Meedhuizen

Plaats
Dorp
Delfzijl
Groningen

Meedhuizen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Meedhuizen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Meedhuizen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Meedhuizen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Meedhuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Meedhuizen is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Delfzijl.

- Onder het dorp vallen ook de buurtschappen Amsweer, Geefsweer, Ideweer, Opmeeden, Schaapbulten en - praktisch gezien - ook Wilderhof (die formeel onder het Slochterense dorp Tjuchem valt, maar dichterbij Meedhuizen ligt en daar daarom meer banden mee heeft).

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Mijhoezen, ook wel Midhuizen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In Meedhuizen is in 2015 de eerste aardbevingsbestendige woning van de provincie Groningen gebouwd. D.w.z. het is de eerste vrijstaande woning die volledig voldoet aan de nieuwe bouwrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen (Nederlandse Praktijkrichtlijn). De massief houten constructie en de versterkte fundering maken dat de woning bestand is tegen de uitzonderlijke krachten die tijdens een aardbeving vrijkomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Meedhuizen heeft 1 rijksmonument.

- Het dorp had een station aan de Woldjerspoorweg (1929-1941). Station Tjuchem - Meedhuizen lag in het laatstgenoemde dorp. Het stationsgebouw en de baanwachterswoning (Ideweersterweg 12) zijn bewaard gebleven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Bij de Midhoester Koolzaadtochten (weekend in mei) kun je kiezen uit de afstanden 5 en 10 km.

Terug naar boven

Links

- Dorpsbelangen Meedhuizen.

- Dorpskrant Midhoester.

- Dorpsherberg Lanting.

- Basisschool Meedhuizen heeft ca. 60 leerlingen en is een echte dorpsschool. Dat betekent dat het dorp erg betrokken is bij de school en andersom. Ieder jaar heeft de school een aantal momenten waarop inwoners van het dorp worden uitgenodigd, of waar de school samenwerkt met een buitenschoolse organisatie. Ze bakken bijvoorbeeld pannenkoeken voor de opa’s en oma’s en er is een koolzaadtocht. De musical aan het eind van een schooljaar is altijd een groot feest. Anno 2016 heeft de gemeente plannen om de school in 2017 te sluiten. Uiteraard zetten Dorpsbelangen en andere betrokkenen zich in om dit te voorkomen, en de gemeente te houden aan eerdere beloften om de kleine scholen nog een aantal jaren open te houden.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Meedhuizen, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen