Deest

Plaats
Dorp
Druten
Land van Maas en Waal
Gelderland

deest.jpg

 In een flinke regenbui aangekomen in Deest, gemeente Druten.

In een flinke regenbui aangekomen in Deest, gemeente Druten.

deest_2.jpg

Dorpsgezicht van Deest in het Land van Maas en Waal.

Dorpsgezicht van Deest in het Land van Maas en Waal.

deest_3.jpg

Dorpsgezicht van Deest met zicht op de RK kerk.

Dorpsgezicht van Deest met zicht op de RK kerk.

Deest

Terug naar boven

Status

Deest is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente Druten.

Terug naar boven

Ligging

Deest ligt O van Druten, NO van Afferden, W van Winssen en grenst in het N aan de rivier de Waal. Aan de overzijde van de Waal ligt de Betuwe (kern Dodewaard).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Deest 69 huizen met 451 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2015 hebben archeologen W van de Vriezeweg, in een gebied dat zij de Deesterkaap hebben gedoopt, resten uit de Steentijd aangetroffen. Enkele duizenden jaren voor Christus woonden hier boeren op een wat hoger gedeelte in het drassige rivierenland. Ze hielden er hun beesten, maakten er vuurstenen gereedschap en bakten er hun potten. Volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) is het prehistorisch rivierenlandschap dat hier onder het maaiveld ligt, zo bijzonder dat zij voornemens is dit gebied tot archeologisch rijksmonument te benoemen.

Deest is van oudsher een echt dijkdorp. Nog steeds is aan de Deester dijk te zien dat het drukke leven zich vooral op en aan de dijk afspeelde: huisjes op de dijk, de steenfabriek aan de dijk. Niet vreemd als je bedenkt dat zo’n honderd jaar geleden de rivier en de dijk in de hele streek de belangrijkste verbindingswegen waren.

Het huidige centrum van Deest is een na-oorlogs centrum. Op 3 februari 1945 wordt het centrum namelijk voor een groot deel verwoest door een V1-bom, waarbij diverse slachtoffers zijn te betreuren. Het klooster, de meisjesschool en de kapel worden met de grond gelijk gemaakt. De kerk, het café, de Harmonie en het Paulusgebouw worden zwaar beschadigd.

- Geschiedenis van Deest (even naar onderen scrollen tot je bij het deel over dit dorp bent of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Vandaag de dag is Deest een dorp met een rijk verenigingsleven, en een sterk "wij-gevoel". Een industriedorp ook, met een voor Maas en Waal heel eigen karakter. Een dorp dat binnen de gemeente Druten als groeikern is aangewezen en dat, als alles volgens plan is verlopen, in dat kader vóór 2015 met 25 procent zou moeten zijn gegroeid.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Deest heeft 6 rijksmonumenten.

- Deest heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Steenfabriek Vogelensangh bestaat sinds 1919 en is nog altijd in functie. Uniek is dat zij haar stenen nog altijd ambachtelijk produceert, met de laatste nog in bedrijf zijnde kolengestookte ringoven van Nederland, die dan ook tot rijksmonument is benoemd. - De ringoven is in 2014 gerestaureerd.

- Mariakapellen.

- Gelukkig zijn, ondanks het onder Geschiedenis beschreven bombardement, in Deest nog veel historische gebouwen bewaard gebleven. De Munnikhof was bijvoorbeeld al in de middeleeuwen een grote boerderij in het bezit van Franse monniken. Na 1212 is deze boerderij in het bezit van adellijke zusters van 's Gravendaal in Asperden geweest. Ook Vogelenzang, Ganzenkuil en Uiversnest waren zulke grote boerderijen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging de Vrolijke Golf.

- Popfestival Zeeltje (weekend in augustus, in 2018 voor de 26e keer).

- Feestweek Deest is in de laatste volle week van augustus, met als afsluiter op zondag de Toeristische Markt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Deest is een dorp temidden van het water: Ganzenkuil, Geertjesgolf, Uivermeertjes, Waalscholver. Een deel van de Deester zandwinning is recentelijk opengesteld voor hengelaars. Zij kunnen in dit waterrijke natuurgebied hun stekkies gaan zoeken. Stichting De Uivermeertjes, waarin de gemeente, de ontzanders, natuur- en hengelclubs vertegenwoordigd zijn, zorgen ervoor dat het een pracht stukje natuur blijft.

- In de Afferdense en Deestse Waarden, een 280 ha groot uiterwaardengebied tussen Druten en Deest, wordt een 4,5 km lange 'nevengeul' een een hoogwatergeul gegraven. Dankzij deze 'bypass' van de Waal is er bij hoogwater in de rivier extra waterberging, wat de veiligheid vergroot. Tevens leidt het tot een betere visstand in de Waal en tot betere omstandigheden voor de flora en fauna ter plekke. In 2018 moet het project gereed zijn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Deest (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Trefpunt.

- Onderwijs: - Basisschool 't Klòsterhûfke.

- Jeugd: - Scouting De Woutergroep is een kleine scoutingvereniging met 4 speltakken: Bevers (5-7 jaar), Welpen (7-11 jaar), Scouts (11-14 jaar) en Explorers (15-18 jaar).

- Sport: - Voetbalvereniging SCD '33.

- Overige verenigingen: - Oldtimer Bromfietsclub OBC Efkes Weg heeft ca. 80 leden. De club is bedoeld om lekker met elkaar te toeren, kennis en techniek te delen. Het mooie aan deze club is, dat echt alle merken oldtimer brommers welkom zijn, en niet zoals bij vele clubs maar 1 of enkele merken.

Reactie toevoegen