1989, in 1990 over naar gemeente Menterwolde), in 2018 gaan deze beide delen over naar gemeente Midden-Groningen), deels gemeente Veendam.

- Zie Postcode.nl voor de verdeling van de 3 gedeelten over de verschillende kernen en gemeenten (de postale plaatsnaam Tripscompagnie is gemeente Midden-Groningen, de postale plaatsnaam Borgercompagnie is gemeente Veendam).

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Tripskomnij.

In de volksmond...
kan het nog korter, en heet het dorp kortweg Trips.

Spelling
Vroeger is de plaatsnaam ook in 2 woorden gespeld geweest, dus als Trips Compagnie.

Naamsverklaring
Deze veenkolonie is vanaf 1648 aangelegd door de compagnie van Adriaen Trip (1620-1684), afkomstig uit de stad Groningen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Tripscompagnie ligt NW van Veendam, ZO van Sappemeer, W van Muntendam. Een klein deel van het dorp (drie panden in het uiterste Z ervan) ligt in het postale gebied van Borgercompagnie.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Tripscompagnie 31 huizen met 235 inwoners onder de gemeente Muntendam, 7 huizen met 32 inwoners onder de gemeente Sappemeer en 5 huizen met 31 inwoners onder de gemeente Veendam. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 50 huizen met ca. 130 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om een polder bij Tripscompagnie waar al tientallen jaren hoogwaardig magnesium wordt gewonnen, vol te laten lopen met grondwater. De gemeente Veendam wil onderzoeken of er voldoende belangstelling is voor het zogenoemde Trips’ Saltbeach. Het idee van een zoutmeer, vergelijkbaar met de Dode Zee, ontstond doordat Waterschap Hunze en Aa’s steeds meer moeite heeft om het grondwater weg te pompen uit de polder waar het magnesium wordt gewonnen. De gemeente vroeg zich af of het vol te houden is om de polder droog te houden. Het magnesium in het grondwater leent zich voor een heilzaam bad. Uit marktonderzoek moet blijken of er bijvoorbeeld een hotel en eetgelegenheid bij het zoutmeer kunnen komen. (hoe is dit afgelopen?, red.)

Terug naar boven

Evenementen

- Wanneer de R in de maand is, uitgezonderd december, zijn er in het dorpshuis van Tripscompagnie op de laatste zaterdag van de maand onder de titel 'Live at Trips Rhythm' optredens van bluesbands. De populaire live concertserie wordt al zo'n kwart eeuw georganiseerd.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Nooitgedacht is begin 2017 'gered'. Eind 2016 waren er onvoldoende bestuursleden over om het dorpshuis draaiende te houden. Na het nodige lobbywerk is het in februari 2017 toch weer gelukt om een volledig bestuur te formeren.

Reactie toevoegen