Tolkamer

Plaats
Dorp
Rijnwaarden
Liemers
Gelderland

tolkamer groeten uit [640x480].jpg

Tolkamer Groeten uit

Tolkamer Groeten uit

Tolkamer

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Tolkamer.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Tolkamer.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Tolkamer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Tolkamer (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Tolkamer is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Rijnwaarden. T/m 1984 gemeente Herwen en Aerdt.

- Onder het dorp Tolkamer valt ook de W van Tolkamer gelegen wijk Tuindorp.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
2e helft 16e eeuw Tolhuys.

Naamsverklaring
Tot 1868 werd hier tol geheven ten behoeve van de scheepvaart op de Rijn.(1)

Terug naar boven

Ligging

Tolkamer ligt direct ZW van Lobith en grenst in het Z aan de Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Tolkamer heeft ca. 1.100 huizen met ca. 2.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Rond 1590 ontstaat de buurtschap Tolkamer op het splitsingspunt van Rijn en Waal. In de loop der tijd is de kern sterk gegroeid door de toenemende Rijnscheepvaart en de voorzieningen die daarmee verband houden. Door haar ligging is Tolkamer een aantrekkelijke plaats voor (water)toeristen. Het dorp heeft dan ook veel gezellige horecagelegenheden en een camping. Verder o.a. scheepswerf De Hoop en diverse steenfabrieken, waaronder Bylandt Straatbaksteen. 30 procent van de Nederlandse baksteenproductie komt uit de gemeente Rijnwaarden.

- Geschiedenis van Tolkamer en omgeving in tekst en beeld, door Chris van Keulen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tolkamer heeft 8 rijksmonumenten.

- Tolkamer heeft 1 gemeentelijk monument.

- Gevelstenen in Tolkamer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Heineken Rhythm & Bluesroute (april).

- Tolkamer Kadedagen (lang weekend in augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Recreatiegebied de Bijland.

- Tolkamer heeft 15 openbare camperplaatsen (met elektriciteit) aan de Europakade, te boeken via het Toeristisch Informatie Centrum. Verder wil de gemeente er in 2014 een openbare aanlegsteiger realiseren voor de recreatievaart, naast de aanlegsteigers die er al zijn van specifieke ondernemers.

- Rijkswaterstaat heeft 3 'denklijnen' ontwikkeld om de Rijn bij Tolkamer de ruimte te geven en de natuur te versterken. De basis voor elk plan vormt de aanleg van een hoogwatergeul in de Rijnwaardense uiterwaarden. In de 1e variant komt er een nevengeul en worden kribben verlaagd. Er wordt een korte strekdam aangelegd om de uitstroming van de nevengeul te leiden. In het 2e voorstel worden kribben verwijderd en een strekdam aangelegd. Aan het begin van de strekdam blijft een krib. De nevengeul blijft gehandhaafd. Bij de 3e oplossing worden meer kribben verwijderd en een lange strekdam aangelegd. Achter de dam ontstaat een soort nevengeul. Een aantal kribben reguleert de stroming achter de strekdam. In de dam komen verlagingen waarbij uitwisseling met de rivier plaatsvindt. (2010)

- Dankzij een subsidie van 1 miljoen euro van de Stadsregio Arnhem Nijmegen komt er mogelijk een toeristische kabelbaanverbinding van het Duitse Düffelward via Schenkenschanz naar Tolkamer v.v. De kabelbaan gaat over de rivieren Altrhein in Duitsland en Rijn in Nederland. Schenkenschanz (Nederlands: Schenkenschans) is een vestingstadje met ca. 100 inwoners. Het is lange tijd Nederlands geweest, tot het in 1816 definitief aan Duitsland is overgedragen. Vroeger stond er een fort voor soldaten op het splitsingspunt van de Rijn en de Waal, net zoals je nu nog Fort Pannerden hebt. Het fort is door de rivieren weggespoeld, zoals dat ook met het Tolhuys in Lobith is gebeurd. (2012)
 

 

Reactie toevoegen