Druten

Plaats
Dorp en gemeente
Druten
Land van Maas en Waal
Gelderland

druten_collage.jpg

Druten, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Druten, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

druten.jpg

In Druten aangekomen

In Druten aangekomen

druten_5.jpg

Dorpsgezicht Druten. Ze noemen Druten wel het pareltje in het Land van Maas en Waal.

Dorpsgezicht Druten. Ze noemen Druten wel het pareltje in het Land van Maas en Waal.

druten_2.jpg

De H.H. Ewaldenkerk in Druten

De H.H. Ewaldenkerk in Druten

druten_4.jpg

In het centrum van Druten

In het centrum van Druten

druten_3.jpg

Doorkijkje in het dorp Druten

Doorkijkje in het dorp Druten

gemeente_druten_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Druten anno ca. 1870, kaart J. Kuijper, inclusief de in 1818 opgeheven gemeente Puiflijk, exclusief de in 1818 opgeheven gemeente Afferden

Gemeente Druten anno ca. 1870, kaart J. Kuijper, inclusief de in 1818 opgeheven gemeente Puiflijk, exclusief de in 1818 opgeheven gemeente Afferden

gemeente_afferden_kadastraal_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Afferden, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Kaart van de in 1818 opgeheven gemeente Afferden, situatie anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Druten

Terug naar boven

Status

- Druten is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal.

- De gemeente Druten is in 1818 vergroot met de gemeenten Afferden en Puiflijk, en in 1984 met de gemeente Horssen.

- De gemeente Druten omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Afferden, Deest, Horssen en Puiflijk en de buurtschappen Molenhoek en Neersteind. In totaal zijn dit 5 dorpen en 2 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Druten.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Druten.

Terug naar boven

Ligging

Druten ligt O van Tiel, NW van Wijchen, ZW van Dodewaard en grenst in het N aan de rivier de Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Druten 460 huizen met 3.340 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 206/1.583 (= huizen/inwoners) en de dorpen Puiflijk 72/468, Afferden 113/838 en Deest 69/451. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 7.000 huizen met ca. 18.000 inwoners, waarvan ca. 12.000 in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Druten (even naar onderen scrollen tot je bij dit hoofdstuk komt of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2010 wordt in Druten de nieuwe wijk Tichellande gebouwd, op het terrein tussen Van Heemstraweg, Klapstraat en Waalbandijk. De tichelgaten, kleiputten van steenfabriek Dericks en Geldens waar de nieuwe wijk zijn naam aan dankt, blijven aanwezig en zorgen voor een waterrijke omgeving. Ook de groene buffer tussen het dorp en Afferden blijft bestaan. In de wijk komen ca. 400 huizen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Druten heeft 15 rijksmonumenten.

- Druten heeft 47 gemeentelijke monumenten.

- De RK kerk van de H.H. Ewalden, ook Ewaldenkerk genoemd, is ontworpen door architect Pierre Cuypers. In 2013 is de fusieparochie H. Franciscus en H. Clara opgericht, die alle dorpen van de gemeente Druten omvat. Wegens teruglopend kerkbezoek in relatie tot de hoge kosten van onderhoud en exploitatie zijn de kerken van Afferden, Deest en Puiflijk in 2016 aan de eredienst onttrokken. De kerk van Horssen sluit medio 2019. Alleen de kerk in Druten blijft in gebruik.

- Bij de restauratie van de Boldershofkapel in 2010 zijn de oorspronkelijke muurschilderingen uit de jaren twintig van de vorige eeuw (her)ontdekt. De schilderingen zijn onder de er overheen aangebrachte verflagen vandaan gehaald en gerestaureerd. De in 1915 gebouwde kapel aan het Ambthuisplein is een ontwerp van Eduard Cuypers, een neefje van kerkenbouwer Pierre Cuypers. Eduard was ook tekenaar en mogelijk dat de in 1923 aangebrachte (en in 1938 alweer overgeschilderde) muurschilderingen van hem zijn. Ze komen in elk geval van zijn Amsterdamse bureau, zo verzekert Bert Strik uit Zoelen, de restaurateur van het kapelinterieur. Volgens Strik is de Drutense kapel het enige door Eduard Cuypers ontworpen godshuis, waarvan zowel het interieur als het exterieur nog in de originele staat is.

- Het rijksmonumentale voormalige tabaksmagazijn aan de Hooistraat 42 (bouwjaar 1874) is in 2012 gerenoveerd en herbestemd tot kantoorruimte en woningen.

- Gevelstenen in Druten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Blauwe Bok.

- Op een maandag begin oktober organiseert het Agora Theater jaarlijks de Proeverij (in 2018 voor de 4e keer), een avondvullend programma waar artiesten, die komend theaterseizoen op de planken staan, maar nog relatief onbekend zijn bij het grote publiek, zich presenteren.

- Op de 1e donderdag na 2 november is het in Druten "Leste Mert", Maas en Waals voorlaatste markt (in 2018 voor de 200e keer). Deze traditie bestaat al sinds 1819, aanvankelijk bedoeld als de laatste mogelijkheid om voor de winter vee te kopen of verkopen en op de warenmarkt nog levensmiddelen en kleding aan te schaffen. Tegenwoordig zijn in het centrum van het dorp koeien, paarden, pony’s en ander vee te zien. De warenmarkt bestaat uit ruim 300 kraampjes. Verder is er een kleindierenbeurs, kermis en feest in diverse horecagelegenheden. Middels een pendeldienst vanaf de Gelenberg is het centrum van Druten goed bereikbaar. Deze dag is ook onlosmakelijk verbonden aan “snert” (erwtensoep) en een Hogestraat bedekt met stro en koeienstront.

- Sinterklaas.

- Op een zondag in de 1e helft van december is er het Dickens Festijn Druten. Het centrum wordt dan omgetoverd in 19e-eeuwse stijl. Stap in de magische wereld van Charles Dickens en laat je betoveren.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het Agora Theater is een klein, huiselijk theater.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's van Druten op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Druten (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Druten. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Dorpshuis / Wijkcentrum: - In dorpshuis Het Bondsgebouw is regelmatig van alles te doen. Wat er binnenkort te doen is, vind je op hun Facebookpagina onder de link. - Wijkcentrum De Doorkijk.

- Onderwijs en kinderopvang: - Koeties Gastouderopvang. - Kinderopvang Happy Kidzz. - Kinderdagverblijf De Snuffeltuin.

- Muziek: - Dweilorkest Free Style Herrie Kapel (FSHK).

- Sport: - Voetbalvereniging DIO '30 heeft ca. 900 leden en ca. 50 teams.

- Zorg: - Op locatie Pitershof (huisnrs. 1/3/5/7) van zorginstelling 's Heeren Loo wonen op elk huisnummer 6 oudere mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke en eventueel lichamelijke beperking. De locaties willen de bewoners vooral een vaste thuisbasis met veiligheid en geborgenheid geven. De begeleiding richt zich op het ouderwordingsproces, verschillende stadia van dementie en palliatieve zorg. De woning is ook geschikt voor overbruggingszorg/crisiszorg, voor als er tijdelijk extra lichamelijke verzorging nodig is.

- Veiligheid: - Politie Druten.

Reactie toevoegen