Sint Odiliënberg

Plaats
Dorp
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

Sint Odilienberg Priorij Thabor met basiliek [640x480].jpg

Sint Odilienberg Priorij Thabor met basiliek

Sint Odilienberg Priorij Thabor met basiliek

gemeente_sint_odilienberg_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

gemeente Sint Odiliënberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Sint Odiliënberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Sint Odiliënberg

Terug naar boven

Status

- Sint Odiliënberg is een dorp in de provincie Limburg, gemeente Roerdalen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Wapen van de voormalige gemeente Sint Odiliënberg.

- Onder het dorp Sint Odiliënberg vallen ook de buurtschappen Lerop, Paarlo, Reutje, Roskam en 't Sittert.

Terug naar boven

Naam

858 Bergh, 943 Berch. Later sprak men van Berche en in 1222 was het Montis Beatae Odiliae - of ook zonder Beatae, want volgens sommigen heeft de naam niets met de heilige Odilia te maken; Mons Dodiliae zou een verbastering zijn van Udelenberg. De huidige naam wordt gebruikt sinds 1297. De naam van het dorp is volgens een legende afkomstig van een blindgeboren dochter van Peppin van Herstal, die hier het gezicht teruggekregen zou hebben.

Terug naar boven

Ligging

Sint Odiliënberg ligt Z van Roermond, aan de rivier de Roer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Sint Odiliënberg 148 huizen met 821 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 77/387 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Lerop 23/149, Paarlo 12/101 en Reutje 36/184. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Sint Odiliënberg komt als Bergh door schenking op 2 januari 858 aan het sticht Utrecht en in 1222 als Montis Beatae Odiliae door ruiling aan de Graven van Gelder. Daardoor behoort het tot 1795 tot het Geldersch Overkwartier. De heilige Wiro, aan wie de kerk is toegewijd, heeft hier met zijn reismakkers Plechelmus en Odgerus reeds eind 7e eeuw of begin 8e eeuw het evangelie verkondigd. Sint Odiliënberg heette toen nog Sint Petrusberg. Wiro en de zijnen stichten hier het Sepulchrijnenklooster, dat in 1361 naar Roermond wordt verplaatst.

Enkele jaren geleden is bij Sint Odiliënberg een boerderij uit ca. 4300 v.Chr. ontdekt, de oudst bekende boerennederzetting op de Nederlandse zandgronden. De landbouw is er al enkele eeuwen eerder (vanaf ca. 5300 v.Chr.) op de lössgronden in Zuid-Limburg, komende uit Midden-Europa.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Odiliënberg heeft 17 rijksmonumenten.

- De kerk is één van de mooiste romaanse kerken van Limburg: basiliek, 11e eeuw, met dwarsschip uit de 12e eeuw en twee imposante torens die ‘heersen’ over het Roerdal.

- Aan de randen van Sint Odiliënberg liggen 3 kastelen: Frymersum (vroeger ook Frymerson) in het O (19e eeuw, met 14e-eeuwse toren), Huis Overen in het NW en Huis Hoosden in het W (18e eeuw).

- De Molen van Verbeek is een beltmolen uit 1883.

- Hagelkruis.

- In het Roerstreekmuseum vind je o.a. de vaste collecties: de Roerstreek in de 'Oertijd' / bijzonder Romeins graf uit Linne / collectie archeologie / collectie geologie / collectie opgezette dieren / de kapper in vroeger jaren / klok van Gerardus Jansen uit 1800 / muntenverzameling / plantenkleurstoffen / reconstructie van een mammoet / schilderij van de kerk van Sint Odiliënberg uit 1859 / strooppers uit Posterholt / vakwerkwand / rijwielbelastingplaatjes en fietsverlichting. Het Roerstreekmuseum is tevens de thuisbasis van Heemkundevereniging Roerstreek (HVR).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Berggeite.

- Popfestival Rock am Roer (op een zaterdag eind juni) is in 2011 ontstaan uit een initiatief van vriendengroep De Zjweine. De 1e editie was op het 'festivalterrein' bij Café Le Carrefour aan de Hoofdstraat in Sint Odiliënberg. De ingrediënten: 3 bands met uiteenlopende genres voor een breed publiek, een megagrote parachute om het geheel te overdekken, een mooie zomeravond, een goed verzorgd glas bier, fris en wijn en een geweldige sfeer! Rock am Roer is inmiddels gestaag uitgegroeid van een evenement voor Berg, naar een evenement voor heel Midden-Limburg!

3 bands werden 4 bands, het podium incl. licht en geluid werden steeds professioneler, een DJ werd toegevoegd en bij de lustrum-editie in 2015 verhuisden ze naar de nieuwe mooie en sprookjesachtige locatie aan het Kerkplein in Berg. De organisatie van Rock am Roer valt sinds 2015 onder Stichting Belaef Berg, die tot doel heeft evenementen te organiseren in Sint Odiliënberg, en ondersteuning te geven bij de organisatie door anderen van activiteiten in Berg. Het doel is om alle eventuele opbrengsten te laten terugvloeien naar de gemeenschap. Dat kan in diverse vormen; door ondersteuning bij de organisatie of door financieel een steentje bij te dragen. Zo zijn de afgelopen jaren Harmonie Juliana, Jong Nederland, Schutterij Prins Hendrik, CV de Berggeite, De Jeugdraad, de Revue en de Basiliek met een bijdrage ondersteund.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint Odiliënberg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool 't Kempke.

- Muziek: - Harmonie Juliana.

- Sport: - Voetbalvereniging RKVV Sint Odiliënberg is opgericht in 1946. - Wielervereniging 't Derailleurke.

- Overige verenigingen: - Schutterij Prins Hendrik is opgericht in 1904.

- Zorg: - Zorgboerderij Raaykeshaof. - Zorggroep HD biedt zorg en ondersteuning aan kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben. Zowel individueel als in groepsverband. Onder andere naschoolse opvang, weekendopvang, logeeropvang, 12+ avond- en weekendgroepen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Odiliënberg Kerkplein.

Reactie toevoegen