Sint Agatha

Plaats
Dorp
Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Sint Agatha

Terug naar boven

Status

- Sint Agatha is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Cuijk. T/m 1993 gemeente Cuijk en Sint Agatha.

- Onder het dorp Sint Agatha valt ook de buurtschap Huij.

Terug naar boven

Ligging

Sint Agatha ligt ZO van Cuijk, NW van Gennep en grenst in het Z aan de N610 (Cuijk-Oeffelt) en in het N aan de Maas, die hier de grens vormt met de provincie Limburg (kern Middelaar).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Sint Agatha 46 huizen met 298 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 200 huizen met ca. 520 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Agatha heeft 4 rijksmonumenten.

- Beschrijving orgel Sint Agatha - Kruisherenkerk, kloosterkapel.

- Er wordt een herbestemming gezocht voor het Kruisherenklooster uit 1371, het oudste nog bestaande klooster van Nederland. Afhankelijk van de herbestemming kunnen de 8 Kruisheren die er nog zijn, er al dan niet blijven wonen.

- Gevelstenen in Sint Agatha.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Ulewappers.

- Dorpsfeest (op een zaterdag in augustus).

- In oktober 2017 was de 1e editie van de Sint8tese Dorpskwis.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Tot 1968 was hier fiets- en voetveer Zeldenrust van Middelaar naar Sint Agatha v.v. over de Maas. In 2015 is het pontje door Stichting Voetveer Zeldenrust gerestaureerd en feestelijk opnieuw in de vaart gebracht. "De personen achter dit unieke initiatief zijn Frans Bus en Frank Jansen uit Cuijk. Hun jarenlange ervaring op divers gebied stelde hen in staat om dit project zowel technisch, financieel als publicitair aan te pakken en tot een goed einde te brengen. Dat kon echter alleen door de enthousiaste bijdragen van enkele gemotiveerde vrijwilligers, sponsorbijdragen, scholingsprojecten etc. Zonder lokale draagkracht gaat het niet lukken. Ons doel is op de eerste plaats een stuk varend cultureel erfgoed van de sloop te redden en het behoud voor de lange termijn veilig te stellen. Wij mogen geen reguliere overzetvaarten houden. Wél varen wij op hoogtijdagen in het seizoen, bepaalde evenementen, op verzoek voor familiegebeurtenissen, buitenlandse gasten van de gemeente laten we de plassen zien en op verzoek regelen wij zelfs een asverstrooing op de gewenste plek. Wij hebben onze krachten gebundeld in Stichting Voetveer Zeldenrust."

"Na sluiting van de veerdienst in 1968 heeft het pontje nog enige tijd dienst gedaan als ‘toezichthouder’ boot op de Mookse plas in de gemeente Mook en Middelaar. Daarna raakte het pontje in de vergetelheid, is het deels gedemonteerd en verdween tenslotte naar een opslagterrein in Limburg. Door overlijden van de eigenaar van dat terrein dreigde het casco te worden gesloopt. Dat zou gezien de cultuurhistorische waarde een groot verlies zijn voor de gemeenschap in Cuijk en Sint Agatha, waar vele bewoners nog altijd herinneringen hebben aan het pontje Zeldenrust en de veermannen Gerrit en Jan die letterlijk dag en nacht, zomer en winter klaarstonden voor wie over moest steken.

De veerverbinding zette over vanaf de Cuijkse kant van de rivier nabij het Kruisherenklooster van Sint Agatha naar Boerderij De Kop aan de Middelaarse zijde. Om de veerbaas te waarschuwen dat men vanaf eerstgenoemd dorp over wilde, trok men flink aan de grote scheepsbel die aan een paal op de oever hing. Daarnaast had het pontje ook nog andere functies. Zo werd met hoogwater, wat vroeger regelmatig voorkwam, een verbinding verzorgd met geïsoleerde boerderijen. Dat was mogelijk vanwege de zeer geringe diepgang van het bootje. En eind november werd traditioneel Sinterklaas aangeland in Milsbeek, Sint Agatha en soms Cuijk. De Goedheiligman en zijn knechten werden vooraf op de boerderij in de kleren gehesen en afgeschminkt.

Dit veerpontje is speciaal ontworpen in opdracht van de fam. Mulders die destijds op “de Kop” woonde. Door de opkomende industrialisatie van het dorp Cuijk na de oorlog was er een sterk groeiende vraag naar arbeidskrachten. De roeiboot moest vervangen worden door een groter, gemotoriseerd pontje. De tekenkamer van de bekende werf J&K Damen in Gorinchem zette in 1947 een mooi gelijnd casco op papier, wat vervolgens op de werf in staal geklonken werd als bouwnummer 177. In het casco zitten dan ook duizenden klinknagels. Lassen deed men toen nog weinig, dat was nog een nieuwe techniek. Om fietsen over te zetten zit er een flink en verhoogd voordek in met een stevige railing waartegen fietsen werden geplaatst. De personen stapten vervolgens een afstapje af in de kuip waar aan beide zijden en achter zitbankjes tegen de zijden waren geplaatst. De veerman stond in een piepklein stuurhuisje waar hij de motor, een twee cylinder MWM en het roer bediende. Het pontje had voor de Kruisheren van het klooster in Sint Agatha een belangrijke functie. De geestelijken werden regelmatig overgezet op weg naar hun bestemming in de dorpen aan de overkant." (bron: site van het pontje)

Terug naar boven

Links

- Jeugd en jongeren: - Jeugd- en jongerenwerk ‘t Staagje organiseert al meer dan 60 jaar wekelijks vaste clubavonden voor jeugd van 4-18+ jaar. De activiteiten worden afgestemd op de belevingswereld van de kinderen. Zo is er aandacht voor creativiteit, sport en spel en buitenactiviteiten.

- Sport: - Korfbalvereniging Quick-Up is opgericht in 1957, en is ontstaan vanuit het meisjesgilde, een soort katholieke Scouting voor meisjes. Alle leden van het meisjesgilde werden lid van de korfbalclub en vereniging Quick-Up was een feit. Bij Quick-Up is korfbal grotendeels een damessport. Tot 12 jaar zijn jongens wel van harte welkom.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Agatha.

Reactie toevoegen