Afferden (Gelderland)

Plaats
Dorp
Druten
Land van Maas en Waal
Gelderland

afferden_gl_collage.jpg

Afferden, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Afferden, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

afferden.jpg

Op de Koningstraat in Afferden aangekomen.

Op de Koningstraat in Afferden aangekomen.

afferden_2.jpg

Dorpsgezicht van Afferden.

Dorpsgezicht van Afferden.

afferden_3.jpg

Molen De Drie Waaien in Afferden.

Molen De Drie Waaien in Afferden.

afferden_0.jpg

 De HH. Sint Victorkerk in Afferden.

De HH. Sint Victorkerk in Afferden.

gl_kadastrale_gemeente_afferden_en_deest_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Afferden was t/m 1817 een zelfstandige gemeente. Deze gemeente omvatte de dorpen Afferden en Deest. Op deze kaart ziet u de situatie van Afferden en Deest anno ca. 1870

Afferden was t/m 1817 een zelfstandige gemeente. Deze gemeente omvatte de dorpen Afferden en Deest. Op deze kaart ziet u de situatie van Afferden en Deest anno ca. 1870

Afferden (Gelderland)

Terug naar boven

Status

- Afferden is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente Druten. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. Onder de gemeente viel naast het gelijknamige dorp ook het dorp Deest.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Offere.

Oudere vermeldingen
11e-12e eeuw Afrithon, 1165 de Afreden, 1176 Aferden.

Naamsverklaring
Ofschoon vaker geopperd, geen samenstelling van a 'water' en voorde 'doorwaadbare plaats'. De oude vormen spreken dit tegen. De betekenis is duister, mogelijk geen Germaans. Men herleidt Afrithon tot Abhariþum*, een afleiding van een oude waternaam Abhara* met het verzamelsuffix iþum in datief meervoud. Een vergelijkbare verklaring is gegeven voor Deuverden en Asperden (D). Een andere verklaring gaat uit van het Indo-Europese Abharitôs*, eveneens een prehistorische waternaam, bij de wortel abh-, ap- 'uitbuigen, schitteren', aan de monding van een gebogen beek.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Afferden ligt O van Druten, ZW van Deest en grenst in het N, via het uiterwaardengebied Afferdense en Deestse Waarden, aan de Waal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Afferden 113 huizen met 838 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Afferden (even naar onderen scrollen tot je bij dit deel bent, of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 heeft de gemeente Druten de monumentale boerderij De Pas op Pas nr. 6, direct N van de kom van Afferden, gekocht met de intentie er een kleinschalige uitbreiding van het dorp te realiseren. De 7 woningen zijn in 2015 gerealiseerd aan de nieuw aangelegde weg Vloedschuur, vernoemd naar de vloedschuur van de genoemde boerderij. De nieuwe eigenaar van de boerderij heeft het complex (boerderij, vloedschuur en bakhuisje) laten restaureren, waarbij een koeienstal is verwijderd, wat de uitstraling van het geheel ten goede is gekomen. Boerderij en vloedschuur staan op een terp en hielden daardoor bij hoge waterstanden 'droge voeten'.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Afferden heeft 13 rijksmonumenten.

- Afferden heeft 27 gemeentelijke monumenten.

- De huidige HH Victor en Gezellen-kerk dateert uit 1891 en is de opvolger van de Waterstaatskerk uit 1833 die elders aan de Koningstraat stond. De kerk was een rijksmonument vanwege de aanwezigheid van een bijzonder houtgesneden Maria-met-Jezusbeeld, een Piëta. Dat beeld bevindt zich echter al sinds 1976 niet meer in Afferden; het is na restauratie in bruikleen opgenomen in het Valkhof Museum in Nijmegen. Daarom is in 2015 de rijksmonumentale status aan de kerk ontnomen. Sindsdien is het een gemeentelijk monument. De kerk zou eigenlijk gerestaureerd moeten worden. Dat kost ca. 2 miljoen euro. Vooralsnog lukt het niet daar voldoende fondsen voor te werven. Eind 2016 is de kerk wegens teruglopend kerkbezoek in relatie tot de hoge onderhouds- en exploitatiekosten aan de eredienst onttrokken. Rond 1990 kwamen er wekelijks nog ca. 300 gelovigen naar de kerk, de afgelopen jaren waren dat er nog ca. 40.

In 2017 is de kerk herberstemd tot de eerste boeddhistische Dhammakaya-tempel in Nederland. De ca. 7 kloosterlingen bewonen de voormalige pastorie. In heel Europa staan ongeveer 30 Dhammakaya-tempels. Dhammakaya gaat volgens Luang phi Sander, een van de monniken, over de eigen geestelijke ontwikkeling en een open houding tegenover de samenleving. "Deze stroming van het boeddhisme is gericht op zelfontwikkeling in de moderne tijd zonder dat je je uit de samenleving hoeft terug te trekken. Hier wordt het boeddhisme geleefd."

De tempel in Afferden moet een plek worden voor de Thaise mensen in Nederland, maar ook voor andere groepen. "We willen open zijn naar iedereen. Het is niet de aard van het boeddhisme je op één bevolkingsgroep te richten." Meditatie krijgt daarbij een centrale plek. "Het is een heel krachtige methode en zou meer uit het esotherische hoekje mogen komen." En aanhanger zijn of worden staat volgens Luang phi Sander niet voorop. "Het gaat erom dat mensen zich als boeddhisten gedragen, niet dat ze boeddhisten zijn. Net zoals dat het er niet om gaat wat je bent, maar om wat je doet. Mensen mogen zelf weten wat ze ervan meenemen." (bron: de Gelderlander)

- Molen De Drie Waaien.

- Gevelstenen in Afferden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Fanfare Eendracht organiseert jaarlijks op een zondag begin april een Boekenmarkt en Snuffelmarkt in Kulturhus De Meent.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de Afferdense en Deestse Waarden, een 280 ha groot uiterwaardengebied tussen Druten en Deest, wordt een 4,5 km lange 'nevengeul' een een hoogwatergeul gegraven. Dankzij deze 'bypass' van de Waal is er bij hoogwater in de rivier extra waterberging, wat de veiligheid vergroot. Tevens leidt het tot een betere visstand in de Waal en tot betere omstandigheden voor de flora en fauna ter plekke. In 2018 moet het project gereed zijn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Afferden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Kulturhus De Meent.

- Onderwijs en kinderopvang: - St. Victorschool. - Kinderdagverblijf Jij & Ik.

- Muziek: - Fanfare Eendracht is opgericht in 1908, heeft ca. 45 leden en komt sinds 2008 uit in de 2e divisie. - Muziekvereniging Arezzo is een samenwerkingsverband van de muziekverenigingen St. Willibrord uit Boven-Leeuwen en Kunst Na Arbeid uit Puiflijk. Daarnaast vind je op de site ook informatie over de Drumcombinatie Afferden-Puiflijk.

- Sport: - Voetbalvereniging Victoria '25.

Reactie toevoegen