Musselkanaal

Plaats
Dorp
Stadskanaal
Westerwolde
Groningen

musselkanaal nh kerk [640x480].jpg

Musselkanaal NH kerk

Musselkanaal NH kerk

Musselkanaal

Terug naar boven

Status

- Musselkanaal is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerwolde, gemeente Stadskanaal. T/m 1968 gemeente Onstwedde.

- Onder het dorp Musselkanaal vallen ook de buurtschappen Horsten en Oomsberg (de delen 1e Oomsberg en 2e Oomsberg van deze buurtschap) en, voor de postadressen, het W deel van het Groningse deel van het dorp Zandberg. Verder hebben wij, gezien de eigen identiteit, bijzondere geschiedenis en actuele ontwikkelingen, ook een pagina gemaakt voor de wijk Cereswijk met daarbinnen de buurt Ceresdorp, waarvan de buurt Ceresdorp geheel onder het dorp Musselkanaal, en de wijk Cereswijk grotendeels onder dat dorp en deels onder het dorp Stadskanaal valt.

Terug naar boven

Ligging

Musselkanaal ligt ZO van Stadskanaal, NW van Ter Apel, Z van Mussel en grenst in het W en Z aan de provincie Drenthe (dorp Zandberg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Musselkanaal omvat ca. 3.000 huizen met ca. 7.500 inwoners, dit is inclusief de aantallen voor de buurt Ceresdorp en het deel van de wijk Cereswijk binnen het dorpsgebied, en die voor het deel van het dorp Zandberg binnen de gemeente.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In juli 2017 is een samenwerkingsovereenkomst voor de herstructurering van Musselkanaal getekend door woningbouwcorporatie Levier, gemeente Stadskanaal, de Ondernemersvereniging en Stichting Dorpsbelangen. Na de ondertekening zijn de plannen door de projectgroep aan de inwoners gepresenteerd. Wie deze bijeenkomst niet heeft kunnen bezoeken, kan de presentatie bekijken in het voormalige ABN-gebouw en in de bibliotheek in MFA-gebouw LINT. Zie ook het filmpje waarin verschillende projectteamleden en inwoners aan het woord komen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Musselkanaal heeft 6 rijksmonumenten.

- H. Antonius van Paduakerk.

- Gevelstenen in Musselkanaal.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Klap tot Klaploop (tweede paasdag) is een loopevenement van Musselkanaal naar Stadskanaal. De afstanden zijn 5 en 10 km. Er zijn ook speciale Kids Runs met kortere afstanden. Verder zijn er tochten voor wheelers en handbikers en voor Nordic Walkers / sportief wandelen.

- Koningsdag.

- De Snikkeweek (eind mei) is een jaarlijks evenement in Musselkanaal ter ere van de Snikke. Een snikke is een trekschuit of snik (snikke in het Gronings), die in deze streek na het gereedkomen van de veenkoloniale kanalen (nodig voor de afvoer van turf) in gebruik is genomen.

- Bij de Fiets3Daagse (juni) worden mooie fietsroutes uitgezet door en rond Musselkanaal. Er wordt op 4 dagen gereden (maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag), waardoor je als je een avond niet kunt, toch 3 dagen kunt fietsen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De weekmarkt in Musselkanaal is op vrijdagmiddag op het Willem Diemerplein in het centrum.

- Speeltuin 't Kriejoeltje.

- Zwembad De Horsten.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's en ansichtkaarten van Musselkanaal op Facebook.

- Nog een pagina met oude foto's en ansichtkaarten van Musselkanaal op Facebook. Dit is een 'openbare groep', d.w.z. iedereen kan de berichten lezen, maar wil je reageren en/of zelf plaatsen, dan moet je lid worden van de groep.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Musselkanaal (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Musselkanaal. - Site van en over Musselkanaal van de Ondernemersvereniging.

- Nieuws: - Nieuws uit Musselkanaal op Facebook. - Nieuws van Ondernemersvereniging Musselkanaal op Facebook. - Nieuws uit de Florawijk e.o. op Facebook.

- Belangenvereniging: - Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal. - Nieuws van Dorpsbelangen op Facebook.

- MFA: - Multifunctionele accommodatie (MFA) Lint.

- Onderwijs: - Basisschool De Verbindingsweg.

- Sport: - MSK Gym bestaat al ca. 90 jaar en biedt faciliteiten in de disciplines gym, turnen, acro, jumping4kids, jumping4ever, jazz en combigym. Diverse vormen van gym die je op recreatief niveau en op wedstrijdniveau kunt beoefenen. - Zwemvereniging Musselkanaal.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Musselkanaal Floralaan en - idem RK.

Reactie toevoegen