Vessem

Plaats
Dorp
Eersel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

vessem boerderij lantie 1977 [640x480].jpg

Vessem Boerderij Lantie 1977

Vessem Boerderij Lantie 1977

Vessem

Terug naar boven

Status

- Vessem is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eersel. T/m 1996 gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel.

- Wapen van de voormalige gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel.

- Onder het dorp Vessem vallen ook de buurtschappen Donk, Driehuizen, Heike, Maaskant, Meerven, Rietven en Veneind. Bij elkaar 7 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Vessem ligt W van Veldhoven, NNW van Eersel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Vessem, met inbegrip van de buurtschappen Maaskant en Het Heike, 103 huizen met 581 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 860 huizen met ca. 2.150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Vessem, kun je terecht bij:

- Heemkundevereniging De Hooge Dorpen. De vereniging ‘woont in’ op de monumentale zolder van het woonhuis van de Jacobushoeve (zie daarvoor verder bij Landschap etc.). Op deze zolder staan archiefmateriaal en een uitgebreide bibliotheek ter beschikking van de leden. Bezoekers van de Jacobushoeve en andere belangstellenden zijn welkom op woensdagmiddag 13.30 tot 16.00 uur. Er is dan een lid van de heemkundevereniging aanwezig om informatie te verstrekken en onderzoekers een handje te helpen.

- Verhalen over de geschiedenis van Vessem, Wintelre en Knegsel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het beekdal tussen de bebouwde kom van Vessem en de Kleine Beerze is in 2010 gereconstrueerd. De randvoorwaarden zijn een robuuste natuurbreedte van 200 meter, recreatief en kleinschalig agrarisch gebruik en beslist geen bebouwing (ook geen volkstuinen). De rivier gaat in beginsel meer richting het dorp lopen, omdat de grond daar lager ligt. Om een logische aansluiting met het al gerealiseerde gedeelte te krijgen, zal hij hier ook meer meanderen dan in noordelijke richting. Goed begaanbare voetpaden zijn zowel langs de rivier als door het landschap aangelegd. Per fiets is alleen het zogenoemde 'oude schoolpad' in ere hersteld en kan via een bruggetje de Ellenbroek worden bereikt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vessem heeft 11 rijksmonumenten.

- Vessem heeft 10 gemeentelijke monumenten.

- Molen Jacobus.

- Mariakapel 'Maria, Ons Moeder'.

 - Beschrijving orgel Lambertuskerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Voetbalspektakel Forza Vessem (op een zaterdag eind mei of begin juni).

- Op een dinsdag eind juli is er de Camino in de Kempen, een wandeltocht van naar keuze 8 of 16 km door de mooie natuur van Vessem, Wintelre en Hoogeloon. Het belangrijkste van deze dag is het met elkaar wandelen. Als extra worden er tijdens deze tocht herinneringen opgehaald van het pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Ook plaatselijke bezienswaardigheden spelen een rol tijdens het lopen. De tocht wordt georganiseerd door vrijwilligers van drie organisaties: de Jacobushoeve, Pelgrimshoeve Kafarnaüm en het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (afdeling Zuidoost). Zij zorgen dat de wandelaars niets te kort komen. Tijdens de lunch is er koffie, thee en broodjes. Aan het eindpunt, de Jacobushoeve, wordt voor de deelnemers het bekende Jacobusbrood gebakken en wordt er muziek gemaakt. Je kunt je tot een week tevoren opgeven via de site van de Jacobushoeve (zie bij Landschap etc.). Deelname kost €5,00.

- Trekkertrek en Boerendag (op een zondag eind juli).

- Jaarmarkt (op een zondag in augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Jacobushoeve is in 1991 opgericht. Het idee is ontstaan bij broeder Fons van der Laan tijdens een voetreis naar Santiago de Compostela. Tijdens die tocht realiseert hij zich dat mensen in onze jachtige tijd te weinig gelegenheid vinden om zich op een ontspannen manier met elkaar te onderhouden. “Buurten”, heet dat in de Kempen. Dat staat voor elkaar ontmoeten en in een goede sfeer van gedachten te wisselen. Broeder Fons realiseert zich ook dat het in onze maatschappij normaal is geworden overtollig geworden zaken - huisraad, boeken, kleding - af te danken en weg te gooien, terwijl zij nog heel goed bruikbaar zijn. Ten onrechte, meende Fons, want anderen kunnen daar nog veel gemak en plezier van hebben. Weer thuis zoekt en vindt hij medestanders die bereid zijn de handen uit de mouwen te steken.

Hij vindt in Vessem ook een min of meer overtollig geworden maar nog heel goed bruikbare boerderij. Zo ontstaat de Jacobushoeve. Van het een komt het ander. De boerderij met opstallen krijgt een opknapbeurt. Een op het erf gelegen, monumentale bouwval wordt gerestaureerd en bij de activiteiten betrokken. Elders op het terrein vindt de Wereldwinkel onderdak en bouwen vrijwilligers een Stiltecentrum. En de voormalige moestuin annex boomgaard wordt omgetoverd in een lusthof met een bijzondere vorm: de mandala, die de kringloop van het leven verbeeldt.

De Jacobushoeve is een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is en waar heel wat te beleven valt. Meer dan 100 vrijwilligers uit Vessem en verre omgeving zijn hier actief in de kringloopwinkels, de tuin, de werkplaatsen en de Wereldwinkel. Zij laten de Jacobushoeve op volle toeren draaien. Daarbij gaat het niet in de eerste plaats om bedrijvigheid en het financiële resultaat daarvan. Belangrijker is het in goede harmonie op een prettige en zinvolle manier met elkaar aan het werk te zijn. Of gezellig koffie te drinken en bij te praten. Dat leidt tot ontmoetingen die een mens rijker maken. De opbrengst van de commerciële activiteiten wordt voor een groot deel besteed aan ideële projecten in de Derde Wereld. In de ontmoetingsruimte, het Praathuis geheten, vinden bij tijd en wijle ook andere activiteiten plaats. Er zijn tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en presentaties van door de hoeve gesteunde Goede Doelen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Vessem door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vessem (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vessem.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Vessem.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis D'n Boogerd is een sfeervol gebouw waar sport, muziek, dans, toneel, kunst, lezingen, vergaderingen, tentoonstellingen en feesten plaatsvinden.

- Onderwijs / jeugd: - Basisschool St. Lambertus. - Jong Nederland Vessem organiseert elke week met plezier groepsavonden vol sport, spel en creativiteit voor kinderen en jeugd van 4 tot 18 jaar. Ook gaan ze elk jaar een weekendje en een week op kamp en zijn er verschillende leuke activiteiten waaraan je mee kunt doen.

- Muziek: - Fanfare en Drumband Sint Cecilia.

- Sport: - v.v. Vessem (voetbal). - Tennisvereniging. - Korfbalvereniging.

- Zorg: - Zorgboerderij Mc Sweeney's.

Reactie toevoegen