Kiel-Windeweer

Plaats
Dorp
Hoogezand-Sappemeer
Groningen

Kiel-Windeweer

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Kiel-Windeweer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Kiel-Windeweer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kiel-Windeweer (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kiel-Windeweer is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Hoogezand-Sappemeer. T/m 31-3-1949 gemeente Hoogezand.

- Onder het dorp Kiel-Windeweer valt ook de buurtschap Nieuwe Compagnie.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Kiel.

Naamgeving
Zoals de naam al suggereert is Kiel-Windeweer een tweelingdorp. Vroeger was er sprake van een apart dorp Windeweer en een buurtschap (De) Kiel.

Oudere vermeldingen
Kielwindeweer.

Terug naar boven

Ligging

Kiel-Windeweer ligt Z van Hoogezand, langs het 8 km lange Kieldiep, dat W parallel aan de provincialeweg Kielsterachterweg (N385) loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had het dorp Windeweer 202 huizen met 1.170 inwoners en de buurtschap De Kiel 22 huizen met 133 inwoners. Totaal dus 224 huizen met 1.303 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Kiel-Windeweer ca. 350 huizen met ca. 900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Kiel-Windeweer.

Terug naar boven

Bezienswaarigheden

- Kiel-Windeweer heeft 5 rijksmonumenten.

- Kiel-Windeweer heeft 22 gemeentelijke monumenten.

- Kiel-Windeweer is een beschermd dorpsgezicht met een typische veenkoloniale lintbebouwing van 6,5 km lengte, bestaande uit nog vrijwel authentieke arbeiderswoningen en boerderijen. Tevens liggen er over het Kieldiep nog talloze bruggen, die bij andere veenkoloniale dorpen vaak al zijn verdwenen. Ook de 'wijken' (vaarten om de turf af te voeren) zijn grotendeels nog aanwezig.

- Hervormde kerk uit 1755.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op Koningsdag is er in het gebied tussen Kiel-Windeweer en Zuidlaarderveen de Mud Run 'Deur Kielster daarge broezen' (DKDB). Fun voor iedereen is het motto en dus is het parcours toegankelijk en haalbaar voor iedereen, zonder afbreuk te doen aan de sportieve uitdaging. Maar wat moet je weten wanneer je hier aan begint?: De lengte van het parcours is 5 of 7  kilometer en voert je door de achterliggende velden van Kielwindeweer. Deze route is voornamelijk onverhard en gaat dan ook niet over gebaande paden. Onderweg kom je een twintigtal hindernissen tegen. Dus dat betekent klimmen, klauteren, kruipen en een hoop nattigheid. Schoon en droog kom je zeer zeker niet over de finish. De hindernissen zijn dusdanig dat het voor iedereen te doen moet zijn, al zul je soms een beroep moeten doen op de hulp van een ander. Wel is het van belang dat je goed kunt zwemmen. Er zijn hindernissen waarbij dieper water overgestoken moet worden.

Als je daadwerkelijk overweegt mee te doen, vind je op de site nog een reeks tips, do's en dont's. Uiteraard is alleen kijken ook leuk! De organisatie zorgt voor terrassen met scherm waar je de wedstrijd live kunt volgen, hapjes en drankjes zijn voor schappelijke prijzen te verkrijgen, en je kunt de route evt. (een heel eind) meefietsen om de verrichtingen van je relaties te volgen en ze aan te moedigen. Lees ook de blog over hoe het er tijdens de DKDB zoal aan toegaat, zodat je een béétje weet waar je aan begint...

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dorpsommetje Langs de Leine (5,7 km).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Kiel-Windeweer.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kiel-Windeweer.

- Zorgboerderij Dieverdoatsie.

Reactie toevoegen