Eersel

Plaats
Dorp en gemeente
Eersel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

805646 Contente mens.jpg

Eersel, beeldje 'Contente mens' van Richard Bertels

Eersel, beeldje 'Contente mens' van Richard Bertels

805648 Prompte vrouw, close-up.jpg

Eersel, 'Prompte vrouw' van Guus Helgers

Eersel, 'Prompte vrouw' van Guus Helgers

NB gemeente Eersel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Eersel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Eersel in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Eersel

Terug naar boven

Status

- Eersel is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente Eersel is in 1923 vergroot met de gemeente Duizel en Steensel en in 1997 met de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel.

- De gemeente Eersel omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Duizel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre, en de buurtschappen Bijsterveld, Boksheide, Broekenseind (deels), Donk, Driehuis, Driehuizen, Hees, Heike, Hoef, Hoekdries, Hoogstraat, Kreiel, Maaskant, Meer, Meerven, Molenveld, Mosik, Mostheuvel, Rietven, Schadewijk, Scherpenering (deels), Sneidershoek, Spijkert, Stevert, Stokkelen, Veneind en Wolfshoek. Bij elkaar omvat de gemeente Eersel dus 6 dorpen en 27 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Eersel.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Eersel.

- Onder het dorp Eersel vallen ook de buurtschappen Boksheide, Hees, Hoogstraat, Molenveld, Schadewijk, Spijkert en Stokkelen. Dat zijn er in totaal 7.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Eersel, die op de kaart ongeveer de vorm van een "8" heeft, grenst in het W aan Grenspark De Kempen, Hapert en Hoogeloon, in het N aan Middelbeers, Oostelbeers en Oirschot, in het O aan Eindhoven Airport, Oerle, Veldhoven en Riethoven en in het Z aan Bergeijk, 't Loo en Weebosch, en ligt ZW van Best en W van Eindhoven en Valkenswaard. De A67 loopt door het Z van de gemeente, van ZW naar ZO. De gelijknamige hoofdplaats ligt in het ZW van de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Eersel 167 huizen met 965 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 47/297 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Den Dijk 46/263, Boxheide 18/88, Stokkelen 20/104, Schadewijk 27/153 en Hees 9/60. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 7.300 huizen met ca. 18.500 inwoners, het gelijknamige dorp heeft ca. 3.900 huizen met ca. 9.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Eersel, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundige Studiekring "De Acht Zaligheden" (Eersel).

- Verhalen over de geschiedenis van Eersel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Kempenmuseum De Acht Zaligheden geeft een indruk van het agrarische leven in de Kempen van ca. 1850 tot ca. 1950, met name voor het deel van de Kempen dat De Acht Zaligheden wordt genoemd: het leven in en rond de boerderij, sociaal-economische kant en de invloed van het geloof. Het museum heeft een uitgebreide verzameling Brabantse machines, gereedschappen en textiel. In werkplaatsen zijn verschillende beroepen te zien: klompenmaker, timmerman en wagenmaker. De sigarenindustrie, voor dit gebied erg belangrijk, komt ook aan bod. Buiten in 'den hof' is een rijk bloemenhof, kruidentuin en een deel met oude landbouwgewassen. Voor wie het leuk vindt staat een groot aantal oude volksspelen klaar die men naar hartelust mag gebruiken. - Diaserie Streekmuseum en wandeling in Eersel door Loes Westgeest.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 2013 wordt in Eersel het nieuwe landgoed Zandhoef gerealiseerd.

- Bestemmingsplannen gemeente Eersel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eersel heeft 19 rijksmonumenten.

- Eersel heeft 49 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Eersel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Paperclip Festival (op een zaterdag eind augustus, in 2018 voor de 10e keer).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De door het IVN uitgezette Natuurhistorische fietsroute Veldhoven - Vessem (52 km) voert je door de buitengebieden van deze dorpen en die van Knegsel, Wintelre en Steensel. De route voert je langs tientallen natuurgebieden en bijzondere landschapselementen, die in de fietsroute allemaal worden beschreven. De route gaat voor een groot deel over onverharde paden en mijdt de bebouwde kommen. Voor kinderen zijn eenvoudige, vrijblijvende opdrachten opgenomen.

- Vogelwerkgroep De Kempen heeft in voorjaar 2017 6 landbouwpercelen van de gemeente Eersel ingezaaid met speciaal samengestelde kruiden- en plantenmengsels, om zo een grotere verscheidenheid aan vogels naar de Kempen te doen trekken. De gemeente heeft voor dit project 5 hectare tijdelijk uit het reguliere pachtaanbod gehaald. De gemeente mist hierdoor pachtinkomsten, maar daar staan maatschappelijke baten tegenover. "We willen laten zien dat er op akkers ruimte te maken is voor akkervogels", aldus een woordvoerster van de gemeente. De werkgroep heeft een meetsysteem ontwikkeld om te toetsen of hun aanpak werkt. Direct na het inzaaien is de vogelstand bepaald. Later worden deze tellingen herhaald. De Vogelwerkgroep voert dezelfde metingen uit op akkers die bij boeren in bedrijf zijn, en op kale percelen, zodat een goede vergelijking mogelijk wordt. (bron: Eindhovens Dagblad, 12-10-2017)

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Eersel door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Eersel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Eersel.

- Media / nieuws: - KempenTV is de lokale omroep voor de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.

- Onderwijs: - Het Rythovius College is een school voor mavo, havo, vwo en gymnasium. Sinds schooljaar 2010-2011 kunnen leerlingen van het Rythovius al in het eerste leerjaar in een Kunst & Cultuur-, Science- of Sportklas instappen. De eerste 3 leerjaren zijn er doorlopende programma’s in deze richtingen. Daarmee biedt het Rythovius kinderen de ruimte om direct aan de slag te gaan met hun individuele talenten. Dat is een regionale primeur waar de school best trots op is.

- Zorg: - Zorgboerderij Weidezicht. - Zorghoeve JMEZ.

Reactie toevoegen