Menterwolde

Gemeente
Menterwolde
Oldambt
Groningen

Menterwolde

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Menterwolde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Menterwolde.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Menterwolde.

Terug naar boven

Status

- Menterwolde is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Oldambt.

- De gemeente Menterwolde is in 1990 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Meeden, Muntendam en Oosterbroek (die uit de dorpen Noordbroek en Zuidbroek bestond). Het gemeentehuis staat in Muntendam.

- De gemeente Menterwolde omvat de dorpen Borgercompagnie (deels), Meeden, Muntendam, Noordbroek, Tripscompagnie (deels) en Zuidbroek en de buurtschappen Beneden Veensloot, Boven Veensloot, Duurkenakker, Karsbadde, Kibbelgaarn (deels), Korengarst, Noordbroeksterhamrik, Oude Verlaat, Spitsbergen, Stootshorn, Tussenklappen, Tussenloegen, Uiterburen, 't Veen, Veenhuizen en Westeind. Dit zijn 6 dorpen en 16 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Menterwolde.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Menterwolde.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De naam van de gemeente is afgeleid van de waterloop de Menter A. De voorlopige werknaam van de fusiegemeente was Oosterbroek (zijnde wettelijk de naam van de grootste fusiepartner, zolang de definitieve naam nog niet in werking is getreden). De definitieve gemeentenaam is per 1-2-1991 van kracht geworden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Menterwolde, kunt u terecht bij Historische Kring Menterwolde.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Op de site MenterAroute vindt u tientallen wandel- en fietsroutes door de gemeente Menterwolde (deels thematisch).

- De fietsroute Mentermolenroute is naar keuze 30 of 37 km lang en voert u langs molens in delen van de gemeenten Menterwolde en Slochteren.

- De werkgroep Boerenbuitengebied Menterwolde is in 2015 opgericht en bestaat uit boeren en burgers. De leden willen het openbaar groen rond akkers en wegen zodanig inrichten dat de gebiedjes bijzondere insecten, vlinders en vogels gaan aantrekken. Het is ook de bedoeling om op een aantal percelen in de zomer Lakenvelders te laten grazen. Verder heeft de werkgroep anno 2016 plannen om in Muntendam kleine stukjes landbouwgrond die jaren geleden overbleven na de ruilverkaveling, in te richten als natuur. Het gaat om perceeltjes van minder dan 0,5 hectare die te klein zijn om met een landbouwmachine goed te kunnen bewerken. De grond is bovendien eigendom van de gemeente en niet van boeren. De werkgroep sloot in 2015 al een overeenkomst met de gemeente Menterwolde over het beheer van bermen, akkerranden en overhoekjes.

Terug naar boven

Literatuur

- In 2008 is het boek Verrassend Veelzijdig Menterwolde verschenen, dat de kernen Meeden, Muntendam, Noordbroek en Zuidbroek beschrijft.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van plaatsen in de gemeente Menterwolde op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Menterwolde. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Omroep Menterwolde.

Reactie toevoegen