Sint Agatha

Plaats
Dorp
Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Sint Agatha

Terug naar boven

Status

- Sint Agatha is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Cuijk. T/m 1993 gemeente Cuijk en Sint Agatha.

- Onder het dorp Sint Agatha valt ook de buurtschap Huij.

Terug naar boven

Ligging

Sint Agatha ligt ZO van Cuijk, NW van Gennep en grenst in het Z aan de N610 (Cuijk-Oeffelt) en in het N aan de Maas, die hier de grens vormt met de provincie Limburg (kern Middelaar).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Sint Agatha 46 huizen met 298 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 210 huizen met ca. 520 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Agatha heeft 4 rijksmonumenten.

- Beschrijving orgel Sint Agatha - Kruisherenkerk, kloosterkapel.

- Er wordt een herbestemming gezocht voor het Kruisherenklooster uit 1371, het oudste nog bestaande klooster van Nederland. Afhankelijk van de herbestemming kunnen de 8 Kruisheren die er nog zijn, er al dan niet blijven wonen.

- Gevelstenen in Sint Agatha.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Ulewappers.

- Dorpsfeest (op een zaterdag in augustus).

- In oktober 2017 was de 1e editie van de Sint8tese Dorpskwis.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Tot 1968 was hier fiets- en voetveer Zeldenrust van Middelaar naar Sint Agatha v.v. over de Maas. In 2015 is het pontje gerestaureerd en opnieuw in de vaart gebracht.

Terug naar boven

Links

- Jeugd en jongeren: - Jeugd- en jongerenwerk ‘t Staagje organiseert al meer dan 60 jaar wekelijks vaste clubavonden voor jeugd van 4-18+ jaar. De activiteiten worden afgestemd op de belevingswereld van de kinderen. Zo is er aandacht voor creativiteit, sport en spel en buitenactiviteiten.

- Sport: - Korfbalvereniging Quick-Up is opgericht in 1957, en is ontstaan vanuit het meisjesgilde, een soort katholieke Scouting voor meisjes. Alle leden van het meisjesgilde werden lid van de korfbalclub en vereniging Quick-Up was een feit. Bij Quick-Up is korfbal grotendeels een damessport. Tot 12 jaar zijn jongens wel van harte welkom.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Agatha.

Reactie toevoegen