De Ronde Venen

Gemeente
De Ronde Venen
Utrecht

De Ronde Venen..JPG

Het bord van De Ronde Venen heerlijk op de ruimte.

Het bord van De Ronde Venen heerlijk op de ruimte.

Abcoude_0.JPG

Abcoude aan het Gein.

Abcoude aan het Gein.

Botshol.jpg

Bij buurtschap Botshol.

Bij buurtschap Botshol.

Vinkeveen_0.JPG

Naar Vinkeveen links af....met de boot.

Naar Vinkeveen links af....met de boot.

Wilnis_0.JPG

Wilnis in de bloemen.

Wilnis in de bloemen.

De Hoef_0.jpg

De Hoef aan de Kromme Mijdrecht.

De Hoef aan de Kromme Mijdrecht.

De Ronde Venen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving De Ronde Venen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Ronde Venen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving De Ronde Venen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving De Ronde Venen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over De Ronde Venen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- De Ronde Venen is een gemeente in de provincie Utrecht. De hoofdplaats van de gemeente is Mijdrecht.

- De gemeente De Ronde Venen is in 1989 ontstaan uit een samenvoeging van de gemeenten Mijdrecht, Wilnis en "Vinkeveen en Waverveen". In 2011 is de gemeente vergroot met de gemeente Abcoude.

- De gemeente Ronde Venen omvat de dorpen Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, De Hoef, Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen en Wilnis, en de buurtschappen Aan de Zuwe, Achterbos, Baambrugse Zuwe, Botshol, Demmerik, Donkereind, Driehuis, Geer, Gemaal, Groenlandsekade, Kromme Mijdrecht, Mennonietenbuurt, Nessersluis, Oudhuizen, Stokkelaarsbrug deels) en Vinkenkade.

- Wapen van de gemeente De Ronde Venen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente De Ronde Venen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De 4 favoriete namen van de nieuwe fusiegemeente per 1-1-2011, uit een door een werkgroep samengestelde lijst, waren Proostdijlanden, De Ronde Venen, Groot Vinkeveen en Botshol. Uiteindelijk is het De Ronde Venen geworden, de naam van de grootste fusiepartner dus. Vermoedelijk vanwege de naamsbekendheid die die naam sinds 1989 al heeft opgebouwd.

Terug naar boven

Geschiedenis

Lange tijd is De Ronde Venen een nat en onbewoonbaar veengebied. Pas in de 11e eeuw komen de eerste bewoners. Op de oevers van de rivieren die rondom het gebied stromen, bouwen zij hun huizen. Vervolgens maken zij wegen van boomstammen waarover zij het veen intrekken. Ook graven zij sloten om het drassige land te ontwateren. Daardoor ontstaat een stervormige verkaveling. Museum De Ronde Venen bezit een aantal prachtige historische kaarten waarop de specifieke vorm van het gebied duidelijk herkenbaar is.

Veen en Turf
De drassige veengronden blijken zeer geschikt te zijn voor de productie van turf. Zowel op het platteland als in de steden bestaat veel vraag naar deze brandstof. Turf speelt dan ook eeuwenlang een belangrijke rol in De Ronde Venen. Het verhaal van de turfstekers en veenbazen én van hun families wordt aan de hand van een uitgebreide collectie verteld in Museum De Ronde Venen.

Het leven na de turf
In de loop van de 20e eeuw verdwijnt de turfindustrie uit De Ronde Venen. Veeteelt en land- en tuinbouw worden de hoofdmiddelen van bestaan. De authentieke veilingklok van de Vinkeveense groente- en fruitveiling is te bezichtigen in Museum De Ronde Venen. Na de Tweede Wereldoorlog verandert Mijdrecht in een industrieel centrum. De omliggende dorpen worden forensendorpen. Daarnaast is in Vinkeveen tegenwoordig een groot deel van de werkgelegenheid gericht op de vele toeristen die de plassen bezoeken. De sporen van het verleden lijken steeds meer te vervagen. Maar in Museum De Ronde Venen worden de herinneringen aan vroeger bewaard en tentoongesteld.

- Geschiedenis van het grondgebied van De Ronde Venen.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente De Ronde Venen, kunt u ook terecht bij:

- Regionaal Historisch Centrum (RHC) Vecht en Venen, een samenwerkingsverband op archiefgebied tussen de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp.

- Historische Vereniging De Proosdijlanden. De Oudheidkamer van de vereniging in dorpshuis De Boei in Vinkeveen is elke laatste maandag van de maand geopend (14.00-17.00 uur en 19.30-21.30 uur). U kunt er o.a. honderden boeken over de regionale geschiedenis raadplegen.

Terug naar boven

Recente ontwiikkelingen

- Sinds 2009 wordt gewerkt aan een 'nieuw hart' tussen de dorpen Vinkeveen, Wilnis en Mijdrecht. Het gebied, genaamd Marickenland, omvat 'nieuwe natuur', recreatieterreinen en een kleine duizend huizen. Die komen tegen de kern Wilinis aan. Die wijk gaat Marickenzijde heten. De weilanden aan de Vinkeveense kant van de N212 veranderen in open water, riet- en grasland.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op vier locaties in de gemeente De Ronde Venen prijken sinds 2010 weer 2,5 meter hoge grenspalen. Het betreft 1 originele paal en 3 replica's. Deze grenspalen markeren de oude grens tussen de Staten van Holland en de Staten van Utrecht. De palen, ook wel scheydtpalen of limietpalen genoemd, staan op de plek waar ze volgens een kaart van 1771 stonden. Vergezeld van ANWB informatiepanelen wordt een deel van de geschiedenis zichtbaar van het gebied dat nu De Ronde Venen vormt en ooit het toneel was van een hevige strijd. Nadere informatie over de scheydtpalen in De Ronde Venen.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente De Ronde Venen.

- Weekendkrant De Groene Venen verschijnt wekelijks op donderdag/vrijdag in alle kernen van de gemeente De Ronde Venen.

Reactie toevoegen