Sint Odiliënberg

Plaats
Dorp
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

Sint Odilienberg Priorij Thabor met basiliek [640x480].jpg

Sint Odilienberg Priorij Thabor met basiliek

Sint Odilienberg Priorij Thabor met basiliek

LB gemeente Sint Odiliënberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Sint Odiliënberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Sint Odiliënberg in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Sint Odiliënberg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Sint Odilienberg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Sint Odiliënberg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sint Odiliënberg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint Odiliënberg (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sint Odiliënberg is een dorp in de provincie Limburg, gemeente Roerdalen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Posterholt (die per 1-2-1994 van naam is gewijzigd in gemeente Ambt Montfort), in 2007 over naar gemeente Roerdalen.

- Wapen van de voormalige gemeente Sint Odiliënberg.

- Onder het dorp Sint Odiliënberg vallen ook de buurtschappen Lerop, Paarlo, Reutje, Roskam en Zittard.

Terug naar boven

Naam

858 Bergh, 943 Berch. Later sprak men van Berche en in 1222 was het Montis Beatae Odiliae - of ook zonder Beatae, want volgens sommigen heeft de naam niets met de heilige Odilia te maken; Mons Dodiliae zou een verbastering zijn van Udelenberg. De huidige naam wordt gebruikt sinds 1297. De naam van het dorp is volgens een legende afkomstig van een blindgeboren dochter van Peppin van Herstal, die hier het gezicht teruggekregen zou hebben.

Terug naar boven

Ligging

Sint Odiliënberg ligt Z van Roermond, aan de rivier de Roer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Sint Odiliënberg 148 huizen met 821 inwoners, verdeeld in dorp Sint Odiliënberg 77/387 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Lerop 23/149, Paarlo 12/101 en Reutjen 36/184.

- Tegenwoordig heeft Sint Odiliënberg ca. 1.500 huizen met ca. 3.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Sint Odiliënberg kwam als Bergh door schenking op 2 januari 858 aan het sticht Utrecht en in 1222 als Montis Beatae Odiliae door ruiling aan de Graven van Gelder. Daardoor behoorde het tot 1795 tot het Geldersch Overkwartier. De heilige Wiro, aan wie de kerk is toegewijd, heeft hier met zijn reismakkers Plechelmus en Odgerus reeds eind 7e eeuw of begin 8e eeuw het evangelie verkondigd. St. Odiliënberg heette toen nog St. Petrusberg. Wiro en de zijnen stichtten hier het Sepulchrijnenklooster, dat in 1361 naar Roermond werd verplaatst.

Enkele jaren geleden werd bij St. Odiliënberg een boerderij uit ca. 4300 v.Chr. ontdekt, de oudst bekende boerennederzetting op de Nederlandse zandgronden. De landbouw was er al enkele eeuwen eerder (vanaf ca. 5300 v.Chr.) op de lössgronden in Zuid-Limburg, komende uit Midden-Europa.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Odiliënberg heeft 17 rijksmonumenten.

- De kerk is één van de mooiste romaanse kerken van Limburg: basiliek, 11e eeuw, met dwarsschip uit de 12e eeuw en twee imposante torens die ‘heersen’ over het Roerdal.

- Aan de randen van Sint Odiliënberg liggen 3 kastelen: Frymersum (vroeger ook Frymerson) in het O (19e eeuw, met 14e-eeuwse toren), Huis Overen in het NW en Huis Hoosden in het W (18e eeuw).

- Beltmolen uit 1883.

- Molen van Verbeek.

- Hagelkruis.

- In het Roerstreekmuseum vind je o.a. de vaste collecties: de Roerstreek in de 'Oertijd' / bijzonder Romeins graf uit Linne / collectie archeologie / collectie geologie / collectie opgezette dieren / de kapper in vroeger jaren / klok van Gerardus Jansen uit 1800 / muntenverzameling / plantenkleurstoffen / reconstructie van een mammoet / schilderij van de kerk van Sint Odiliënberg uit 1859 / strooppers uit Posterholt / vakwerkwand / rijwielbelastingplaatjes en fietsverlichting. Het Roerstreekmuseum is tevens de thuisbasis van Heemkundevereniging Roerstreek (HVR).

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van St. Odiliënberg, 't Sittert.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van St. Odiliënberg, Roskam.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van St. Odiliënberg, Kerkplein.

- Zorgboerderij Raaykeshaof.

 

Reactie toevoegen