De Kwakel

Plaats
Dorp
Uithoorn
Amstelland
Noord-Holland

de_kwakel_kwakelse_veiling_2_miljoen_kopie.jpg

De Kwakelse Veiling is een actie die al sinds 1960 in De Kwakel wordt gehouden, met als doel verenigingen en instellingen binnen de Kwakelse gemeenschap financieel te ondersteunen. En met succes: t/m 2010 was al € 2 miljoen binnengehaald en dus uitgekeerd

De Kwakelse Veiling is een actie die al sinds 1960 in De Kwakel wordt gehouden, met als doel verenigingen en instellingen binnen de Kwakelse gemeenschap financieel te ondersteunen. En met succes: t/m 2010 was al € 2 miljoen binnengehaald en dus uitgekeerd

De Kwakel

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Kwakel.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Kwakel.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Kwakel.

Terug naar boven

Literatuur

- Tweedehands boeken over De Kwakel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- De Kwakel is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek Amstelland, gemeente Uithoorn.

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van dit dorp is een Kwakelaar.

Oudere vermeldingen
1639 d'Oude Quakel.

Naamsverklaring
Genoemd naar een kwakel 'hoge, smalle brug' over de rivier de Drecht.(1)

Terug naar boven

Ligging

De Kwakel ligt direct W van Uithoorn, ZO van Aalsmeer, NO van Kudelstaart en grenst in het Z aan de provincie Zuid-Holland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft De Kwakel 33 huizen met 180 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.600 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Kwakel heeft 6 rijksmonumenten.

- De Kwakel heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- Fort bij De Kwakel.

- In de 17e eeuw komt er een RK schuurkerkje in De Kwakel, in 1874 opgevolgd door een neogotische kerk, die in 1967 wegens bouwvalligheid wordt afgebroken en in 1968 wordt opgevolgd door de huidige moderne RK kerk Johannes Geboorte.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Polderfeest (augustus).

- Kermis met kermisoptocht (september).

- Qua Kunst & Ambacht (weekend in oktober) is een route langs instanties op het gebied van kunst en ambacht in De Kwakel, die in dit weekend demonstreren wat zij te bieden hebben.

- Een bijzondere traditie in het dorp is al sinds 1960 de Kwakelse Veiling (op 2 zaterdagen eind oktober / begin november), waarbij inwoners en bedrijven uit het dorp van alles inbrengen (allerlei goederen en diensten zoals paardrijlessen, Kwakelse Paling, pizza's bakken voor 75 personen) wat geveild wordt voor 'het goede doel', zijnde het lokale verenigingsleven (met ca. 25 verenigingen), dat hiervan allerlei noodzakelijke spullen kan kopen en activiteiten kan organiseren. Een soortgelijk evenement organiseert men jaarlijks in Oosterblokker en Kudelstaart.

Terug naar boven

Links

- Site van en over De Kwakel in heden en verleden.

- Jenaplanschool De Kwakel. - Basisschool De Zon.

- Heinkelklub De Kwakel is een landelijke vereniging van bezitters van Heinkel-voertuigen, zijnde scooters, dwergauto’s en bromfietsen, die in de jaren vijftig en zestig door de Duitse firma Heinkel zijn gemaakt. Inwoner Rinus van Zaal geeft in 1977 met zijn collectie van ca. 100 Heinkels de aanzet tot de oprichting van de Heinkelklub. Inmiddels is de club uitgegroeid tot een landelijke vereniging met ongeveer 450 leden.

- Muziekvereniging T.A.V.E.N.U. is opgericht in 1927. Iedereen die een instrument bespeelt, kan meespelen in het orkest. Niet alleen blaasinstrumenten, maar ook instrumenten als keyboard of piano, (bas)gitaar, slagwerk, viool, harp, dwarsfluit of xylofoon. Ook zangers en zangeressen zijn welkom om onder begleiding van het orkest te zingen. Het orkest geeft 3 tot 4 concerten per jaar, waarvan het Midzomeravondfestival in juni inmiddels is uitgegroeid tot een waar dorpsfeest.

- Toneelvereniging Genesius is opgericht in 1929 en heeft dus een rijke geschiedenis. Uit documenten m.b.t. de eerste jaren blijkt dat vrouwen aanvankelijk geen lid mogen worden, en dat de pastoor het geen goed idee vindt als er dansen na is: "Ik mag de dansgelegenheden niet toestaan wegens de voorschriften van de kerk. In geen geval mag de vereeniging de naam van R.K voeren als er publiek dansen na gegeven wordt. Daar er ook niet-Katholieken aanwezig zullen zijn, is het gevaar groot dat er gemengde huwelijken zullen ontstaan."

- Zorgboerderij Inner-Art.

Reactie toevoegen