Knegsel

Plaats
Dorp
Eersel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Knegsel

Terug naar boven

Status

- Knegsel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eersel. T/m 1996 gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel.

- Onder het dorp Knegsel vallen ook de buurtschappen Broekenseind (deels), Driehuis, Hoekdries, Sneidershoek en Wolfshoek.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kengsel ligt ZW van Veldhoven, NO van Eersel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Knegsel 38 huizen met 238 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 520 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Knegsel, kun je terecht bij:

- Heemkundevereniging De Hooge Dorpen.

- Verhalen over de geschiedenis van Vessem, Wintelre en Knegsel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Knegsel heeft 8 rijksmonumenten.

- Knegsel heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- De Heilige Monulphus en Gondulphuskerk is een eenvoudige bakstenen pseudobasiliek uit 1926 van architect Hendrik Willem Valk. De kerk heeft een opvallend brede, maar lage toren. In de kerk is een kapel ter ere van de heilige Antonius Abt, van welke heilige ook een reliek aanwezig is. Het Antoniusbeeld dateert van omstreeks 1750 en is gemaakt door Walter Pompe. Het is in 1903 door de kerk van Lith aan de Knegselse parochie geschonken. De Pastorie bevindt zich naast de kerk. Het is een symmetrisch neogotisch gebouw uit 1900 met een tegeltableau, De Goede Herder voorstellende, korfbogen en een klokje in de voorgevel. Architect was J. van der Mark.

- Mariakapel.

- "Veel Knegselnaren hebben bij gedragen aan het resultaat van mozaïekbank 't Knegsels Benkske. Om te beginnen door vragenlijstjes in te vullen waarmee de kinderen langs de deuren gingen om te vragen naar lievelingsplekjes in Knegsel of kleuren en dieren die bij het dorp passen. Vervolgens de kinderen van school die, samen met ouders en grootouders mooie collages hebben gemaakt. Inspiratie voor onze kunstenaars, Gabrielle Peels en Marlies Sormani om te komen tot een prachtig ontwerp. En niet te vergeten de plakkers, kartrekkers en andere dorpsgenoten die vele uren hebben besteed aan het mozaïeken van ons Benkske. Tijdens het project hebben dorpsgenoten kennis met elkaar gemaakt, zijn nieuwe contacten ontstaan... Ons doel “verbinding” is dan ook meer dan geslaagd. We vinden dat dit gevierd moet worden! Daarom nodigen we alle dorpsgenoten uit om aanwezig te zijn bij de feestelijke onthulling op 18 februari 2018. Tijdens de opening zullen kinderen, ontwerpers, plakkers en kartrekkers iets vertellen over hun ervaringen. Natuurlijk mag muziek hierbij niet ontbreken, hiervoor gaat Heide Echo zorgen. Aansluitend wordt er nagekletst onder het genot van koffie, thee, limonade en iets lekkers."

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Knegsel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Knegsel houdt zich met name bezig met de volgende thema's: Wonen en welzijn: woningbouw, zorg voor jong en ouder, glasvezel en afval. Verkeer: veilig verkeer in en om het dorp. Sport, recreatie en cultuur: ommetjes, gebruik van MFA, kerk en kermis. Communicatie: zichtbaarheid in en om het dorp, werving van nieuwe leden en activiteiten.

- Overige verenigingen: - "Gilde St. Monulphus en Gondulphus in Knegsel is opgericht in 1775. Dat klinkt heel oud en is het natuurlijk ook, maar vergeleken met zusterdorpen Vessem (1398) en Wintelre (1320) zijn ze nog maar een 'jonkie'. Het gilde telde bij de oprichting meteen al een fors aantal leden, namelijk 36 mannen op een inwonertal van rond de 200. Van de 36 leden konden er 9 niet schrijven; zij plaatsten een kruisje als "handtekening" onder het oprichtingdocument. De Staten-Generaal hadden, onder een groot aantal andere voorwaarden en bepalingen, voorgeschreven dat de "regering" van het gilde of de schutterij moest bestaan uit een hoofdman, een koning, vaandrager en twee dekens, die met advies van de gildebroeders gekozen zouden moeten worden.

Het gilde zal wel, alvorens toestemming uit Den Haag kwam, enkele jaren min of meer onofficieel bestaan kunnen hebben. Waarom dit gilde zoveel later is opgericht dan die van Vessem of Wintere, is niet bekend. Het zal wel te maken hebben met een reeks van factoren, zoals de geringe omvang van de dorpsbevolking, nooit meer dan rond de 200 in die tijd, en ook nog eens in de hand gewerkt door de ver uiteen gelegen gehuchten, hier hoeken genaamd. En, was er wel een behoorlijke herberg om als gildekamer te kunnen dienstdoen? Er waren natuurlijk wel een paar tapperijen in het dorp, maar of die voldeden is niet bekend. Veelal was het niet meer dan een soort huiskamer. Dat "de caert" de mogelijkheid bood om jaarlijks eens bijeen te komen om "onderling vrolijk te sijn" en gelegenheid te bieden om de (twee of) drie jaar op de vogel te schieten, zou erop kunnen duiden dat ook Knegsel zich wilde voegen naar wat elders al eeuwenlang mogelijk was: kansen te bieden aan de mannelijke bevolking om gestructureerde sociale en religieuze contacten te leggen, het uitwisselen van nieuwtjes en ervaringen enzovoort."

- Zorg: - Zorgboerderij Molenvelden in Knegsel biedt dagbesteding aan ouderen met een lichte lichamelijke beperking, en mensen met een psychogeriatisch ziektebeeld (dementerende ouderen). Professionele begeleiding en zorg zijn aanwezig. Dagelijks komen diverse activiteiten aan bod, zoals: gezamenlijk koffie drinken, waarbij allerlei onderwerpen besproken worden; het bereiden van warme maaltijden; genieten van de buitenlucht en de rustige omgeving; wandelen rondom de boerderij; werken in de bloementuin; bewegingsactiviteiten; taalactivering met geheugentraining; muziekactiviteiten; kaarten en gezelschapsspelen; biljarten; gezellig met elkaar in het prieeltje zitten. Deelname aan de activiteiten is geheel vrijblijvend en afhankelijk van de eigen voorkeur. Bij Zorgboerderij Molenvelden geldt voor iedereen: niets moet en alles mag!

Reactie toevoegen