Vianen (Brabant)

Plaats
Dorp
Land van Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

vianen_brabant_cuijk_plaatsnaambord_kopie.jpg

Vianen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 1993 gemeente Beers. In 1994 over naar gemeente Cuijk, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

Vianen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 1993 gemeente Beers. In 1994 over naar gemeente Cuijk, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

Vianen (Brabant)

Terug naar boven

Status

Vianen is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente (en streek) Land van Cuijk. T/m 1993 gemeente Beers. In 1994 over naar gemeente Cuijk, in 2022 over naar gemeente Land van Cuijk.

Terug naar boven

Ligging

Vianen grenst in het W aan Beers, in het N en O aan de A73 en Cuijk en in het Z aan Haps, en ligt ZO van de Kraaijenbergse Plassen, Linden en Grave, Z van Katwijk, WNW van Oeffelt en Gennep, NW van Boxmeer en NO van Mill en Uden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Vianen 33 huizen met 168 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Vianen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vianen heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de RK H. Antonius van Paduakerk (Franssenstraat 64) uit 1931, met pastorie en kerkhof. Na de laatste kerkdienst in mei 2018 is de kerk aan de eredienst onttrokken. Kerk en pastorie zijn verkocht aan Joost en Anita Verhagen uit Wilbertoord. In de kerk hebben ze hun voorheen Cuijkse groenadviesbureau Cobra gevestigd. Ze hebben met hun gezin de pastorie als woning betrokken. De kerkdiensten zijn verplaatst naar dorpshuis 't Akkertje. Het kerkhof blijft in gebruik. Er komt nog een kaarsenkapelletje. Afgesproken is dat de kerk zoveel mogelijk in tact blijft. Aan de buitenkant verandert niks. Binnen is zeker één verdiepingsvloer nodig.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Heimussen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Vianen.

- Nieuws: - Nieuws uit Vianen op Facebook.

- Onderwijs: - "Basisschool De Akkerwinde is een katholieke school die openstaat voor mensen met verschillende levensovertuigingen. Zowel kinderen uit Vianen als uit andere plaatsen zijn van harte welkom. Het oudste deel van ons schoolgebouw stamt uit 1929. In de loop der jaren zijn er vele verbouwingen geweest. De meest ingrijpende was in 1997, toen een gedeelte van het oude schoolgebouw is afgestoten en in gebruik is genomen als gemeenschapshuis ’t Akkertje. In 2002 zijn er twee lokalen bijgebouwd. De overblijfzolder is in 2010 tot stand gekomen. Op dit moment telt onze school 4 groepen. Hiermee is het een kleine, prettige basisschool. Een school met zeer betrokken ouders en leerkrachten die zich blijven ontwikkelen om kinderen onderwijs te kunnen bieden waarin kinderen graag willen leren."

- Muziek: - "Muziekvereniging Vicinia uit Vianen is opgericht in 1988. Sindsdien is de vereniging uitgegroeid tot een volwaardig muziekgezelschap, dat zich meerdere malen per jaar aan de gemeenschap presenteert tijdens concerten, serenades en andere optredens. Muziekvereniging Vicinia maakt eigentijdse muziek in een harmonische setting op het niveau dat bij de vereniging past. Leden voelen zich nauw verbonden met de vereniging en de Viaanse gemeenschap. Op gezette momenten en bij diverse gelegenheden verleent de muziekvereniging haar medewerking aan het opluisteren van feesten en evenementen en gaat zij voorop in optochten.

Sinds 2008 heeft Muziekvereniging Vicinia een eigen opleidingsorkest. Het opleidingsorkest vormt een belangrijk onderdeel van Vicinia en wordt gezien als de kweekvijver ter continuering van onze vereniging. Leerlingen kunnen toegelaten worden na 9-12 maanden muziekles. Na het behalen van diploma A moeten de leden bij het opleidingsorkest blijven en mogen zij een half uur tot een uur repeteren met het orkest. Na het behalen van diploma B mag men deelname aan het opleidingsorkest beëindigen en hoort het lid bij het orkest. Het opleidingsorkest doet mee aan het kerstconcert, incidenteel aan het kermisconcert en zij treden op tijdens de feestelijke slotrepetitie voor de zomerstop. Vicinia staat onder de muzikale leiding van Theo Bindels. Theo heeft na zijn loopbaan als trombonist bij de Kapel Koninklijke Luchtmacht directie gevoerd bij diverse blaasorkesten, kleine ensembles en cross-overs met koren, solisten, rock bands e.d. Daarnaast verzorgde hij de choreografie van diverse theaterproducties."

- Sport: - Voetbalvereniging Vianen Vooruit is opgericht in 1932. Hoe dat zo gekomen is, is een mooi verhaal, dat wij daarom hier graag weergeven: "Waarom een eigen voetbalclub? Men kon in die jaren in de gehele streek een toene­mende belangstelling waarnemen voor de voetbalsport. Her en der werden clubs opgericht onder andere Jan van Cuijk, J.V.C., in 1931. De voetballiefhebbers uit Vianen hadden zich daar bij aan kunnen sluiten, maar men deed dat niet. Er waren twee redenen om dat niet te doen. Voor sommige Vianezen, waaronder pastoor Muskens, was het belangrijk dat de onlangs ontstane parochie zijn eigen verenigingen zou hebben, waardoor het een levendige gemeenschap werd. Voor anderen was de schoolstrijd het doorslaggevend argument. Zoals in het boekje "50 jaar Vianen" (veel uitgebreider) staat beschreven, was er in de jaren '20 een strijd gevoerd door de inwoners om een eigen school te krijgen. Men werd daarin gedwarsboomd door een groep Cuijkenaren onder aanvoering van deken Sengers. Door de jarenlange strijd was er in het dorp een grote afkeer ontstaan ten opzichte van Cuijk. Daarom werd men geen lid van een Cuijkse vereniging.

In 1929 is in Vianen een school gebouwd en in 1931 is de kerk voltooid. Zodoende werd de plaats een aparte parochie en een echt dorp. Zoals in andere dorpen streefde men naar de oprichting van allerlei organi­saties om van het dorp een echte gemeenschap te maken. De nieuwe pastoor Cees Muskens wilde de oprichting van de vereniging zo goed mogelijk ondersteunen, maar vooral wenste hij een voetbalclub omdat hij zelf een fana­tieke aanhanger was van de voetbalsport. Hij was dan ook aanwezig op de openingsvergadering op 14 mei 1932 in Café 't Wiemeltje." Aldus de inleiding van het boek dat is verschenen t.g.v. het 75-jarig bestaan in 2007, en dat via de link ook online is te lezen.

- "Vianen DVP is opgericht onder de naam “De Vrije Pion”. Onze club heeft een rijke geschiedenis met veel behaalde successen. Dorpshuis 't Akkertje is onze huidige thuisbasis. Neem gerust contact op als je geïnteresseerd bent om mee te spelen of lid te worden. We spelen in teamverband mee in de volgende competities: Ons eerste team speelt landelijk in de KNSB 2e klasse (de op 2 na hoogste klasse in Nederland). Ons tweede team speelt komend seizoen in de Brabantse NBSB 2e klasse. Verder doen onze leden regelmatig mee aan toernooien in binnen- en buitenland."

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Vianen.

Reactie toevoegen