Amstelland

Streek
Amstelland
UtrechtNoord-Holland

Amstelland

Terug naar boven

Status en ligging

Amstelland is een regio in de provincie Noord-Holland die, zoals de naam al suggereert, gelegen is rond de rivier de Amstel. Wat minder eenduidig is, is welke gemeenten tot Amstelland kunnen worden gerekend. Dat is ook niet eenduidig af te bakenen. Dit is namelijk afhankelijk van het soort samenwerkingsverband. Zo zijn er:
- 1) De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland met de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.
- 2) Het Project Toekomst Amstelland met de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Ouder-Amstel, De Ronde Venen en Uithoorn.
- 3) Groengebied Amstelland, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Amstelveen, Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel (4.000 ha werkingsgebied, 713 ha beheersgebied waarvan 189 ha water).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in) de streek Amstelland, kunt u terecht bij de volgende vereniging en site:

- Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel.

- Middels de site Historisch Amstelland werkt een aantal verenigingen en stichtingen uit de streek samen met als doel u zoveel mogelijk interessante informatie over de historie van deze streek via één website toegankelijk te maken.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Stichting Beschermers Amstelland zet zich in voor behoud van de bijzondere cultuurlandschappen in de gemeenten Ouder-Amstel en Amstelveen en directe omgeving.

- De gemeenten Amstelveen, Amsterdam en Ouder-Amstel werken samen in de ontwikkelingen in het gebied Amstelscheg, dat wordt gevormd door het buitengebied rond de Amstel. Nog een pagina over ontwikkelingen in de Amstelscheg.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Amstelland (online te bestellen).

Reactie toevoegen