Steensel

Plaats
Dorp
Eersel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

steensel groeten uit [640x480].jpg

Steensel Groeten uit

Steensel Groeten uit

Steensel

Terug naar boven

Status

- Steensel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen, gemeente Eersel. T/m 1922 gemeente Duizel en Steensel.

- Onder het dorp Steensel valt de buurtschap Stevert.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Steensel grenst in het ZW aan Eersel, in het NW aan Knegsel, in het NO aan Veldhoven en in het ZO aan Riethoven, en ligt O van Duizel, WZW van Oerle, ZW van Eindhoven, WNW van Aalst, W van Waalre, NW van Dommelen, Valkenswaard en Westerhoven en N van Bergeijk. Door het uiterste NW van het dorpsgebied loopt de A67.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Steensel 53 huizen met 282 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Steensel heeft 4 rijksmonumenten.

- Steensel heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- De Stevertse Molen staat in buurtschap Stevert en wordt daarom aldaar beschreven.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Kempensessie (1e paasdag, in gemeenschapshuis De Höllekes plus feesttent) is een popfestival met ca. 20 regionale tributebands.

- Kermis (gedurende 4 dagen in augustus).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015 is de herinrichting van het riviertje de Gender bij Steensel afgerond. De afgelopen jaren is rond deze waterloop een fraai beekdallandschap gecreëerd. Er zijn poelen aangelegd, de voedselrijke toplaag is afgegraven en er zijn natuurvriendelijke oevers gecreëerd. Verder is nieuwe beplanting aangebracht. Door dit alles is de biodiversiteit vergroot en deze zal in de toekomst nog verder verbeteren.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Steensel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Steensel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad: - Dorpsraad Steensel.

- Dorpshuis: - Stichting Gemeenschapshuis De Höllekes wil voor de inwoners van Steensel een 'open huis' zijn en zowel de verenigingen in het dorp als particulieren, letterlijk en figuurlijk 'de ruimte' bieden. In principe kan iedereen in het gemeenschapshuis terecht. Hun streven is de figuurlijke 'drempel' zo laag mogelijk te houden. Daarom doen het stichtingsbestuur, medewerkers en vrijwilligers elke dag hun best om de bezoekers en gebruikers zich 'thuis' te laten voelen in De Höllekes. Ze vinden het ook gezellig als je zo maar eens binnen loopt voor een kopje koffie, een ander drankje of om even te 'buurten'.

- Onderwijs: - Basisschool Sinte Lucij.

- Muziek: - Muziekvereniging Kempengroen.

- Sport: - v.v. Steensel (voetbal).

Reactie toevoegen