Driehuis (Knegsel)

Plaats
Buurtschap
Eersel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Driehuis (Knegsel)

Terug naar boven

Status

- Driehuis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eersel. T/m 1996 gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel.

- De buurtschap Driehuis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Knegsel.

- De buurtschap Driehuis heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837-1841 3 Huis, ca. 1865 (Kuijperkaart) Driehuis.

Naamsverklaring
Zo genoemd naar het oorspronkelijke aantal huizen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Driehuis ligt rond het kruispunt van de Eerselseweg en de Duiselseweg en de rest van de Duiselseweg. De buurtschap ligt ZW van het dorp Knegsel, NO van het dorp Duizel, N van de A67, WNW van het dorp Steensel, NNO van het dorp Eersel en ZO van het dorp Vessem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Driehuis omvat een handvol huizen en een handvol vakantieaccommodaties, met ca. 15 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het beekje de Poelenloop of Rijt heeft zijn oorsprong O van het huidige E3-strand, op grondgebied van de buurtschap Driehuis. Daar was een polderachtig en drassig gebied met veel sloten en natte weilanden dat 'de Poelen' werd genoemd. Vandaar stroomde hij via de buurtschappen Sneidershoek en Hoekdries naar Knegsel, waar hij langs de vroegere lagere school liep, vervolgens langs de buurtschappen Wolfshoek, Zittard en Schoot, waar hij uitmondt in de Gender. In de gemeente Veldhoven wordt de Poelenloop betrokken bij de nieuwbouwplannen voor Veldhoven-West. Het landschap rondom de beek wordt daar heringericht tot een hoogwaardig natuurlandschap met een moerassig karakter.

Reactie toevoegen