Melick

Plaats
Dorp
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

melick groeten uit 1961 [640x480].jpg

Melick, Groeten uit, 1961

Melick, Groeten uit, 1961

Melick

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Melick.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Melick.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Melick.

Terug naar boven

Status

- Melick is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. T/m 1990 gemeente Melick en Herkenbosch.

- Onder het dorp Melick valt ook de buurtschap Waterschei.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Melick heeft 7 rijksmonumenten.

- De Prins Bernhard Molen staat in de buurtschap Waterschei en wordt daarom aldaar beschreven.

- Bij de molen vindt u ook het in 2004 geopende Landbouwwerktuigenmuseum. In deze expositieruimte staan werktuigen die tussen 1900 en 1950 in de landbouw werden gebruikt. Om deze expositie in te kunnen richten heeft de gemeente Roerdalen een collectie gerestaureerde landbouwwerktuigen aangekocht. De landbouwwerktuigen zijn in de jaren tachtig verzameld door wijlen Willem van de Venne uit Melick. Hij heeft hiervoor heel Midden-Limburg en Brabant doorzocht om de verzameling compleet te krijgen. Alle machines zijn door hem gerepareerd, gerestaureerd en opnieuw in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. De werktuigen geven een beeld van de agrarische werkzaamheden – van zaaien tot oogsten - in de eerste helft van de vorige eeuw. In overleg met de vrijwilligers van het museum zijn diverse arrangementen mogelijk. De molen en het Landbouwwerktuigenmuseum vormen een geheel met Oetsjpanning De Meuleberg (restaurant met terras), die op hetzelfde terrein is gevestigd.

- Zowel de opstallen als de koetsen en overige curiosa van Koetsenmuseum La Diligence behoren tot het particuliere bezit van eigenaar L. Hawinkels. De huidige verzameling is gedurende een periode van meer dan 40 jaar tot stand gekomen. De unieke verzameling bestaat uit 30 à 40 antieke koetsen gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en begin van de vorige eeuw, een grote diversiteit aan antieke koetslampen, antieke paardentuigen, diverse miniaturen en antieke curiosa.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Melickerheide is in 2012 voorbeeldgebied geworden voor het weer laten liggen van dode dieren en ze niet weg te halen. Het laten liggen is namelijk goed voor de aaseters. Zie filmpje over dode dieren en aaseters op de Melickerheide.

Terug naar boven

Links

- Brede School De Achtbaan.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Melick en - Melick Kerkberg.

Reactie toevoegen